Kii­na­lai­nen tarhuri va­kuut­taa toi­min­nan olevan lail­lis­ta – Suo­ma­lai­set löy­tä­vät epä­koh­tia: "Suo­mes­sa laki il­mei­ses­ti koskee vain suo­ma­lai­sia"

Ketut lähtevät Kiinaan JP turkis Oy:n tarhalta, jonka hallituksen puheenjohtaja Pan Jianping on myös Kokkolassa.
Ketut lähtevät Kiinaan JP turkis Oy:n tarhalta, jonka hallituksen puheenjohtaja Pan Jianping on myös Kokkolassa.

Kiinalainen Pan Jian Ping seurasi perjantaiaamuna ihmetellen ja harmissaan väen kerääntymistä hänen Kokkolassa sijaitsevan turkistarhansa edustalle. Ensimmäiset kolme kuljetusrekkaa ajoivat tarhalle aamu-kymmeneltä, ja niiden vanavedessä paikalle alkoi kerääntyä elinkeinonsa puolesta pelkääviä suomalaisia tarhureita, jotka eivät hyväksy elävien sinikettujen vientiä Kiinaan.

– Tämä on meidän yksityinen paikkamme. Miksi he tulevat tänne? Pan Jian Ping kysyy suomea puhuvan avustajansa Zheng Huin välityksellä.

Miehet tekevät tilanteesta ilmoituksen poliisille, joka tulee pian paikalle ja kehottaa mielenilmaukseen osallistuvia perääntymään pois tontilta ja olemaan estämättä ajoneuvojen liikkumista.

Pan vakuuttaa toimivansa laillisesti.

– Kaikki on sovittu Eviran kanssa. Ymmärrän, että suomalaiset ovat vihaisia viennistä, mutta heidän pitäisi soittaa maa- ja metsätalousministeriöön. Meillä kaikki on laillista.

Miehet eivät kerro, milloin kettujen kuljetuslento on lähdössä tai onko lähtö jo myöhässä.

– Yritämme pysyä aikataulussa, mutta se on vaikeaa. Lento on tilattu. Kuka maksaa, jos lasti myöhästyy? tulkkaa Zheng.

Pan kertoo vievänsä suomessa kasvatettuja kettuja Kiinaan niiden laadun vuoksi. Zheng lisää, että nyt kyseessä on koko omaisuuden siirto, eli Kokkolan tarhalle ei olisi enää jäämässä kettuja.

– Panilla on Kiinassa iso tarha, 60 000 kettua. Täältä viedään nyt noin 2500 kettua, puolet uroksia ja puolet naaraita.

Suomalaiset tarhurit seurasivat aamupäivällä tarhan suojissa tapahtuvaa kettujen lastaamista tieltä käsin varsin voimattomina. Eläinten kunnon tarkkaileminen ei täältä asti onnistu, ja lailliset keinot kuljetusten estämiseksi ovat vähissä.

– Yritämme vedota viranomaisiin, sanoo Pohjois-Suomen Turkiseläinten Kasvattajien puheenjohtaja Arto Isopahkala ja lisää, että paikalle odotetaan eläinlääkäriä.

Hän kertoo tarhurien suunnitelman perustuneen siihen, että lastaus olisi jouduttu tekemään tiellä.

– Eilen ajattelimme, etteivät rekat olisi päässeet pihaan, koska liittymä oli kurainen. Valitettavasti pakkanen tuli nyt apuun. Mutta kyllä tuolla autolla tulee olemaan vaikeuksia jäisessä mäessäkin – ja me emme tule lykkäämään.

Turkistarhaajat arvelivat aiemmin, että Kokkolan tarhalta oltaisiin viemässä vain uroksia siitosketuiksi. Uutinen myös naaraiden viennistä ei Isopahkalaa ilahduta:

– Sitten he pystyvät tuottamaan kokonaan suomalaisia kettuja ja käyttämään näiden jälkeläisiä siitoseläiminä.

Isopahkalaa sapettaa se, että suomalaisilta tarhureilta vaaditaan enemmän kuin ulkomaalaisilta. Hänen mukaansa Kiinaan vietävien kettujen kuljetushäkit ovat pienempiä kuin mitä Suomessa vaaditaan.

– Valvovalle eläinlääkärille on mennyt siitä tieto, mutta kuulemma tätä koskevia määräyksiä ei ole. Suomessa laki ilmeisesti koskee vain suomalaisia.

Muutakin ongelmaa Isopahkala havaitsee tarhalle tultuaan:

– Kuljetushäkit olivat aidan ulkopuolella, mikä on karanteenirikkomus.

Isopahkala kertoo, että turkistarhurit painostavat ministeriötä tällä hetkelläkin kuljetusten lopettamiseksi. Hän epäilee, että tarhaus on jäänyt kauppapolitiikassa jalkoihin:

– Jos elävien kettujen vienti Kiinaan kiellettäisiin, niin Kiinahan saattaisi vaikka ilmoittaa, että me emme sitten osta teiltä sianlihaa.

Lue lisää aiheesta: Mi­nis­te­ri si­ni­ket­tu­jen vien­ti­ko­hus­ta: "Suo­mes­ta pitäisi viedä tur­kis­ta, ei eläviä tur­ki­se­läi­miä" – Leppä pai­not­taa tuo­tan­to-olo­suh­tei­den tun­te­mis­ta ja vi­ran­omais­val­von­taa