Viikon sana: Kirkkovuodessa eletään paastonaikaa - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Viikon sana: Kirkkovuodessa eletään paastonaikaa

Paaston tarkoitus on valmistautuminen kristikunnan suurimpaan juhlaan, pääsiäiseen. Tavoitteena on muutos ja pysähtyminen Sanan ja rukouksen äärelle.

Viikon sana: Kirkkovuodessa eletään paastonaikaa
Tuuli Kapraali, Tornion seurakunnan kappalainen

Paastonmatkaa tehdään viikko ja pyhäpäivä kerrallaan Jeesuksen jalanjälkiä, hänen tekojaan ja sanojaan seuraten. Tavoitteena on muutos ja pysähtyminen Sanan ja rukouksen äärelle: vähemmän minua – enemmän Kristusta.

Nämä ensimmäiset paastoajan sunnuntait käsittelevät syviä ja tärkeitä teemoja. Ensimmäinen paastoajan sunnuntain aihe kuului: Jeesus kiusausten voittaja. Kiusausten voittaminen ja paasto, ovat parivaljakko, jotka mediassa tai television dietti-ohjelmissa kuuluvat yhteen. Mutta Jeesuksen kohdalla voitto ei ollut yhden suklaapatukan tai nopeiden hiilareiden kiusausten voittamisesta. Vaan Jeesus voitti koko potin, pahuuden ja kiusausten alkulähteen, synnin ja kuoleman vallan. Tähän voittoon kristittyinä saamme liittyä jo kastehetkellämme.

Toisena paastoajan pyhänä keskitymme aiheeseen rukous ja usko. Tämä aihe liittyy edellispyhän teemaan. Evankeliumit kertovat, että Jeesus taisteli pahuuden valtoja vastaan myös parantamalla sairaita ja antamalla syntejä anteeksi. Rukous ja usko ovat aseita pahuutta vastaan. Ei ole olemassa niin suurta tai mitätöntä asiaa, etteikö sitä voisi rukouksessa jättää Jumalan varaan. 1. Kor. 10: 13.” Jumalaan voi luottaa. Hän ei salli kiusauksen käydä teille ylivoimaiseksi, vaan antaessaan teidän joutua koetukseen hän samalla valmistaa pääsyn siitä, niin että voitte sen kestää.”

Kolmannen paastoajan sunnuntain aihe: Jeesus pahan vallan voittaja, on jatkumoa kahteen edelliseen pyhään. Jeesus karkotti pois pahoja henkiä. Päivän latinankielinen nimi Occuli eli minun silmäni, haastaa meidät avaamaan silmämme ja miettimään, kenen puolella olemme? Ketä tahdomme seurata? Millaisten silmälasien läpi me katselemme elämää? Näemmekö Jumalan armon ja rakkauden, ja katselemmeko sen valossa myös itseämme ja toisiamme?

Jeesus Kristus, Herramme.

Sinä paransit sairaat,

jotka turvautuivat sinuun.

Sinä annoit synnit anteeksi.

Muista myös meitä,

sillä olemme riittämättömiä,

olemme heikkoja.

Me tarvitsemme sinua,

niin kuin ihmiset tiesi varrella

tarvitsivat sinua.

Herra, auta meitä uskomaan,

auta rukoilemaan.

Ristin varjo lankeaa jo askeleillesi.

Pysäytä meidät,

että jäisimme hiljaa kasvojesi eteen

ja sen ajan eteen, joka lähestyy.

Kuule meitä, Herra,

sinä joka Isän ja Pyhän Hengen kanssa

elät ikuisesti. Aamen.

 


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös