Mainos

Kel­lo­sep­piä kol­mes­sa su­ku­pol­ves­sa – ”Alku ei ollut hel­poim­mas­ta päästä”

Kelloliike Pulkkinen perustettiin Sodankylässä vuonna 1939, Rovaniemen liike 64 vuotta tämän jälkeen. Nyt Rovaniemen liikkeen johdossa on nuori yrittäjä Hannu-Pekka Pulkkinen, joka kulkee isänsä ja isoisänsä viitoittamaa tietä.

Kun Hannu-Pekka Pulkkinen oli 12-vuotias, isä vei hänet kelloseppäkouluun ja sanoi, että tänne sitten haet joskus. Kahdeksan vuotta myöhemmin Pulkkinen löysi itsensä kelloseppäkoulun pääsykokeista armeijan aikana. Hän päätti käydä kokeilemassa onneaan.

– Armeijan viimeisenä iltana avasin puhelimen ja huomasin saaneeni tekstiviestejä yli 100. Alussa mietin, että mikä on homman nimi, mutta aika nopeasti se valkeni onnitteluviesteistä, että olin päässyt kelloseppäkouluun, Pulkkinen muistelee.

Espoon kelloseppäkoulusta valmistuttuaan Hannu-Pekka oli päätöksen edessä. Jäisikö hän etelään kellosepäksi ja myyjäksi vai muuttaisiko takaisin Lappiin, jossa jatkajan paikka oli tarjolla oman perheen yrityksessä Rovaniemen liikkeessä. Yrittäjyyden tie vei ja nuori mies on ollut Rovaniemen Kelloliike Pulkkisen johdossa nyt neljän vuoden ajan.

– Aika on mennyt yllättävän nopeaa. Helpoimmasta päästä ei alku ollut kuitenkaan, sillä lama tuli ja Venäjän pakotteet. Koska meilläkin jonkun verran on venäläisiä asiakaskunnassa, vaikutti se suoraan liikevaihtoon. Nyt ennustetaan nousukautta, mutta näkyyhän se viiveellä kaupan alalla. Hyvä merkki kuitenkin, että ihmiset ostavat esimerkiksi autoja ja asuntoja.

Isovanhemmilta peritty liike

Kelloliike Pulkkinen täyttää parin vuoden päästä jo 80 vuotta. Hannu-Pekan isovanhemmat Anselm ja Heljä Pulkkinen perustivat kelloseppäliikkeen Sodankylään vuonna 1939.

– Pappa oli Kuhmosta kotoisin ja töissä siellä sedällään, joka oli kelloseppä. Siitä hänen innostuksensa lähti. Hän muutti sitten myöhemmin Lappiin ja tapasi isoäitini Heljän. Päättivät aloittaa yhdessä kellosepän liikkeen Sodankylässä.

Liike ei ehtinyt olla kauaa kuitenkaan auki, kun sota saapui Suomeen. Ovet laitettiin säppiin ja miehet lähtivät rintamalle. Hannu-Pekka muistaa kuulleen isoisänsä piilottaneen arvokkaat kellosepän työkalut vanhan talon lattian alle. Kun hän saapui sodasta, olivat työkalut samassa paikassa.

Isoisäänsä ei Pulkkinen koskaan kerennyt näkemään, sillä hän menehtyi ennen Hannu-Pekan syntymää. Heljä-mummo on tällä hetkellä 95-vuotias ja asuu edelleen Sodankylässä.

– Mummoni suku on melko pitkäikäistä, sillä hänen serkkunsakin eli 104-vuotiaaksi, Pulkkinen kertoo hymyillen.

Pulkkisten perheessä kelloseppien perinne siis jatkuu – ehkä seuraavatkin 80 vuotta.

Hannu-Pekka Pulkkinen pystyy hoitamaan paikan päällä liikkeessä rannekellojen korjaukset.
Hannu-Pekka Pulkkinen pystyy hoitamaan paikan päällä liikkeessä rannekellojen korjaukset.

 

Infolaatikko

Kello ja Kulta Pulkkinen

 

– Kaikki kultasepän, kellosepän ja kaivertajan palvelut. Myös korujen suunnittelu- ja tilaustyöt sekä sormusten teettäminen ja korjaukset.

– Toimipisteet Rovaniemellä ja Sodankylässä

– Palvelee kauppakeskus Rinteenkulman toisessa kerroksessa ma-pe klo 10 – 18, lauantaisin klo 10 – 15