Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Kerttu ja Iivo Nis­ka­nen hiih­ti­vät MM-ken­raa­lis­ta kak­kos­si­jat

Myös Perttu Hyvärinen ja Johanna Matintalo ovat kuntoutumassa kolmen viikon päässä odottaviin Planican MM-kisoihin.

Helsinki/Les Rousses
Kerttu Niskanen hiihti pitkään Ebba Anderssonin kannoilla, mutta maalissa eroa oli parikymmentä sekuntia ruotsalaisen hyväksi.
Kerttu Niskanen hiihti pitkään Ebba Anderssonin kannoilla, mutta maalissa eroa oli parikymmentä sekuntia ruotsalaisen hyväksi.
Kuva: EPA

Suomalaiset maastohiihtäjät päättivät Kerttu ja IIvo Niskasen johdolla Les Roussesin maailmancupin juhlatunnelmiin. Niskasen sisarukset ottivat sunnuntaina kakkossijat perinteisen hiihtotavan 20 kilometrin yhteislähdöissä.

Päävalmentaja Teemu Pasasta miellytti myös suomalaisten kokonaispanos, kun Johanna Matintalo oli naisten kilpailussa seitsemäs ja Krista Pärmäkoski toipui alavireestään kymmenenneksi, vaikka kaatui matkalla.

Myös Perttu Hyvärinen lennähti alamäessä nurin, mutta taisteli takaisin kärkikymmenikköön. Yhdeksäs sija oli hänelle kauden ensimmäinen kymmenen parhaan joukossa.

Kuntonsa vahvistivat myös Eveliina Piippo (17:s), cupin kiertueelle palannut Ristomatti Hakola (18:s), Anne Kyllönen (20:s) ja flunssasta toipunut Arsi Ruuskanen (25:s).

Hiihtokansalle merkittävin uutinen oli silti olympiavoittaja Iivo Niskasen paluu sairastetun koronan jäljiltä maailmancupin voittokamppailuihin.

Iivo Niskanen ylsi ensi kerran kuluvalla kaudella maailmancupin palkintoseremonioihin. Seurana olivat Johannes Höstlflot Kläbo ja William Poromaa.
Iivo Niskanen ylsi ensi kerran kuluvalla kaudella maailmancupin palkintoseremonioihin. Seurana olivat Johannes Höstlflot Kläbo ja William Poromaa.
Kuva: epa10438637

Olympiavoittaja kaipaa terävyyttä

Iivo Niskasella on vielä aikaa viritellä MM-kuntoaan, sillä Planican kisat alkavat reilun kolmen viikon kuluttua ja päämatka 50 kilometrin yhteislähtö perinteisellä hiihdetään vasta 5. maaliskuuta.

– Kokonaisuudessaan ihan ok, vaikka parempiakin päiviä on saattanut olla, Niskanen arvioi vauhtiaan V Sportin haastattelussa.

– Nyt pitää vähän kevennellä harjoittelua. Vähän helppoa, että saa lisää terävyyttä hiihtoon.

Niskanen hävisi kirikamppailun Norjan Johannes Hösflot Kläbolle, mutta jätti Ruotsin William Poromaan täpärästi kolmanneksi.

Hyvärinen iloitsi lupaavasta viikonlopusta. Hän oli perjantaina vapaan hiihtotavan kympillä 11:s ja kohensi yhteislähdössä kaksi sijaa paremmaksi.

– Vihdoin kymppisakkiin. Olen pikku hiljaa pääsemässä kuntoon, Hyvärinen totesi.

– Kaatumista on turha jossitella. Sija sinne, sija tänne, ihan sama. Tärkeintä, että alkaa olla kunnossa.

Andersson karkasi haarakäynnissä

Naisten 20 kilometrin kilpailu kehittyi nopeasti Ruotsin Ebba Anderssonin ja Kerttu Niskasen kaksinkamppailuksi.

Andersson karisti lopulta Niskasen kannoiltaan reitin jyrkissä haarakäyntinousuissa ja voitti kilpailun 22,1 sekunnin turvin. Ski Classic -sarjasta maailmancupiin siirtynyt Norjan Astrid Öyre Slind oli kolmas.

– Ihan ok, Niskanen arvosteli hiihtonsa V Sportilla.

– Ebba oli ylivoimainen. Eroa tuli paljon häneen, mutta toisaalta pääsin myös muista eroon eli eroa tuli myös taaksepäin.

Pärmäkoski vaikutti helpottuneelta, kun hän päätti vaikean viikonloppunsa 10. sijaan kaatumisesta huolimatta.

– Selkeästi parempaa hiihtoa kuin edellispäivinä, mutta toivottavasti meno on ensi viikonloppuna terävämpää Toblachissa, Pärmäkoski sanoi.

Les Roussesin maailmancup oli suomalaisille kuin MM-kisojen kenraaliharjoitus, sillä Ranskassa hiihdettiin MM-ohjelman lajeja, vaikka osin eri matkoilla. Suomen MM-joukkue nimetään Toblachin maailmancupin jälkeen.