Aktivistit veivät toimittajan kahdelle turkistarhalle – turkisalan liitto teki rikosilmoituksen

Turkiseläinten Kasvattajien Liitto tuomitsee kahdelle turkistarhalle tehdyt iskut. Kasvattajat ovat tehneet iskuista rikosilmoituksen.

Jouko Hänninen

Ulla Jäske

Englantia puhunut toimittaja ja joitakin suomalaisia aktivisteja tunkeutui lokakuun alkupuolella kahdelle Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton jäsentilalle. Toimittaja oli soittanut tunkeutumisen jälkeen liittoon.

– Kyseessä on Britanniassa vaikuttava vapaa toimittaja. Hän kysyi iskun jälkeen tietoja Suomen turkistarhauksen tilanteesta ja siitä, onko turkistarhaus oikein, liiton viestintäjohtaja Olli-Pekka Nissinen kertoo.

Kasvattajat ovat liiton mukaan tehneet tunkeutumisesta rikosilmoituksen poliisille. Liiton mukaan tunkeutujat aiheuttivat eläimille stressiä ja kärsimystä sekä eläintautivaaran.

Tunkeutujat kävivät kahdella tilalla kahtena eri yönä. Ensimmäisellä kerralla aktivistit kävivät Pohjanmaalla ja toisella Etelä-Pohjanmaalla. Pohjalaisella tilalla on yli 12 000 minkkiä ja eteläpohjalaisella tilalla noin 2 000 kettua ja suomensupia.

Pelkona eläintautivaara

Liiton eläinlääkärin Johanna Korpelan mukaan tunkeutujat aiheuttivat Pohjanmaalla sijaitsevalla minkkitilalla akuutin eläintautivaaran.

Plasmasytoosi on minkeillä ja muilla näätäeläimillä esiintyvä virus, joka leviää helposti esimerkiksi jalkineiden mukana. Tautiin ei ole hoitoa.

– Tuottajat eivät tiedä, millä tiloilla aktivistit olivat käyneet ja nyt on pelkona, että virus leviää.

Taudista vapaan tilan arvo on suurempi kuin tilan, jolla tautia esiintyy.

Korpelan mukaan tautia esiintyy noin puolella Suomen minkkitiloista ja jos tilalla esiintyy tautia, sairastuneiden määrä on noin kaksi prosenttia.


Kommentit (2)

 • ELite

  Turkistarhojen ympäristössä esiintyy huomattavia haittoja niin vesistöille kuin puustollekin. Häkkieläinten jätökset putoavat häkkien pohjaverkon läpi häkkien alle, missä niiden annetaan normaalisti kasautua pitkään ennen poistamista. Tästä seuraa ilmatilaan suuntautuvia ammoniakkipäästöjä ja fosfori- sekä typpipäästöjä maahan ja sen myötä vesistöihin. Suomessa ko. päästöt tarhoilta luontoon tekee merkityksellisiksi häkkiturkiseläinten suuri lukumäärä maassamme. Jos ihmiseen verrattaisiin, vastaisi Suomessa turkishäkkien alle kerääntyvän jäteaineen fosfori- ja typpisisältö yli kahden miljoonan ihmisen puhdistamattomien jätevesien sisältämää virtsa- ja ulostemäärää.

  Pohjanmaalla on turkistuottajia vastaan nostettu lukuisia syytteitä pohjavesien pilaamisesta, ja useita turkistarhaajia on tuomittu sakkorangaistuksiin ympäristön saastuttamisen vuoksi. Laajamittaisia turkiseläinten tuotantolaitosten aikaansaamia pohjavesien pilaantumisia on tapahtunut esim. Kaustisilla, Karjaalla ja Kokkolassa.

  Vuoden 1998 “saldoa”:Metsäntutkimuslaitoksen Kannuksen tutkimusasemalla on tutkittu puiden kuntoa turkistarhojen lähellä. Alle sadan metrin päässä tarhoista sijaitsevilla koealoilla 73 % havupuista oli pahoin vaurioituneita. Yhtä huono tilanne oli 12 %:lla havupuista, jotka sijaitsivat 100-400 metrin päässä olevilla koealoilla. (54)” (Metsäntutkimuslaitos)

  lisäisin tähän vielä sen että turkiseläimet kärsivät häkeissä suunnattomasti, joten siinä ei ole mitään luonnonmukaista myöskään. Turkkia tarvii vain se, jolla se on syntymästä saakka ollut päällä. Tämä on absoluuttinen fakta.

 • kanerva

  “…Plasmasytoosi on minkeillä ja muilla näätäeläimillä esiintyvä virus, joka leviää helposti …”

  Tämä on pätevä kansanteveyteen vaikuttava asia, jonka perusteella kaikki turkistarhaus pitää kieltää Suomessa.
  Syyttäjän on heti käynnistettävä asian ajaminen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös