Viikon sana: Mietteitä paastoa lähestyttäessä - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Viikon sana: Mietteitä paastoa lähestyttäessä

Kristillinen kirkko tekee nyt matkaa kohti pääsiäisen iloa. Laskiaissunnuntai herkkuineen tai Etelä-Amerikassa vietettävät karnevaalit tulevat mieleen tästä ajankohdasta ennen paaston alkamista. Kristillisessä perinteessä  tuhkakeskiviikkona alkaa 40 päivän mittainen  paaston aika.

Viikon sana: Mietteitä paastoa lähestyttäessä

Paaston aikaa voi tietyiltä osin rinnastaa kristilliseksi Konmariksi, luopumiseksi, inventaarion käymistä omasta elämästä, pysyvän muutoksen hakemista sekä uudistumisen tiestä. Erilaiset elämäntapa remontti kirjat ja ohjelmat sivuavat tietyiltä osin paaston tavoitteita. Ruokavalio on huomion kohteena paastossa. Kristillisinä ihanteina ovat Jumalan ja lähimmäisen sekä itsensä rakastaminen. Mitä näille rakkaus suhteille kuuluu?

Yksi pysäkki on oma Jumala suhde. Kasteessa Kolmiyhteinen Jumala nimeltä kutsui ja kutsuu  lapsekseen. Mitä tälle suhteelle kuuluu? Käynkö ehtoollisella, hyödynnänkö rukouksen, Raamatun tekstien äärellä hiljentymistä? Pitäisikö tunnustaa syntejä papille yksityisessä ripissä ja kuulla hoitava anteeksi annon sana: tyttäreni, poikani sinun syntisi annetaan anteeksi Jeesuksen tähden. Hyvä peili ripille valmistautumisessa ja oman elämän vaelluksen läpi käymiseen on 10 käskyn mietiskely, katumuspsalmien äärelle pysähtyminen. Psalmit 6, 32, 38, 51, 102, 130 ja 143 avaavat katumuksen teemaa.

Toisella pysäkillä voi pysähtyä lähimmäissuhteiden äärelle. Mitä niille kuuluu? Lähisuhteet kotona, sukulaisten, ystävien, työtoverien, naapureiden, seurakuntalaisten kesken, mihin voin vaikuttaa, onko anteeksi pyydettävää, anteeksi annettavaa? Miten olen hoitanut ihmissuhteitani? Entä keskinäinen tuki ja auttaminen?

Kolmannen pysäkin  kysymys voi olla: ”Mitä minulle kuuluu?” Mitä ja miten puhun itsestäni itselleni? Kuuntelenko omia kipu ja huolen aiheitani vai vaiennanko sisäisen hätähuutoni? Osaanko vetää rajoja työssä ja vapaalla, hyväksyä elämän keskeneräisyyden? Hoidanko itseäni armottomuuden ruoskalla vai lempeyden katseella ja puheella?

Tätä kolmen suunnan vuoropuhelua käymme luultavasti jatkuvasti enemmän tai vähemmän. Siihen kietoutuu myös syvällisellä tavalla arvopohjamme ja ketä, mitä  palvomme? Ketä, mitä kumarramme? Mikä minulle on merkityksellistä ja arvokasta?

Bob Dylan on kiteyttänyt tätä näkökulmaa laulussaan ” Gotta serve somebody? Me voimme toimia erilaisissa työtehtävissä, voimme osata erilaisia taitoja. Laulun kertosäkeessä toistuu näkökulma sinun täytyy palvella jotakin tärkeää henkilöä, oli se sitten paholainen tai Jumala.

Kristillinen usko nojautuu Raamatun ilmoitukseen ja ennen kaikkea Raamatun keskeisimpään persoonaan Kristukseen. Kristuksen kautta on yhteys Kolmiyhteiseen Jumalaan, ristin kautta meidän syntimme on sovitettu ja pelastavan uskon kohde on   Kristus. Hänet löydämme Raamatun sanasta, kasteesta ja ehtoollisesta. Ja tämä yhteys toimii seurakunnassa.

Paaston ytimessä on tämä suhde ja siitä suhteesta käsin avautuu elämän laaja moninaisuus, jossa saamme kristittynä elää. Paasto koskettaa koko meidän olemustamme; ruumista, sielua ja henkeä. Eikä vain meitä vaan elinympäristömme missä elämme, olemme, liikumme.

Jarkko Kuusisto


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös