Kes­ki­vii­kon ko­ro­na­seu­ran­ta: So­dan­ky­läs­sä käyt­töön jonot ajan­va­rauk­seen, paluu nor­maa­liin hei­nä­kuus­sa? Lapissa ei uusia tar­tun­to­ja, Lapin kunnat avaavat toi­min­to­jaan

-

16.20: Sodankylässä otetaan käyttöön jonotusjärjestelmä aikaa varaaville

Ajanavaraus ja takaisinsoittopalvelu ovat pahoin ruuhkautuneet. Rokotusaikoja on avattu kunnassa varattavaksi sitä mukaa, kun kunta saa uusia rokote-eriä. Käytännössä rokotteita on saatu kerrallaan vain muutamia kymmeniä.

–Tiistaina varattavissa olleet rokotusajat loppuivat parissakymmenessä minuutissa ja linjoilla odotti parhaillaan yli sata jonottajaa. Ajanvaraus ruuhkautuu, ja kuntalaiset eivät saa vastausta tarpeeksi nopeasti, kertoo johtava lääkäri Minna Jokinen.

Nyt Sodankylässä on koronarokotusten ajanvaraukseen luotu kolme jonoa, joiden avulla rokotusaikoja jaetaan: yli 70-vuotiaat, riskiryhmä 1 ja riskiryhmä 2 .

–Kaikkiin tiistaina rokotusaikaa soittaneisiin ja takaisinsoittopyynnön jättäneisiin ollaan yhteydessä ja heidät sijoitetaan rokotusjonoon.

Tiistaina pyyntöjä jätettiin 330 kappaletta, ja takaisinsoittoja on tehty koko päivä.

Yli 70-vuotiaat sekä riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat voivat jatkossa varata ajan soittamalla Hyvinvointikeskus Sopukan ajanvarausnumeroon, p. 020 692 884, arkisin klo 8–14. Mikäli ajanvarausnumero on varattu, ohjeistetaan asiakasta jättämään takaisinsoittopyyntö.

Takaisinsoittopyyntöä jättäessä on tärkeää, että asiakas valitsee asioinnin syyksi koronarokotuksen; tällöin asiakkaalle soitetaan takaisin 2 vuorokauden sisällä ja hänelle annetaan rokotusaika tai sijoitetaan rokotusjonoon.

Rokotusjonossa oleville soitetaan, kun heille soveltuvia rokotteita on saatavana ja rokotusaika voidaan antaa.

14.30 Ei uusia tartuntoja Lapin sairaanhoitopiirissä

Lapin sairaanhoitopiirissä tilanne on edelleen rauhallinen. Kuluvalla viikolla ei ole todettu yhtään tartuntaa.

– Infektioiden torjuntayksikkö kehottaa jatkamaan vastuullista toimintaa yhtä mallikkaasti kuten tähänkin asti. Jatketaan turvaväleistä huolehtimista, käytetään maskeja ja toteutetaan hyvää käsihygieniaa sekä hakeudutaan jatkossakin testattavaksi matalalla kynnyksellä.

14.13 Inari höllää rajoituksia

Inarin kunta avaa vapaa-ajan toimintaansa. Liikunta- ja ryhmätiloja koskevat rajoitukset muuttuvat torstaista lähtien. Tämä koskee liikuntasaleja, kuntosaleja ja sääsuojahallia. Tilat ovat edelleen avoimia vain kuntalaisille, eikä kertalippuja myydä.

Sääsuojahalli on käytettävissä viikot 14 ja 15.  Ivalon ala-asteen iso sali on koulun omassa käytössä 12.4. asti. Kansalaisopiston ja vapaa-aikatoimen ryhmätoiminta käynnistetään 12.4. Elokuvateatterin käyttäjärajoitus nousee 20 henkilöön 12.4. lukien.

14.10 Simossa kehotetaan ikääntyneiden läheisiä huolehtimaan rokotuksista

Simon kunnassa on ollut vaikeuksia tavoittaa koronarokotettavia.

– Osaa ikäihmisistä ei ole tavoitettu soittamalla, vaikka aikaa on yritetty tarjota useita kertoja. Henkilökunta jatkaa yli 75-vuotiaiden tavoittamista useilla eri keinoilla, mutta nyt myös läheisten aktiivisuus on tärkeää, jotta kaikki rokotteen haluavat saavat rokotteen heti omalla vuorollaan, vs perhekeskuskoordinaattori Kirsi Kähkönen toteaa kuntayhtymän tiedotteessa.

Simossa yli 75-vuotiaat ja heidän kanssaan asuvat omaishoitajat voivat varata ajan koronarokotukseen soittamalla (08 5875 5013). Myös lähiomainen voi varata ajan ikäihmisen puolesta. 70– 74-vuotiaille simolaisille henkilökunta soittaa ja tarjoaa rokotusaikaa. Heidän ei tarvitse muuta kuin vastata myös tuntemattomiin numeroihin.

Alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset jatkuvat, kun kaikki yli 70-vuotiaat on rokotettu, näillä näkymin ensi viikolla.

13.12 Suomessa 348 uutta tartuntaa

Suomessa on todettu 348 uutta koronavirustartuntaa, tilastoi THL. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu yhteensä kuusi uutta tartuntaa.

12.19 Kittilä purkaa rajoituksia

Kittilässä epidemiatilanne on parantunut ja tilanne on rauhallinen. Koulut palaavat lähiopetukseen ja ryhmäharrastustoiminnan rajoitukset päättyvät 12.4. alkaen. Kouluissa maskinkäyttövelvoite ja laaja etätyösuositus jatkuvat.

9.57 Tutkimus: Kolmasosalla koronasta toipuneista neurologisia tai mielenterveyden jälkioireita

Joka kolmannella koronavirustaudista toipuneella on todettu psykiatrisia tai neurologisia oireita puolen vuoden sisällä tartunnasta, kertoo tuore tutkimus.

Lääketieteellisessä Lancet-lehdessä tänään julkaistussa tutkimuksessa käytiin läpi 230 000 koronavirustaudista parantuneen ihmisen potilastiedot. Kyseessä on laajin tähän mennessä aiheesta julkaistu tutkimus.

Tutkijoiden mukaan koronapotilaat saivat psykiatrisia tai neurologisia sairauksia huomattavasti todennäköisemmin kuin potilaat, jotka olivat sairastaneet muita hengitystieinfektioita.

9.48 Länsi-Pohjassa ei uusia tartuntoja

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ei ole todettu uusia koronavirustapauksia eilisen jälkeen, sairaanhoitopiiri tiedotti keskiviikkona aamulla.

9.43 Palataanko heinäkuussa normaaliin?

Mikäli kaikki menee suunnitellusti, heinäkuussa voidaan palata hyvin lähelle normaalitilaa, kerrotaan hallituslähteestä STT:lle. Jo kesäkuussa on paljon vähemmän rajoituksia voimassa kuin nyt.

Hallituksen arvio perustuu muun muassa siihen, että rokotusaikataulun mukaan kaikki halukkaat aikuiset pitäisi olla rokotettuna kesäkuun lopussa.

Rajoituksia on tarkoitus purkaa hyvin asteittain.

Hallitus kokoontuu tänään illansuussa Säätytaloon pohtimaan, missä järjestyksessä ja millä tavalla epidemian vuoksi käyttöön otettuja rajoitustoimia puretaan.

9.40 Sodankylässä varattiin rokoteajat loppuun nopeasti

Sodankylässä keskiviikkona jakoon tulleet koronarokoteajat varattiin nopeasti loppuun heti aamulla. Kunta tiedottaa, kun aikoja on jälleen varattavissa. Sodankylässä rokotusvuorossa ovat nyt yli 70-vuotiaat. Rokoteaikoja jaetaan ikäperusteisesti vanhimmasta nuorimpaan 70 vuoden ikään saakka, jonka jälkeen jatketaan alle 70-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien rokotuksia.

Rokotustilannetta voi seurata mm. kunnan kotisivuilta.

9.38 Rovaniemi hyväksyi uusia koronasuosituksia

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä päätti eilen, että sairaanhoitopiirin alueella palataan koronavirusepidemian perustasolle. Rovaniemen kaupungin häiriötilanteen johtoryhmä päätti hyväksyä seuraavat suositukset, jotka ovat 3. toukokuuta saakka:

- Yli 16-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta voi jatkaa toimintaa huomioiden terveysturvallisuusohjeet ja voimassa olevat aluehallintoviraston päätökset.

•- Korkeakoulut voivat palata lähiopetukseen, kuitenkin huomioiden lähikontaktien minimointi ja maskisuositus ja muut terveysturvallisuusohjeet.

- Yksityistilaisuuksien henkilömäärä suositellaan rajaamaan korkeintaan 20 henkilöön.

- Etätyösuositus pidetään edelleen voimassa

- Maskisuositus pidetään THL:n kiihtymisvaiheen suosituksen mukaisena. Myös kouluilla on edelleen tärkeää noudattaa maskisuositusta. Varhaiskasvatuksessa voidaan kuitenkin lasten vuorovaikutuksen kehittyminen huomioiden käyttää maskia harkiten tilanteen mukaan ja siirtyä käyttämään enemmän visiiriä.

- Pidetään voimassa suositus välttää matkustamista epidemian leviämisvaiheessa oleville alueille, yli sairaanhoitopiirin rajojen.