Viikon sana: Matt.16:1-4. Uskon perustus. - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Viikon sana: Matt.16:1-4. Uskon perustus.

Tornion seurakunnassa järjestettiin elokuussa Luther-polku. Siinä seurasimme uskonpuhdistus Martti Lutherin elämän keskeisiä elämänvaiheita. Vietämme tänä vuonna Reformaation ekumeenista merkkivuotta. "Armoa 2017! Reformaation 500 v. 

Viikon sana: Matt.16:1-4. Uskon perustus.

Martti Lutherin perintö oli lopulta yksinkertainen. Sillä on selkeä muoto ja sisältö, joka ilmaistaan latinan sanoissa ”solus”, ainoastaan tai yksin.

Uskonpuhdistuksen muotoperiaate tarkoittaa, että ainoastaan Raamatun sanan tuli olla kirkon opetuksen ylimpänä ohjeena. Sen sisältöperiaate puolestaan merkitsee, että syntinen ihminen pelastuu yksin armosta, yksin uskosta ja yksin Kristuksen tähden. 

Jeesus puhuu evankeliumissa Joonan merkistä. Se voi merkitä kahta asiaa, toisaalta sitä, että Jeesus kaikelle julistuksellaan Jumalan valtakunnasta oli saarnannut profeetta Joonan tavoin parannusta, mutta toisaalta myös Jeesuksen elämän päättymistä kuolemaan ja ylösnousemukseen. Joonan saarna oli tehokas. Koko pakanakansa teki parannuksen ja kääntyi Jumalan puoleen. Profeetan oma kansa ja profeetta itse muiden mukana sensijaan tyytyi paheksumaan noita harhassa eläneitä pakanoita. Jeesuksen lupaama Joonan merkki oli ilmastonmuutos vallitsevissa käsityksissä. Epäusko muuttui uskoksi siellä missä sitä vähiten osasi kukaan odottaa. Jumala ei sittenkään ollut vain yhden omasta mielestään oikeassa olleen ja tiukasti sääntöjensä mukaan eläneen ja pakanoista eristäytyneen kansan Jumala. Hän rakastaa niitäkin, joita on opetettu vihaamaan. Sellainen oli Jeesus itse. Sellainen oli hänen ohjelmansa ja tehtävänsä alusta lähtien. Rakkauden ilmaston muutos, Hengen lempeä lounatuuli. Uskonpuhdistuksen periaatteen mukaan kaikkien luotujen ihmisoikeus on tulla rakastetuksi Jumalan rakkaudella, armolla ja anteeksiannolla. Siksi tähän tarvitaan ihmistä suurempi muutos ja arvovalta. Sen tähden tarvitaan Raamatun Sana ja kaikki rajat ylittävä kutsu vastaanottamaan ilmainen armo. Tämän armon puolesta me olemme todistajia, protestantteja. Lopunaika alkoi ristin pääsiäisenä. Suurin työ on tehty, synti on voitettu ja kuolema kukistettu Kristuksen kautta.

Heikki Turunen

seurakuntapastori

Tornion seurakunta


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös