Lentokonebongarit näkevät kyllä herkkupalansa, mutta se voi vaatia kärsivällisyyttä

Air Force One nähtiin Suomessa viimeksi kaksikymmentä vuotta sitten

Rodney Paavola
Lentokonebongarit näkevät kyllä herkkupalansa, mutta se voi vaatia kärsivällisyyttä

Air Force One on maailman tunnetuin lentokone. Arkistokuva.

Anssi RulamoHelsinki

Lentokonebongarit joutuvat vielä jännittämään sen suhteen, kuinka hyviltä paikoilta Yhdysvaltain presidentin konetta pääsee katsomaan. Air Force One on maailman tunnetuin lentokone ja kerännee Helsinki-Vantaalle ja sen ympäristöön suuren määrän lentokonebongauksen harrastajia.

Donald Trumpia kuljettava Air Force One on muunneltu versio Boeing 747-200-koneesta, viralliselta nimeltään Boeing VC-25A. Viimeksi se nähtiin Suomessa vuonna 1997, joten se on harrastajille harvinainen herkkupala. Venäjän presidentin Vladimir Putinin kone taas on muunneltu versio Iljushin Il-96:sta.

Finavian mukaan Helsinki-Vantaalla noudatetaan viranomaisten ohjeita ja yleisölle avoin näköalaterassi suljetaan, jos käsky käy. Jos terassi on auki, se täyttynee ääriään myöten.

Itä-Uudenmaan poliisin komisarion Risto Purastien mukaan vielä ei ole tiedossa mitään paikkojen sulkemisia. Turvajärjestelyistä kuitenkin keskustellaan yhä.

Bongauspaikkoja kentän ulkopuolella

Helsinki-Vantaan ympäristössä on useita bongareiden suosimia paikkoja.

–  Siellähän on esimerkiksi Tikkurilantien varrella kallioilla aina aika paljon katsojia. Jos siellä alueella tulee jotain rajoitteita, niin ne on varmasti hyvin merkitty, tai sitten siellä on viranomaisia tai järjestystä ylläpitäviä henkilöitä paikalla. Ja jos siellä on teiden varsilla pysäköinti- tai pysähtymisrajoituksia, niin nekin tulevat varmasti sinne merkityksi, Purastie kertoo.

Vaikka perinteiset lentokoneiden katselupaikat suljettaisiin, on Air Force One sellainen jättiläinen, ettei sen laskeutumista voi lentokentän läheisyydessä olla huomaamatta. Koneen laskeutumissuuntaa ei voi kuitenkaan vielä tietää.

Koska myös koneiden laskeutumisajat pidetään salaisina, saattaa Air Force Onen spottaaminen vaatia bongarilta useamman tunnin päivystämisen.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös