Intiaanihahmo suututti saamelaisia, somessa syntyi meteli –Yle veti suositun lastenohjelman pois Pikku Kakkosesta

"Ennen suomalaiset nauroivat Pekalle ja Pätkälle neekereinä tai viihde-ohjelman nunnukahahmoille. Ei enää."

Intiaanihahmo suututti saamelaisia, somessa syntyi meteli –Yle veti suositun lastenohjelman pois Pikku Kakkosesta

Intiaanihahmo esiintyy Herra Heinämäen Lato-orkesteri -ohjelmassa, joka siirrettiin Ylen Elävän arkiston puolelle. Kohuttu Pikkukakkosen jakso löytyi vielä lauantaiaamuna Yle Areenasta.

Annu Marjanen

Ylen päätös poistaa suosittu lastenohjelma Pikku Kakkosesta ja Lasten Areenasta on herättänyt kiivasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Yle perustelee päätöstään sillä, että osa katsojista koki perinteiseen alkuperäiskansan asuun puetun intiaanihahmon loukkaavaksi.

Intiaanihahmo esiintyy Herra Heinämäen Lato-orkesteri -ohjelmassa, joka siirrettiin Ylen Elävän arkiston puolelle.

–  Keskustelu Herra Heinämäestä lähti siitä, että Suomen omaan alkuperäiskansaan saamelaisiin kuuluvat katsojat antoivat asiasta palautetta. Kuuntelimme heitä, arvioimme tilanteen huolellisesti ja päädyimme tähän ratkaisuun, sanoo Ylen luovista sisällöistä vastaava johtaja Ville Vilén.

Hän perustelee päätöstä Ilta-Sanomille ja Iltalehdelle lähettämässään vastauksessa.

–  Ennen suomalaiset nauroivat Pekalle ja Pätkälle neekereinä tai viihde-ohjelman nunnukahahmoille. Ei enää, tänä päivänä ymmärrämme, että tämä on rasistista ja loukkaavaa. Tässä on kyse samantyyppisestä asiasta, Vilén sanoo.

Vilénin mukaan valtaväestö ei voi sanella sitä, mikä on sopiva tapa esittää vähemmistöjä koskettavaa kuvastoa mediassa. Hänen mukaansa asiassa on oltava koko ajan "entistä tarkempia ja herkempiä".

–  Palautteet ja keskustelu kertovat ajan ja ajattelun muutoksesta – ohjelman tekijöillä ei tietenkään ole ollut pienintäkään tarkoitusta loukata ketään.

Viestipalvelu Twitterissä päätös kirvoitti keskustelua siitä, onko mielensäpahoittaminen sosiaalisessa mediassa mennyt liian pitkälle.

Päivitetty otsikkoa 28.4. kello 14.47. Korjattu "saamelaiset" -> "saamelaisia"


Kommentit (39)

  • Nimetön

    Kemin Sompion lapinkylä, saameksi siida, jonka saamelaisten elinkeino oli esim. majavanpyynti tuhottiin silloisen Ruotsin kuninkaan toimesta viimeistään 1700- luvulla. Alkuperäiskansa taas on kansa, joka on asuttanut aluetta ennen nykyisten valtionrajojen vetämistä. Tässä yhteydessä saamelaisten ei vain vuosisatoja vaan vuosituhansia asuttama Sapmi, jonka Ruotsi, Norja, Suomi ja Venäjä valloittivat. Ruotsi-Norja ja Venäjä (Suomi sen osana) jakoivat nykyisten Sompion porosaamelaisten laidunmaat ja sulkivat valtionrajan estäen näin porosaamelaisia käyttämästä molemmin puolin rajaa sijaitsevia laidunmaitaan. Valtioiden toimien takia nykyiset Vuotson porosaamelaiset asuttavat aluetta.

  • Tero

    Kuinka laajasti YLE tutkaili tärkeimmän ryhmän – lasten – mielipidettä asiasta. Heillehän Heinämäkeä tehdään….

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös