Suomi 100

Eläinlääkäri Hanna Nurmi: "Ympäristöterveydenhuolto meinaa unohtua uudistuksissa"

Pekka Aho
Eläinlääkäri Hanna Nurmi: "Ympäristöterveydenhuolto meinaa unohtua uudistuksissa"

Hanna Nurmi ja Jani-Petri Marjala tulivat juhliin Savukoskelta.

Johanna Sarriola

Savukoskelaiselle kunnaneläinlääkärille ja Koillis-Lapin ympäristöterveydenhuollon johtajalle Hanna Nurmelle suomalaisuus on uskoa tulevaan ja luottoa siihen, että mistä vaan selviää.

Nurmen perheelle itsenäisyyden juhlavuosi on ikimuistoinen. Tytär Seela Marjala pääsi jo itsenäisyyspäivän aattona tapaamaan pääministeri Juha Sipilää säätytalolle 10-vuotiaden juhlassa. Nyt keskiviikkona on vanhempien vuoro juhlia.

Nurmi on Suomen eläinlääkäriliiton valtuuskunnan puheenjohtaja ja liitolla on 125-vuotisjuhlavuosi.

–Jälkeenpäin ajateltuna kutsu on looginen. Olihan se toki yllätys. On herkistävää juurin näin itsenäisyyden juhlavuonna päästä presidentin vastaanotolle.

Nurmi on syntynyt ja kasvanut Lapissa, sillä hänen isä oli terveyskeskuslääkärinä Kittilässä ja Enontekiöllä ja äiti Kittilän perusturvajohtaja.

–Lappilaisuus on minulle vahva ylpeyden aihe.

Myös suomalaisuus ja aiempien sukupolvien ponnistelut herkistävät Nurmen.

–Suomi on turvallinen yhteiskunta, jossa kaveria ei jätetä. Ihmiset ovat pääosin mukavia ja rauhallisia. Ääripäät korostuvat etenkin verkossa turhan usein.

Työnsä puolesta Nurmi seuraa tiiviisti sote- ja maakuntauudistuksia, etenkin ympäristöterveydenhuollon näkökulmasta.

–Se on lakisääteinen osa perusterveydenhuoltoa, ja sinne ympäristoterveydehuolto mielestäni kuuluu edelleen. Suomessa on 100 vuotta tehty hyvää yhteistyötä eläin- ja ihmislääketieteiden välillä ja monia tappavia tauteja on saatu hävitettyä.

Nurmi muistuttaa, että eläinlääkäri hoitaa myös ihmisten terveyttä. Yli 70 prosenttia ihmisten tarttuvista taudeista on eläinperäisiä.

Globalisaatio ja ilmaston lämpeneminen tuovat pohjoiseen taudinaiheuttajia, jotka eivät ole ennen täällä pärjänneet. Samoin antibioottiresistenssi on todellinen uhka.

–En halua maalailla uhkakuvia, mutta voi tulla kalliiksi ihmisten hyvinvoinnille ja kansanterveydelle, jos asioihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti.

Terveysvalvonta on yksi niistä aloista, joiden olemassaoloon havahdutaan usein vasta silloin, kun vahinko on jo sattunut ja vaikkapa juomavesi saastunut.

Nurmi uskoo, että ympäristöterveydenhuolto löytää vielä paikkansa uudistuksissa.

–Meneillään on niin monta isoa myllerrystä ja asioita tehdään kiireellä, joten kaikkea ei ole ehditty miettiä riittävästi. Päätöksiä on tekemässä fiksuja ihmisiä, joten olen luottavainen, että asiat järjestyvät.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös