Lapin sää: En­sim­mäi­nen 20 asteen ylitys mi­tat­tiin Yli­tor­niol­la – ke­säis­tä lämpöä jatkuu Lapissa he­la­tors­tai­hin saakka

Remontointi: Saa­ta­vuus hei­ken­ty­nyt osassa te­ras­si- ja sau­na­ra­ken­ta­mi­ses­sa käy­te­tyis­tä puu­la­jeis­ta – sota Uk­rai­nas­sa voi vai­keut­taa suo­ma­lais­ten re­mon­toin­tia

Kemin ui­ma­hal­lin katosta pal­jas­tui sor­tu­mis­vaa­ra – vanha puoli pannaan ko­ko­naan kiinni

Kemin uimahallin vanha osa (kuvassa) suljetaan toistaiseksi katon sortumisvaaran takia.
Kemin uimahallin vanha osa (kuvassa) suljetaan toistaiseksi katon sortumisvaaran takia.

Osa Kemin uimahallista joudutaan sulkemaan asiakkailta katon sortumisvaaran vuoksi.

Hallin vanhaan osaan tehdyssä kuntotutkimuksessa on käynyt ilmi, että osassa katon liimapuupalkkeja on lahovaurioita. Vauriot ovat pienentäneet liimapuupalkkien kuormakapasiteettia, eli heikentäneet niiden kestävyyttä.

Katossa olevat alakattokannattimet ovat lisäksi ruostuneet, mikä aiheuttaa riskin katon alaslaskun kiinnityksen pettämisestä. Sisäkattojen romahduksia on viime aikoina tapahtunut uusissakin rakennuksissa.

Kattorakenteissa todetun sortumisvaaran vuoksi uimahallin vanha allasosa suljetaan torstaista lähtien toistaiseksi. Vanha allasosa tarkoittaa isoa kuntoallasta ja opetusallasta. Käytöstä poistetaan myös sisääntuloaula kahviotiloineen.

Torstaina halli on kokonaan suljettu tilanteeseen liittyvien järjestelyiden vuoksi. Perjantaista alkaen hallin uusi osa, eli toiminta-, virkistys- ja kahluualtaat sekä kuntosali avataan normaalein aukioloajoin. Niitä voi yhä käyttää turvallisesti.

Asiakkaiden sisäänkäynti järjestetään perjantaista alkaen uudesta paikasta. Uusi sisäänkäynti ei ole esteetön, joten liikuntaesteisiä asiakkaita ei kyetä toistaiseksi palvelemaan normaalisti.

Kaupunginarkkitehti Kaisa-Mari Immosen mukaan uutta sisäänkäyntiä on kaavailtu hallin eteläpäähän eli urheilukentän puolelle, mistä pääsee yhden ryhmäpukuhuoneen läpi asiakastiskille.

– Tiskiä joudutaan vähän siirtämän, koska sekin sijaitsee riskialueella, Immonen kertoo.

Uimahallin katon korjaamisesta teetetään korjaussuunnitelma, jonka mukaan päätetään jatkotoimenpiteistä.

Halli yritetään todennäköisesti korjata mahdollisimman nopeasti, koska se on kaupungin suosituimpia virkistyspalveluita, eikä sen toimintaa voi siirtää muualle.

Lapin Kansa kertoi jo pari viikkoa sitten, että uimahallin remontti saattaa vaikuttaa myös muihin Kemin kiinteistöjä koskeviin remonttisuunnitelmiin.

– Kyllä tämä vanhoista ongelmakiinteistöistä nousee nyt päällimmäiseksi, Immonen sanoo.

Korjausten laajuudesta tai aikataulusta ei ole vielä tarkempaa tietoa. Immosen mukaan kaupunki kiinnittää seuraavaksi rakennesuunnittelijan tutkimaan tilannetta.

Teoriassa on mahdollista, että kattoon voidaan tehdä kevyempiä toimenpiteitä, ja siirtää perusteellinen remontti myöhemmän peruskorjauksen yhteyteen. Jos tämä ei ole mahdollista, hallin peruskorjausta luultavasti aikaistetaan.

Immosen mukaan tutkimuksiin ja korjauksiin joudutaan joka tapauksessa hakemaan määrärahoja, eli asia tulee pian luottamushenkilöiden päätettäväksi. Todennäköisesti hallin vanha osa pysyy joka tapauksessa pois käytöstä vähintään viikkoja, tai jopa kuukausia.

– Ihan nopeasti tämä ei ole ohi, Immonen sanoo.

Immosen mukaan hallirakennus on suojeltu tiukalla SR-1-suojelumerkinnällä, mikä tuo omat mausteensa kokonaisuuteen.

Hallin katon kuntotutkimus pantiin vireille viime kesänä, kun Kemin kaupunki ryhtyi valmistautumaan hallin vuodelle 2021 suunniteltuun peruskorjaukseen. Immosen mukaan tässä yhteydessä todettiin järkeväksi tehdä samalla kertaa lain vaatima laajarunkoisten rakennusten tarkastus.

Lainsäädäntöön lisättiin vaatimus tarkastuksista sen jälkeen, kun eri puolilla maata sattui laajarunkoisten rakennusten romahduksia.

Immonen sanoo, että ei osaa ottaa kantaa siihen, minkälaisen turvallisuusriskin katon vauriot ovat aiheuttaneet uimahallin asiakkaille ennen kuin ne huomattiin.

Juttua on päivitetty kauttaaltaan klo 17.10 kaupunginarkkitehdin haastattelun pohjalta.

Tausta

51-vuotias uimahalli

Kemin uimahalli valmistui vuonna 1967. Nyt käsillä oleva poikkeustilanne koskee tätä uimahallin alkuperäistä, vanhinta osaa.

Uimahalliin tehtiin perusparannus ja hallia laajennettiin vuosina 1996–1997. Laajennusosa on käytössä jälleen perjantaista alkaen. Myös pukeutumistilat, saunat ja peseytymistilat pysyvät käytössä.

Uimahalliin on kaavailtu peruskorjausta vuodelle 2021.