Viikon sana: Kappalainen Tuuli Kapraali - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Viikon sana: Kappalainen Tuuli Kapraali

Jouluna Jumala antaa parastaan.

Viikon sana: Kappalainen Tuuli Kapraali

Joulun odotus tiivistyy näihin päiviin. Se nostaa esille ihmisyyden hyviä ja huonoja puolia. Se saa ihmiset hiljentymään, osoittamaan rakkautta, kokoontumaan yhteen ja auttamaan sekä huolehtimaan toisista. Toisaalta se on myös kiireisiä ja itsekkäitä ihmisiä. Tuskanhikeä ja ärtymystä kaupan jonossa. Stressiä jouluvalmisteluista, yli varojen elämistä ja riitelyä.

Joulu on tärkeä ja suuri juhla ja siksi haluamme valmistautua siihen hyvin. Antaa parastamme. Mutta oma parhaamme saa joskus vääristyneitä mittasuhteita. Lahjoista tulee rakkauden mittareita. Tuhlataan turhuuksiin. Halutaan auttaa ja tehdä hyvää, mutta auttamisen iloa varjostaa riittämättömyys ja suorituspaineet. Stressi jouluvalmisteluista purkautuu riitoina ja uupumuksena. Ei tässä näin pitänyt käydä.

Kuitenkaan joulu ei ole suoritus. Se ei ole ihmisen teko. Vaikka kotisi olisi kauniiksi koristeltu ja putipuhdas, lähimmäiset lähellä ja kaukana huomioitu ja ruuat perinteiden mukaan valmistettu. Joulu ei tule, ellei Jumala sitä itse tee.

Ja Hänhän tekee. Jouluna Jumala toimii ja toimi. Jouluna Jumala antaa meille parastaan. Hän lähetti ainoan Poikansa ihmiseksi maailmaan. Joulu ei ole sinun suorituksesi. Rauha tulee ylhäältä. Kaikki on jo valmista.

Joulu ei silti pyyhi pois ongelmia ja vastoinkäymisiä elämästä. Parantumattomasti sairas on sairas joulunakin. Yksinäinen ehkä vielä yksinäisempi. Jos rahat riittävät hädin tuskin arkena, jouluna tekee todella tiukkaa. Surevan ikävä ei katoa mihinkään. Alkoholistilta raitis joulu voi olla liikaa pyydetty. Ihmissuhdeongelmat saattavat kärjistyä joulupyhien aikana. Elämän raadollisuus ja inhimillisyys eivät katoa, vaikka jouluaamuna maahan sataa puhtaan valkea lumipeite.

Joulu ei muuta ihmisen elämässä mitään, ja samalla se muuttaa kaiken. Niin on alusta alkaen ollut. Odottamatta ja yllättäen nuori Neitsyt Maria kutsuttiin Jumalan pojan äidiksi. Ensimmäisenä jouluna Betlehemin yössä tapahtui ihme, arjesta tuli yllättäen juhla. Pyhä Jumala tuli syntisten keskelle. Eläinten, ehkä likainenkin talli sai kaikkein arvokkaimman asukkaan. Siellä syntyi kuningasten kuningas. Eivät sinunkaan elämäsi sotkut ole Jumalalle vieraita, hänelle riität sellaisena kuin olet. Hän tuo armoa ja toivoa.

Jeesus syntyi meitä kaikkia ihmisiä varten. Seimenlapsi janoaa kontaktia kanssasi. Hän katsoo sinua uteliaasti, hän tarraa kiinni, jos ojennat käden. Hänen seurassaan arkesi ei välttämättä muutu heti paremmaksi, mutta elämäsi päämäärän hän muuttaa. Pimeässä loistaa iankaikkinen valo.

Jeesus tuli valoksi tavalliseen ja keskeneräiseen elämään. Jouluna Pyhä ja inhimillinen kohtaavat. Syntinen ja Jumala kohtaavat. Sinä ja Jumala kohtaatte. Maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa!

Jeesus, meidän vapahtajamme. Nyt, vuoden pimeimpänä aikana me odotamme sinua ja sinun valoasi. Kiitos että tulet kaikkialle sinne, missä on pelkoa ja surua, ja sinnekin, missä sinua ei osata edes odottaa. Kiitos, että sinä tuot mukanasi ilon ja rauhan. Sinua me ylistämme!  

Tuuli Kapraali


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös