Yrittäjäksi yllättävien yrityskauppojen kautta – ”Liiketoiminnan ostaminen oli oikea valinta” - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Yrittäjäksi yllättävien yrityskauppojen kautta – ”Liiketoiminnan ostaminen oli oikea valinta”

Rovaniemellä sijaitsevan Cafe Toivon yrittäjät Aarne Pekkala ja Mika Takkinen ovat pitkän linjan ravintola-alan ammattilaisia, jotka haaveilivat oman illallisravintolan perustamisesta. Sitten tarjoutui mahdollisuus solmia yrityskaupat. Nyt he kertovat, miksi yrityskauppa kannatti.

Yrittäjäksi yllättävien yrityskauppojen kautta – ”Liiketoiminnan ostaminen oli oikea valinta”

Cafe Toivon omistajuus siirtyi viime maaliskuussa yrityskauppojen kautta 28-vuotiaiden rovaniemeläiskaverusten Aarne Pekkalan (vas.) ja Mika Takkisen käsiin. Konseptia on alle puolessa vuodessa käsitelty rohkeasti isolla kädellä. ”Tarjoamme nyt joka lauantai monipuolisen herkkubrunssin, johon sisältyy laaja valikoima alkupaloja, muutama lämmin pääruoka ja valikoima Toivon konditorian tuotteita jälkiruuaksi,” miehet vihjaavat.

– Hei, tiedätkö mitään Rovaniemellä vapautuvia liiketiloja?

– En, mutta minulla on ehdotus: voisitte ostaa minulta Cafe Toivon liiketoiminnan.

Rovaniemellä sijaitsevan Cafe Toivon nykyisen yrittäjän, Aarne Pekkalan ja hänen entisen opettajansa ja työnantajansa Jussi Kumpulaisen välillä viime maaliskuussa käyty puhelu oli kauan kaivattu alkusoitto Pekkalan ja hänen liikekumppaninsa Mika Takkisen yrittäjän uralle. Vuosia kestäneen pähkäilyn ja pohdinnan päälle painettiin lopulta ensimmäinen konkreettinen askel kun toimiva ravintola tarjoutui eteen kultalautasella. Lautasella lepäsi jo asemansa kaupungissa vakiinnuttanut bisnes, valmis liiketoimintamalli ja liiketila sisustuksineen laitteineen kaikkineen.

– Ehdotus oli kuitenkin yllättävä, eikä toimivan lounasravintolan ostaminen ollut lähelläkään alkuperäistä ajatustamme oman illallisravintolan perustamisesta. Mutta totesimme, että tilaisuuteen kannattaa nyt tarttua, Pekkala taustoittaa.

Miehet ottivat hetimmiten härkää sarvista ja pyörät lähtivät rullaamaan nopeasti. Jo huhtikuussa Pekkala irtisanoutui vakituisesta työstään Helsingissä ja Takkinen lähti Leviltä talvikauden loputtua. Suuntana oli molempien lapsuudenkaupunki, Rovaniemi. Tilanne oli kuitenkin täysin uusi ja oma lapsuuden kotikaupunki häämötti edessä haastavana, innostavana, uutena ja inspiroivana. Täyttä varmuutta kauppojen toteutumisesta ei ollut, mutta visio oli vahva ja unelma kantoi.

– Piti vain luottaa siihen unelmaan ja liiketoimintaan, jonka oli ostamassa, Pekkala ja Takkinen pohtivat.

Kauppa kannatti

Pian koitti toukokuu. Jäät sulivat ja tippuivat räystäiltä ja muuttolinnut alkoivat palailla kotiin. Kevään heräämisen kynnyksellä myös Cafe Toivossa alkoivat puhaltaa uudet tuulet, joissa tuoksui vasta leivottu pulla, kahvi ja maukas kotiruoka. Liiketoiminnan siirryttyä Pekkalan ja Takkisen käsiin 25.5.2017, oli Kumpulaisen tekemästä ehdotuksesta kulunut alle kolme kuukautta. Kaikki tapahtui nopeasti, kuten asioilla on tapana silloin, kun ihminen kulkee oikeaan suuntaan.

– Liiketoiminnan ostaminen oli meidän kannalta ja tilanteessamme oikea valinta, miehet toteavat tyytyväisinä.

Tyytyväisyys lienee enemmän kuin perusteltua mikäli asiakasmääriä ja asiakaspalautetta on uskominen. Vaikka matkalla on ollut monia haasteita, kuten vakioasiakaskunnan vakuuttaminen toiminnan jatkuvuudesta ja uusien yrittäjien pätevyydestä, on bisnes lähtenyt miesten mukaan hyvin käyntiin. Toivon ovi käy taajaan varsinkin toimistotyöaikaan, jolloin ravintolan läheisyydessä työssä käyvät ihmiset poikkeavat laumoina lounaalle. Vakioasiakaskunta on laaja.

