Verstaasta valtaisaksi - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Verstaasta valtaisaksi

Lapin Kumi on kasvanut pienestä kumisuutarin verstaasta Rovaniemen vanhimmaksi rengasalan erikoisliikkeeksi. Maaliskuussa yritys täytti 70 vuotta.

Verstaasta valtaisaksi

Ville Ruokanen toimii Lapin Kumin toimitusjohtajana jo kolmannessa polvessa. "Vaari kannusti aina ahkeruuteen ja rehellisyyteen", Ruokanen kertoo.

Kun muut lapset leikkivät hiekkalaatikoilla, hyppi Ville Ruokanen valtavan rengaskasan keskellä vaarinsa Veikko Keskiruokasen rengasliikkeen pihalla.

Ville Ruokanen päätti jo viisivuotiaana, että hänestä tulee vaarinsa työnjatkaja. Yritys on vuosikymmenten saatossa periytynyt suvussa eteenpäin, ja tänä päivänä Ville Ruokanen istuu perheyrityksen toimitusjohtajana jo kolmannessa polvessa.

– En ole muuta alaa koskaan vakavasti edes harkinnut. Kun isä avasi uusia toimipaikkoja, niin kuvista näkyy, että meikäläinenhän siellä aina on taustalla naputtanut, Ruokanen nauraa.

Lapin Kumi on toiminut Rovaniemellä vuodesta 1947 lähtien. Alun perin Veikko Keskiruokasen perustama yritys keskittyi polkupyörän kumien sekä kumisaappaiden korjaamiseen, mutta vuosikymmenten saatossa pienestä paikallisesti kumisuutarin verstaasta on kasvanut yksi Rovaniemen vanhimmista rengasalan erikoisliikkeistä. Tänä päivänä Lapin Kumi toimii seitsemällä paikkakunnalla. Maaliskuussa yritys juhli 70-vuotissyntymäpäiviään.

Tästä se alkoi. Ville Ruokaselle renkaiden maailma on tullut tutuksi jo nassikkana. Kuvassa Ruokanen (vas.) siskojensa Maijan ja Annan kanssa vuonna 1978.

Tästä se alkoi. Ville Ruokaselle renkaiden maailma on tullut tutuksi jo nassikkana. Kuvassa Ruokanen (vas.) siskojensa Maijan ja Annan kanssa vuonna 1978.

– Vaari oli ahkera ihminen, ja hän painotti aina, että asiakkaasta pitää välittää ja töitä tehdä rehellisesti. Vaikka tekniikasta on työssä apua, täytyy muistaa, että renkaiden myyntiin ja vaihtoon tarvitaan edelleen ihminen. Siksi asiakaspalveluun ja työntekijöiden hyvinvointiin on panostettava, Ville Ruokanen kertoo.

Vain erikoisliike takaa parhaan palvelun

Autojen myötä myös renkaat ovat kehittyneet valtavasti vuosikymmenten aikana. Kun vuonna -82 Nokian rengaskatalogissa eri ajoneuvojen rengasmallit mahtuivat laveasti kahdeksalle sivulle, tänä päivänä ainoastaan henkilöauton renkaat haukkaavat sivuja jo yli kolmekymmentä.

Kokovalikoiman laajentumisen lisäksi päästö- ja turvallisuusseikat ovat renkaissa entistä tärkeämmässä roolissa. Ville Ruokanen painottaa, että rengasbisneksen mutkistumisen myötä vain erikoisliikkeet voivat taata asiakkaalleen riittävän laadukasta palvelua.

– Koulutamme henkilökuntaa ja kasvatamme rengasvarastoamme jatkuvasti. Meidän täytyy taata, että jokaiselle asiakkaalle löytyy oikeanlaiset renkaat. Tähän pystyy vain erikoisliike.

Katse eteenpäin

Suomessa on viimeiset vuodet eletty taloudellisesti heikkoa aikaa, mutta tämä ei ole hidastanut Lapin Kumin toimintaa – päinvastoin.

Kun vuonna 2009 Lapin Kumin liikevaihto oli noin 10 miljoonaa euroa, viime vuonna yritys kerrytti liikevaihtoa 23,8 miljoonaa euroa. Lisäksi rengasliike on laajentunut ahkerasti Lapin rajojen ulkopuolelle ja perustanut uusia toimipisteitä, viimeisimpänä Ouluun ja Jyväskylään. Rengasvarastoa on laajennettu jatkuvasti ja uusia työntekijöitä palkattu lisää.

Vaikka Lapin Kumin juuret ovat vankasti lappilaisessa historiassa, ei yritys olisi pysynyt elinkelpoisena, mikäli se ei olisi pystynyt vuosikymmenten saatossa uusiutumaan.

– Emme tyydy siihen, että näin on tehty ennenkin, vaan mietimme, miten asian voisi tehdä entistäkin paremmin. Koko ajan on mentävä eteenpäin, Ruokanen summaa.


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös