Hyllytetty rehtori myöntää epäsopivan kielenkäytön, mutta viesti oli myös hätähuuto perusopetuksen ja koulupsykologien puolesta

Rehtori Tuomo Pesonen on hyllytettynä virastaan Kärsämäellä ensi maanantaihin saakka, jolloin kunnanhallitus päättää jatkotoimista.

Jukka Leinonen
Apulaisrehtori Juha Korkiakosken mukaan koulun oppilaat ovat ottaneet rehtorin hyllyttämisen ja asiaan liittyvän kohun tosi rauhallisesti.

Apulaisrehtori Juha Korkiakosken mukaan koulun oppilaat ovat ottaneet rehtorin hyllyttämisen ja asiaan liittyvän kohun tosi rauhallisesti.

Tanja Nuotio

Seksuaalista häirintää julkisuudessa vähätellyt ja viralta hyllytetty rehtori Tuomo Pesonen toteaa, että hänen kielenkäyttönsä oli epäsopivaa, mutta hänen viestinsä oli myös hätähuuto perusopetuksen puolesta.

– Ylireagointia on tapahtunut. Muutamaan sanaan tartutaan. Ei käy kieltäminen, että se oli rumasti sanottu ja laskeuduttu matalalle tasolle, Pesonen kommentoi julkisia sanomisiaan keskiviikkona Lännen Medialle.

Kärsämäen Frosteruksen peruskoulun rehtori pidätettiin tiistaina virantoimituksesta Pohjois-Pohjanmaalla. Syynä ovat hänen Ylen MOT-toimitukselle antamansa seksuaalista häirintää vähättelevät lausuntonsa, joissa hän vertasi koulullaan ilmi tullutta seksuaalista häirintää kouluruokaan, jolle voidaan vain tiettyyn rajaan saakka tehdä jotain – muutoin sitä on vain siedettävä.

Pesonen viittasi kommentissaan myös poikkeuksellisen karskilla tavalla sukupuoliseen käyttäytymiseen. Rehtori on hyllytettynä virastaan ensi maanantaihin saakka.

– Kunnanhallitus käsittelee asiaa ensi maanantaina ja päättää jatkotoimista, Kärsämäen kunnanjohtaja Esa Jussila kertoo.

Jussilan mukaan asiaa tarkastellaan laajasti, ja rehtorin irtisanominen on yksi vaihtoehto.

"Koko jutussa on syvempi näkökulma"

– Minun henkilökohtainen hätähuutoni oli osittain koko Suomen perusopetuksen tilaan, mutta myös meillä Kärsämäellä kouluverkkoselvitys päättyi maaliin kesällä, Tuomo Pesonen sanoo.

Hän kertoo, että kunnassa on tänä vuonna lakkautettu yksi koulu, mikä ei sinällään hänen mukaansa ole huono juttu.

– Resurssit kapenevat vain koko ajan. Tänä vuonna on säästetty 67 000 euroa perusopetuksessa edelliseen vuoteen verrattuna. Ei näytä valoisalta. On tehokkuusajattelua, että kyllä ne pärjäävät siellä, mutta inhimillistä hintaa kukaan ei laske.

Pesonen sanoo lähteneensä kertomaan Ylen toimittajalle, että koulun arki on monenlaista.

– Seksuaalisuus ei ole pelkkää seksiä, mutta se seksi-sana piti sieltä nostaa. Koko jutussa on syvempi näkökulma. Jos on kiusaamista, niin se voi lähteä liikkeelle niin monesta jutusta.

– Meistä (koulusta) ei ole välitetty ennen kohua, mutta nyt välitetään, mutta onko se oikeanlaista välittämistä?

Monta vuotta on pyydetty lisäresurssia koulupsykologille

Pesosen mukaan koulujen resurssoinnissa olisi mahdollisuus parempaan: tarvittaisiin esimerkiksi psykologeja auttamaan nuoria seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa.

– Psykologit pystyisivät auttamaan itsetuntoon, omaan hyväksymiseen ja seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa. Meillä on koulussa monensukupuolisia oppilaita ja inhimillisessä toiminnassa on monenlaisia tilanteita.

Pesosen mukaan perusopetus on aika yksin. Päättäjien ymmärrystä riittää hänen mukaansa kyllä vähän, mutta se ei korreloi, kun resursseja jaetaan.

– Monta vuotta on pyydetty lisäresurssia koulupsykologille, joka käy nyt kaksi päivää kuukaudessa Kärsämäellä, ja kouluissa on kaikkiaan 450 lasta.

Apulaisrehtori: Nyt leimataan koulu huonoksi kouluksi

Apulaisrehtori Juha Korkiakoski kertoo, että keskiviikkona koulussa käytiin opettajien kanssa palaveri, jossa kerrottiin rehtorin julkisuudessa esittämät kommentit ja kunnan kanta.

– Tuntuu äärettömän väärältä, että nyt leimataan koulu huonoksi kouluksi, mitä tämä ei suinkaan ole. Tämä on mukava, lämminhenkinen yhteisö, jossa puhalletaan yhteen hiileen. Nyt tulee se kuva, että seksuaalista häirintää on julkisesti ja siihen ei puututa.

Korkiakosken mukaan seksuaaliseen häirintään on pyritty puuttumaan monella tavalla.

– Minun eli apulaisrehtorin tehtävä alkoi 1.8. alkaen, jotta oppilashuoltoon pystytään resurssoimaan enemmän. Kun kouluterveyskyselyn tulokset tulivat alkuvuonna, rehtori oli kaikissa työryhmissä heti mukana.

Apulaisrehtorin mukaan koulun oppilaat ovat ottaneet rehtorin hyllyttämisen ja asiaan liittyvän kohun tosi rauhallisesti.


Kommentit (2)

  • Kielenkäyttö ja saako halata

    Olen törmännyt useasti ihmisten kielenkäyttöön työpaikoilla. Se on todella törkeää ja ala-arvoista. On henkilöitä jotka rakastavat omaa ääntään ja eivät ole yhtään kiinnostuneita muista. Käyttäytyminen on ihan lastentarhan luokkaa. Toinen on nyt pöydälle nostettu seksuaalinen häirintä. Enään ei voi halata ihmisiä. Mitä ihmettä? Jopa hyväntahtoinen halaaminenko on seksuaalista häirintää? Mikäli henkilö kokee koskemisen epämiellyttäväksi, hänen tulee se sanoa heti. Yksinkertaisella tavalla, että olet ihan mukava, mutta en halua että kosket minuun. Sama pätee myös kielenkäyttöön. Henkilölle voi sanoa että olet ihan mukava, mutta voisitko olla joskus hiljaa ja antaa muidenkin puhua ja tuoda omia ajatuksia esille. Ja että olet ihan mukava, mutta voisitko harkita siistiväsi kielenköyttöä, koska aikuisen sanavarastoon ei kuulu enään yltiöpäinen kirvaaminen ja jatkuva takana päin juoruaminen ja pahan puhuminen toisista. Akattelusta ja nimittelystä puhumattakaan. Ihmisillä on nimi.

  • Nimetön

    Sehän se pyörii normaalimiehen mielessä päivittäin.”seksuaalinen häirintä” ei katoa Pesosen mahdollisten potkujen myötä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös