Ke­mi­läi­nen Joni Berg elää judosta – "Siinä sai koulut ja työt jäädä ta­ka-alal­le"

Joni Berg oli mukana Pajulahdessa pidetyllä judon maajoukkueleirillä.
Joni Berg oli mukana Pajulahdessa pidetyllä judon maajoukkueleirillä.

Kemiläinen judoka Joni Berg pyytää kilauttamaan kello 11, sillä silloin hänen aamutreeninsä alkaa olla ohi. Tällä kertaa mies treenasi Oulussa. Seuraavana päivänä Oulussa alkoi judoleiri. Berg sukkuloi kotikaupunkinsa Kemin ja Oulun väliä judon ehdoilla.

– Minulla on Kemissä puolenkymmentä harjoituskaveria, jotka tulevat treeneihin mahdollisuuksien mukaan. Oulussa taso on hieman korkeampi kuin Kemissä. Pirttikankaan Janne on ollut tuhansia ja tuhansia tunteja minun kanssa treenaamassa, mistä hänelle iso kiitos, Berg kertoi.

Venäjälle Suomen judomaajoukkuetta edustamaan valittu Kemin Kita-kanin judoka urakoi kovan lohkon päätteeksi 81-kiloisten miesten sarjan Barents Summer Gamesien mestariksi. Kilpaillut järjestettiin tänä vuonna Venäjä Muurmanskissa 30.8. -1.9.

Ensimmäisessä ottelussa Berg kaatoi tasaisen ja kovan väännön päätteeksi Norjaa edustaneen Elias Nikolai Forsbonin ipponin arvoisesti polvikäsivarsiheitolla. Finaalissa vastaan asettui Venäjää edustanut Aleksei Orlov. Berg kuittasi kiepillä venäläisen kilpakumppaninsa mattoon ja kulta oli selviö.

Myös muutkin Suomea edustaneet judokat pärjäsivät Muurmanskissa upeasti, sillä Suomeen saatiin Bergin lisäksi yksi kulta ja hopea sekä yksi pronssi.

– Kisat kulkivat omalta osaltani erityisen hyvin. Valmistautuminen Venäjälle alkoi jo heti kesän alussa ja hyvä henkinen lataus paistoi viikonloppuna tekemisessäni. Viime aikoina olen leireilty paljon Suomessa ja Ruotsissa. Myös kotisalille on saatu vieraita tuomaan lisäpotkua treeneihin. Arvostan tämän suorituksen korkealle ja Murmanskissa tuli tekninen, taktinen ja henkinen onnistuminen, iloinen Berg kertoi.

Kiitosta onnistumisestaan Berg jakaa mattotekniikkojen valmentaja Sakari Huhdalle.

– Vaikka otin kesän hieman rennommin, niin kunto oli kohdallaan. Mielestäni pystyjudo on vahvuuteni, mutta Huhdan opastuksella myös mattotekniikkani on parantunut.

Joni Bergillä ei ole Huhdan lisäksi ketään muuta valmentajaa. Mies suunnittelee itse omat harjoitusohjelmansa.

– Suunnitelmiin kuuluu myös käydä läpi harjoituskaverit, jotka pääsevät mukaan aamu- tai iltatreeniin. He tekevät pyyteettömästi työtä minun menestykseni eteen. Oma valmentaja helpottaisi touhua, mutta sellaisen löytäminen on taloudellisesti haastavaa. Valmentajan pitäisi olla täysin sitoutunut omaan tehtäväänsä.

Berg on harkinnut jo viitisen vuotta muuttamista Etelä-Suomeen ja elämään siellä judon ehdoilla.

– Tampere olisi kiinnostava paikka. Sielläkään henkilökohtaisen valmentajan palkkaaminen ei onnistu, mutta seuran huippuryhmällä on oma ammattivalmentaja. Oulun kautta voisi ottaa vuoden vauhtia ja katsoa sen jälkeen Tampere-kortti.

Barentsin mestaruus ei täytä Bergin tavoitteita, ei lähellekään. Mies on voittanut eri vöiden SM-kisoissa kultaa ja mattojudossa SM-hopeaa. Nämä ovat vain välietappeja.

– 18-vuotiaana päätin alkaa tehdä töitä ainoastaan judon eteen. Siinä sai koulut ja työt jäädä taka-alalle. Työnteko alkaa nyt näkyä tuloksissa, sillä olen pystynyt nostamaan tasoani hurjasti viimeisen kahden vuoden aikana. Lahjakkuudella on merkityksensä, mutta työnteko palkitsee, jos aikoo menestyä kansainvälisellä tasolla.

Pariisissa järjestetään olympiakilpailut 2014.

–Jo pienenä poikana minulla oli haave kilpailla mahdollisimman korkealla tasolla. Ensin pitää menestyä Suomessa ja Pohjoismaissa ja mennä edelleenkin taso kerrallaan ylöspäin.

Joni Berg sitoo judoginsa kiinni ruskealla vyöllä. Jo ruskea vyö takaa osallistumisoikeuden MM-kisoihin.

– Musta vyö vaatisi muodollisen katan suorittamisen. Tällä hetkellä teen kaiken oman kisatekniikan parantamisen ehdoilla eikä minulla ole aikaa keskittyä katan suorittamiseen.

Judokalla on urheilullinen tausta. Hän pelasi jalkapalloa FC Kemin edustusjoukkueessa 18-vuotiaaksi asti ja oli mukana TP-47:n A-junioreiden SM-sarjan joukkueessa. Jonin isä Mika Berg on arvostettu jalkapallovalmentaja.

– Kotosalla keskustelut liittyivät 90-prosenttisesti jalkapalloiluun. Futis ei ollut minun juttuni ja mies miestä vastaan kamppailu tuntui mielekkäämmältä, Joni Berg kertoi.

Seuraava isompi kilpailu Kita-Kanin judokalla on ensi kuussa Helsingissä, missä järjestetään mattojudon SM-kisat.