Viikon sana: Armossa on varaa - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Viikon sana: Armossa on varaa

Millaista kohtelua ja suhtautumista sinä odotat muilta ihmisiltä?

Viikon sana: Armossa on varaa
Risto Räihä, seurakuntapastori

Rohkenen ajatella, että jokainen meistä odottaa reilua, armollista, oikeudenmukaista, ja kohtuullista kohtelua. Tälle odotukselle on tilausta myös tänäkin päivänä, jota ei ehkä yleisesti leimaa ”armollinen ilmapiiri”. Ajassamme on toisinaan tyypillistä vastakkainasettelua, ja mielipiteiden äärilaitojen ollessa kaukana toisistaan, myös kritiikki toisia kohtaan voi olla hyvinkin kovaa, jopa armotonta.

Oven osoittaminen ja kaapin paikan näyttäminen saattavat olla hyvinkin arkirealismia. Työpaikkailmoituksissakaan ei ensimmäisenä etsitä ”armollista kollegaa”. Armollisuutta on tarpeellista osoittaa myös itselle, muutoin kuorma käy liian raskaaksi. Armollista asennetta voimme myös opetella, ja tyytyä siihen että yrittää kohtuudella parhaansa.

Armollisuuden ja armahtamisen peruslähtökohta on se, että Jumala armahtaa ihmistä. Armon ja anteeksiantamuksen kokenut ihminen tahtoo viedä viestiä eteenpäin. Psalmirunoilija ihastelee Jumalan hyvyyttä: ”Kuinka suuri onkaan sinun hyvyytesi! Se on ehtymätön aarre niille, jotka pelkäävät. Kaikkien nähden sinä annat apusi niille, jotka turvautuvat sinuun.” (Ps. 31:20)

Kristuksessa on meillä suurin rakkaus, armo ja anteeksiantamus. Luther kuvailee Jumalan lapsen vapautta seuraavasti: ””Sillä kuka osaa ilmaista, kuinka suuri asia se on, että ihminen voi varmasti päättää, ettei Jumala ole hänelle vihainen eikä koskaan vihastu häneen, vaan että hän on iankaikkisesti suosiollinen ja lempeä Isä Kristuksen tähden? Totisesti suuri ja käsittämätön vapaus on, että tämä korkein Majesteetti rakastaa, varjelee ja auttaa meitä ja vihdoin vapahtaa meidät ruumiillisesti, niin että ruumiimme, joka kylvetään turmeluksessa, huonona ja heikkoudessa, nousee ylös turmeltumattomana, kunniassa ja voimassa.” (Luther).

Pyhästä Raamatusta kumpuavaan lohtuun saamme nytkin turvautua: ”…Minun armoni riittää sinulle. Voima tulee täydelliseksi heikkoudessa…” (2 Kor. 12:9). ”Sinun turvasi on ikiaikojen Jumala, sinua kantavat ikuiset käsivarret…” (5 Moos. 33:27).

 


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös