Itsenäisyysjulistuksen juhlallisuudet alkamassa – senaattoreiden sukulaisille harvinainen bussikyyti

Suomen senaatin antama itsenäisyysjuhlistus täyttää tänään 4. joulukuuta sata vuotta. Valtioneuvoston juhlaistunto näytetään suorana.

-
Itsenäisyysjulistuksen juhlallisuudet alkamassa – senaattoreiden sukulaisille harvinainen bussikyyti

Itsenäisyyssenaatin jäsenten sukulaiset saapuivat maanantaina Valtioneuvoston linnaan vuoden 1924 Ford TT Omnibus -linja-autolla.

Markku UhariHelsinki

Suomen itsenäisyysjulistuksen satavuotisjuhla käynnistyi maanantaina aamupäivällä Valtioneuvoston linnassa Helsingissä.

Vanhojen senaattorisukujen edustajat saapuivat aamukymmenen jälkeen Valtioneuvoston linnaan Helsinkiin harvinaisella, vuoden 1924 Ford TT Omnibus -linja-autolla. Valtioneuvoston mukaan auto on maailmassa ainoa laatuaan, joka edelleen toimii.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vastaanotti sukujen edustajat linnan edustalla.

11 sukulaisen muodostama ryhmä kokoontuu vanhaan senaatin istuntosaliin juhlistamaan julistuksen 100-vuotista taivalta. Senaatin istuntosali on nykyisin tasavallan presidentin esittelytila.

Valtioneuvosto puolestaan pitää kello 11 juhlaistunnon itsenäisyysjulistuksen kunniaksi. Suoraa verkkolähetystä valtioneuvostosta voi seurata kello 10.30 alkaen osoitteesta valtioneuvosto.fi/live.

Vanhan itsenäisyysjulistuksen lisäksi Valtioneuvoston juhlaistunnossa esitellään Kuopion lyseon lukion nuorten laatima uusi itsenäisyysjulistus seuraavalla 100 vuodelle. Nuorten julistus valikoitui juhlavuonna koululaisille ja opiskelijoille pidetyn 100visio-hankkeen voittajaksi.

–Olemme kehittyneet sadassa vuodessa huimasti, eikä pysähtymisen hetki ole tässä. Meidän on kehityttävä, ylitettävä odotuksia, ratkaistava ongelmia ja muututtava maailman mukana, nuorten itsenäisyysjulistuksessa muun muassa sanotaan.

Tänään sata vuotta julistuksesta

Maanantaina tulee sata vuotta kuluneeksi siitä, kun P.E. Svinhufvudin johtama itsenäisyyssenaatti antoi Suomen kansalle ja eduskunnalle julistuksen Suomen itsenäisyydestä.

Itsenäisyyssenaatti oli Suomen ensimmäinen hallitus. Eduskunta hyväksyi senaatin julistuksen torstaina 6.12.1917, ja eduskunnan hyväksymispäivämäärää päätettiin alkaa juhlia Suomen itsenäisyyspäivänä.

Eduskunta oli julistautunut korkeimman vallan käyttäjäksi muutama viikko aikaisemmin, ja 27. marraskuuta eduskunta nimesi Svinhufvudin johtaman senaatin.

Svinhufvudia maanantaina edustaa hänen pojanpojanpoikansa Eino Svinhufvud.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös