Kos­ken­voi­man talo sai uuden ilmeen – yh­tei­set talkoot eri ky­lä­läis­ten kanssa oli mel­koi­nen yh­tei­söl­li­syy­den osoitus

Paula Nikurautio (vas.), Tuula Eilittä, Aila-Kaija Hjulberg ja Mikko Hjulberg ovat tehneet ison työn Koskenvoiman talon päivittämisessä nykykuntoon.
Paula Nikurautio (vas.), Tuula Eilittä, Aila-Kaija Hjulberg ja Mikko Hjulberg ovat tehneet ison työn Koskenvoiman talon päivittämisessä nykykuntoon.

Keminmaan Länsikoskella sijaitsevan Koskenvoiman nuorisotalon kunnostustalkoot alkoivat keväällä 2018.  Paula Nikurautio huolehti,  että talkooväelle oli riittävästi tarjolla maittavaa ruokaa ja juomaa. Talo on kunnostettu, mutta Nikuraution hommat vielä jatkuvat. Yleisön pyynnöstä Koskenvoiman talolla pidetään  avoimet ensi lauantaina 18.1 kello 12-15.

Itä- ja Länsikosken kylät ry:n aktiivit voivat röyhistellä rintaansa, kun he esittelevät kunnostettua rakennusta ja pihapiiriä. Eihän taloa tunnista enää samaksi, mikä se oli vajaa kaksi vuotta sitten.

Itä- ja Länsikosken kylät ry:n puheenjohtaja Tuula Eilittä on tehnyt ison työn, että talo saatiin toimivaksi toiminta- ja harrastustilaksi. Eilitän hallinnassa oli kirjanpito, joka piti olla ely-keskuksen tarkastajia varten prikulleen kunnossa. Puheenjohtajan talkootuntien määrä nousi korkeaksi, sillä myös pensselit ja teräslastat pysyivät kädessä. Vanhoissa ikkunoissa oli melkoinen työsarka ennen kuin ne saatiin nykykuntoon.  Iso työsarka oli huolehtia laskujen maksuliikenteestä ja hankintojen kilpailutuksesta sekä tiedottamisesta ja talkoolaisten kutsumisesta talkoisiin.

Eilitän lisäksi rakennusmestari Mikko Hjulberg voi olla ylpeä sananoksistaan. Hän toimi hankkeessa teknisenä vastaavana ja ohjaajana talkooväelle. Hänen vastuullaan oli myös materiaalien hankinta.

Nikuraution, Eilitän ja Hjulbergin lisäksi Aila-Kaija Hjulberg kehuvat kilpaa talkoolaisten asennetta töihin.

– Paula pisti kattilan tulelle, tuli välillä maalaamaan, ja keitti keitot valmiiksi, Aila-Kaija Hjulberg kertoi.

Itä- ja Länsikosken kylät ry:n puheenjohtaja Tuula Eilittä merkkaa vihkoonsa kaikki Koskenvoiman talon tapahtumat. Sunnuntaisin ohjelmassa Itä- ja Länsikosken kylät ry:n kahvakuulatreeni.
Itä- ja Länsikosken kylät ry:n puheenjohtaja Tuula Eilittä merkkaa vihkoonsa kaikki Koskenvoiman talon tapahtumat. Sunnuntaisin ohjelmassa Itä- ja Länsikosken kylät ry:n kahvakuulatreeni.

Talkoissa oli mukana aluksi 41 aikuista ja vielä viime syksylläkin 36. Kustannuksiltaan liki 100 000 euron leader-hankkeesta 35 prosentin omarahoitusosuus hoidettiin talkootyöllä.

– Papereihin oli merkitty, että talkoita pitää tehdä 2 333 tuntia. Kirjanpidon mukaan tunteja tuli  3 078. Tuo on hieno luku, kun on kyse näin pienistä kylistä. Hienoa tässä projektissa oli myös se, että ihmiset oppivat entistä paremmin tuntemaan toisia kyläläisiä.   Talkoihin osallistui myös naapurikylien edustajia. Terve-tutuista tuli ystäviä, Tuula Eilittä kertoi.

Koskenvoiman talo rakennettiin niin ikään talkoilla 1954-58. Se oli Voimistelu- ja urheiluseura Kosken Voima ry:n käytössä. Vuonna 1980 kunta osti talon ja teki siihen remontin 1984. Itä- ja Länsikosken kylät ry vuokrasi talon kunnalta 2017.

– Talo oli rakenteellisesti hyvässä kunnossa eikä minkäänlaisia kosteusongelmia ilmennyt, Mikko Hjulberg kertoi.

Ohikulkijan silmään pistää ensimmäisenä talon ulkovuori ja vesikate.

– Uusi vesikate ja ulkovuoren hiekkapuhallus sekä sähkötyöt teetettiin ulkopuolisilla urakoitsijoilla. Periaatteessa kaikki muut työt tehtiin talkoilla, Mikko Hjulberg kertoi.

Ennen kunnostusta talolla oli ongelmana vesijohtojen jäätyminen. Se johtui siitä, että talon alle kertyi vesiallas ja se jäätyi ja jäädytti myös samalla putket. Ongelma poistui, kun talon ympärille kaivettiin salaojaputket.

– Hakemuksessamme mainittiin pihan kunnostustyöt, mutta ei erikseen salaojitusta. Siitä asiasta keskustelimme elyn tarkastajien kanssa ennen salaojituksen hyväksymistä. Saimme tarkastajilta myös mieluisaa kuultavaa, kun he totesivat, että talo on aistikkaasti remontoitu, Tuula Eilittä sanoi.

Sisätilat keittiökalusteineen ovat saaneet uudet maali- tai lakkapinnat. Liikuntasalin lautalattian hiomiseen löytyi ammattitaitoisia tekijöitä omalta kylältä.

– Hionnasta tuli säästöä. Kysyin kunnanjohtajalta, voimmeko käyttää säästyneen rahan ilmalämpöpumppuun. Hän lupasi, että saamme hankkia vaikka kaksi pumppua. Niin hankimmekin ja säästämme melkoisesti rahaa lämpökustannuksista. Nytkin salin patterit ovat kylmillään, Eilittä kertoi.

Koskenvoiman talo nykykuosissa.
Koskenvoiman talo nykykuosissa.

Koskenvoiman talon remontti lähti liikkeelle puhtaasta tarpeesta. Toimitilalle tuli kysyntää, kun kunta myi Itäkosken koulun ja Juopperin kartanon yksityisille henkilöille. Kyläkokous koki tarpeelliseksi uuden tilan hankkimisen.

Vain mielikuvitus on rajana, mitä toimintoja talossa nähdään. Nykyinen ohjelma on liikuntapainotteista. Sunnuntaisin kahvakuula saa kyytiä, maanantaisin laitetaan kehoa kuntoon ja tiistaisin pelataan lentopalloa. Myös seurakunta on vuokrannut ajan kuukausittain järjestettävälle Vauvasta vaariin -kerholle.

Kyläyhdistyksen tavoitteena on saada talo elämään erilaisten toimintojen  kautta.

– Täällä voi järjestää vaikka häät. Saari-Onnelan muistotanssien ja karaoken perään on tullut kyselyjä. Talosta perittävä vuokra on nimellinen. Sillä on tarkoitus saada vain kulut peitetyksi, Itä- ja Länsikosken kylät ry:n puheenjohtaja Tuula Eilittä kertoi.

Valokuituverkko kylille

Itä- ja Länsikosken kylät ry. on yhdessä Tervolan Palveluverkkojen kanssa hakenut hanketta, jolla rakennetaan valokuituverkko Itä- ja Länsikoskelle. Hanke on jo hyväksytty ja se toteutetaan ensi kesänä.

– Avoimien ovien päivään tulee Tervolan Palveluverkkojen edustaja kertomaan tästä hankkeesta. Nyt on vielä mahdollisuus liittyä valkokuidun piiriin edullisesti. Ensi vuonna verkon rakentamisen jälkeen liittymishinnaksi tulee todellinen hinta eli 2500-3000 euroa, Tuula Eilittä kertoi.

Tervola on jo rakentanut valokuituverkon kaikille tervolalaisille kylille ja tarjonnut myös itä- ja länsikoskelaisille mahdollisuutta liittyä tähän verkkoon.

Hankehakemus hyväksyttiin elyssä ja kylille on tulossa valokuituverkko ensi kesänä.

Itä- ja Länsikoski ovat ensimmäiset kylät Keminmaassa, joissa on mahdollista liittyä valokuidun piiriin.