Cafe Toivon yrittäjinä alle puoli vuotta toimineet kaverukset, Aarne Pekkala (vas.) ja Mika Takkinen haluavat päivittää konditoriatuotteet tähän päivään ja tehdä niistä ”omannäköisiä.” ”Mutta me emme voi ottaa kunniaa näistä munkeista ja korvapuusteista. Ne valmistaa leipurikondiittorimme Veera Helenius,” yrittäjät myöntävät.

Cafe Toivon yrittäjinä alle puoli vuotta toimineet kaverukset, Aarne Pekkala (vas.) ja Mika Takkinen haluavat päivittää konditoriatuotteet tähän päivään ja tehdä niistä ”omannäköisiä.” ”Mutta me emme voi ottaa kunniaa näistä munkeista ja korvapuusteista. Ne valmistaa leipurikondiittorimme Veera Helenius,” yrittäjät myöntävät.

– Lounastajia käy päivittäin sadasta ylöspäin ja pahin ruuhka on yleensä heti yhdentoista jälkeen. Jos mielii nauttia lounaansa omassa hiljaisuudessa, kannattaa tulla vasta puolen päivän jälkeen, Pekkala vinkkaa.

Cafe Toivon tuoreet yrittäjät uskovat vahvuuksiensa piilevän monipuolisissa ruoanlaittotaidoissa ja vuosien kokemuksessa ravintola-alalta. Niin Pekkala kuin Takkinenkin on elänyt mukana ravintola-alan alati kehittyvissä ja muuttuvissa sykleissä ja nähnyt läheltä pitäen mitä alan seinien sisällä tapahtuu.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme oppineet paljon erilaisista raaka-aineista, tekniikoista ja ruokakulttuureista. Siten meiltä onnistuu niin maistuva kotiruoka kuin haastavat usean ruokalajin menukokonaisuudetkin, Takkinen kuvailee.

Tulevaisuus Toivoa täynnä

Cafe Toivon yrittäjäparivaljakko katsoo toiveikkain mielin tulevaisuuteen. Paljon on tehty ja sitäkin enemmän suunnitteilla. Niin lounas-, konditoria- kuin catering-palvelutkin tulevat kohtaamaan muutoksia, jotka paraikaa kytevät määrätietoisten ja visioitaan kohti sinnikkäästi pyrkivien yrittäjien aivoriihissä. Kaiken takana ja tavoitteena on entistäkin tasokkaampi lounasravintola, joka tarjoaa paitsi maittavaa kotiruokaa ja konditoria-tuotteita, myös kilpailukykyistä catering-palvelua. Viimeksi mainittu on miesten yhteinen intohimo.

– Eniten nautimme, kun pääsemme haastamaan itsemme catering-tilaisuuksien menujen suunnittelussa ja toteutuksessa, he myöntävät.

Alkuperäinen unelma illallisravintolan avaamisesta muhii kuitenkin vielä kaiken taustalla. Vaikka aika oli keväällä otollinen yrityskaupoille ja päätös Cafe Toivon ostamisesta kaikilta osin oikea, ei unelmien ääntä voi silti sivuuttaa.

– Viiden vuoden päästä tämä haave on toivottavasti jo toteutunut, Pekkala ja Takkinen fiilistelevät.

Löydä oma unelmasi Pohjois-Suomen Yrityspörssistä!

Cafe Toivo ja sen yrittäjät

Cafe Toivo

– Lounasravintola ja konditoria Rovaniemen keskustassa

– Käyntiosoite: Rovakatu 14, 96100 Rovaniemi

– Avoinna ma-pe: 7.30-17. La: 10-14. Su: Suljettu

– Lounas: maanantaista perjantaihin klo 11-14

– cafetoivo@cafetoivo.fi / 040 176 9969

– cafetoivo.fi

Yrittäjät:

Aarne Pekkala, 28

– Asunut lapsuutensa Rovaniemellä

– Valmistunut Lapin ammattiopistosta ravintolakokiksi vuonna 2008

– Työskennellyt valmistumisen jälkeen ravintoloissa ympäri Lappia

– Muutti vuonna 2012 ensin Norjaan ja sieltä Helsinkiin töihin

– Työskenteli Helsingissä huippuravintoloissa, viimeisimpinä ravintola Savoy

Mika Takkinen, 28

– Asunut lapsuutensa Rovaniemellä

– Valmistunut Lapin ammattiopistosta ravintolakokiksi vuonna 2008

– Valmistumisen jälkeen työskennellyt ravintoloissa ympäri Suomen

– Ollut avaamassa ravintoloita mm. Helsinkiin, Olokselle ja Leville

– Työskennellyt viimeiset viisi kesää keittiömestarina ravintola Makasiinissa Hangossa

– Oli ennen yrittäjäksi ryhtymistään töissä Levin igluilla

– Asuu nyt Rovaniemellä tyttöystävän ja koiran kanssa


Kaupallinen yhteistyö

MAINOS

Lue myös