Hallituksen muodostaja Antti Rinne oppivelvollisuusiän nostosta: "En vahvista enkä kiellä"

Rinne sivalsi kokoomuksen Petteri Orpoa heikosta johtajuudesta hallitustunnusteluissa.

MAURI RATILAINEN

Aki Taponen

Iltalehden mukaan oppivelvollisuusiän nosto olisi päätymässä hallitusohjelmaan.

– Näytti olevan, että kolme lähdettä on tämän vahvistanut. Minä en ole neljäs, joka vahvistaa tai kieltää, hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) sanoi tiistain hallitusneuvottelujen jälkeen.

Neuvotteluissa on varauduttu siihen, ettei työllisyystilanteen kehitys jatku yhtä hyvänä kuin tähän saakka. Tiistaina siitä varoitti työ- ja elinkeinoministeriö.

– Meillä on työllisyyteen vaikuttavia elementtejä pöydissä aika paljon. En nyt mene konkreettisiin keinoihin, koska neuvottelut ovat käynnissä.

– Toivon, että sieltä löytyy kokonaisuuksia, joilla saadaan vahvistettua työllisyyttä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä, Rinne sanoi.

Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen ennusteen mukaan alle 25-vuotiaiden nuorten työttömien määrä uhkaa jäädä noin 30 000 henkeen, mikä on noin 10 000 enemmän kuin vuonna 2008 ennen finanssikriisiä.

– Meillä täytyy löytää keinoja, joilla alle 25-vuotiaat työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevat ihmiset saadaan palautettua takaisin työelämään ja jotta tulevaisuudessa yksikään nuori ei jää ilman toisen asteen koulutusta, Rinne sanoi.

Tilannekuvat valmistuivat

Hallitusneuvottelut vaikuttivat jatkuneen Säätytalossa toistaiseksi hyvähenkisinä. Neuvottelijat saivat tiistaina pöydissään valmiiksi tilannekuvat.

– Työ etenee. Vähitellen siirrytään tavoitteisiin ja keinoihin, Rinne sanoi iltapäivän neuvottelujen jälkeen.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pelkää keskustan lähtevän velkaantumisen tielle sdp:n johtamassa hallituksessa.

Rinteen mukaan yksi keskeinen syy kokoomuksen jäämiseen hallitusneuvottelujen ulkopuolelle oli se, että Orpolta ja kokoomuksen muilta talouspolitiikan asiantuntijoilta tuli hallitustunnusteluissa kahta erilaista linjaa.

– Niistä ei päässyt selville, mikä on kokoomuksen linja. Se on vähän heikkoa johtamista, Rinne sivalsi.

Hän sanoi, ettei Orpon tarvitse olla huolissaan finanssitaloudesta, sillä se pidetään järkevissä puitteissa.


Kommentit (2)

  • Veronmaksaja, Rovaniemi

    Näistä neuvotteluista ei uskalla ennustaa mitään tässä vaiheessa, miten tahansa voi vielä käydä. Tuohon Orpon heikkoon johtamiseen sen sijaan voi ottaa kantaa. Jo viime hallituskaudella kokoomuslaisilla oli kahden kärjen taktiikka, jolla se pesi itseään puhtaaksi aina niille kenelle sattuivat puhetta pitämään. Oli todella irvokasta, että toisaalla Orpo mainosti hallituksen työn jälkeä, ja Vapaavuori taas oli opposition mukana moittimassa hallitusta. Tällä harhautettiin äänestäjiä, ja kokoomus selvisi vaaleista kuivin jaloin suurkaupunkien äänitorven eli Vapaavuoren avulla. Ei siis ole ollenkaan ihme, että Orpo katselee nyt sivusta kun hallitusta kasataan. Kukapa kaksinaamaisen puolueen kanssa uskaltaa lähteä nelivuotis-taipaleelle?

  • Rinteellä ei ole paukkuja

    Rinteellä ei ole otetta neuvotteluihin sanoi eräs neuvottelija

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös