Värit palaavat pihaan - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Värit palaavat pihaan

Tänä kesänä trenditietoinen valitsee pihaansa valkoisia kukkia ja retrohenkisiä kalusteita.

Värit palaavat pihaan

Harmaa on puutarhakalusteissa edelleen suosittu väri, puutarhaosaston päällikkö Katja Harju kertoo.

Rovaniemen K-raudassa valmistaudutaan jo täydellä tohinalla kesäsesonkiin. Puutarhaosaston päällikkö Katja Harju availee malttamattomana uusia puutarhakalusteita sisältäviä laatikoita.

– Nämä on tilattu jo syksyllä, joten ihanaa vihdoin saada uutuudet esille, Harju fiilistelee.

Rovaniemen myymälässä onkin tänä vuonna panostettu erityisen paljon puutarhakalusteisiin. Valikoimasta on tulossa laaja. Harjun mukaan myymälässä on satsattu varsinkin siihen, mikä ei ole ihan perinteistä. Retrokalusteet ovat tekemässä uutta tulemista ja myös harmaa pitää edelleen pintansa.

– Harmaan lisäksi tulossa on 70-luvun kirkkaita värejä sekä pastellisävyjä. Kaikkia kalusteita ei näe netistä, joten kannattaa tulla käymään paikan päällä, Harju sanoo.

Retrovärit ja -kalusteet tekevät tänä vuonna paluun myös puutarhakalusteisiin.

Retrovärit ja -kalusteet tekevät tänä vuonna paluun myös puutarhakalusteisiin.

Kasveissa trendit eivät näy niin selkeästi, vaan kyse on enemmänkin väreillä leikittelystä.  Nyt esimerkiksi halutaan valkoista. Makuasiatkin toki ratkaisevat, puutarhamyyjä Taina Ylinenpää sanoo.

– Meille tulee ensi kesänä Suomi100-juhlavuoden kunniaksi paljon sinistä ja valkoista kukkaloistoa, Katja Harju jatkaa.

Kukista pelargoniat ja orvokit ovat kevätajan ikisuosikkeja. Ylinenpää on huomannut, että Rovaniemen alueella ihmiset satsaavat enemmän pihoihinsa kuin aikaisemmin.

– Istutetaan määrällisesti enemmän puita ja pensaita. Erityisesti olemme huomanneet Pirja-omenapuun kasvavan suosion, Ylinenpää kertoo.

Tässä vaiheessa vuotta monen viherpeukalon sormia saattaa syyhyttää jo päästä laittamaan pihaa ja parveketta kesäkuntoon. Onneksi pientä puuhastelua voi alkaa tehdä jo nyt, vaikka maa olisikin vielä roudassa. Lumen päälle voi jo laittaa kalkit ja istuttaa voi heti, kun saa reiän maahan.

Parvekkeita voi tässä vaiheessa vuotta jo sisustaa huoletta. Kasvusäkit ovat helppo valinta aloittelijallekin. Niihin voi istuttaa esimerkiksi yrtit, salaatit ja tomaatit. Osa kasveista, pitää muistaa esikasvattaa.

– Alkukesästä myyntiin tulevat valmiit taimet. Ne ovat varma valinta sadon kannalta, Ylinenpää sanoo.

Rovaniemen myymälässä työskentelee kesällä myös puutarhuri, joka tekee valmisistutuksia kysynnän mukaan. Ei siis ole hätää, vaikka olisikin sattunut syntymään viherpeukalo keskellä kämmentä.

Yleisin kompastuskivi puutarhanhoidossa Ylinenpään mukaan on liikakastelu. Hän painottaa myös oikean kasvualustan valintaa.

Puutarhakalusteissa näkee tänä vuonna myös perinteisemmästä poikkeavia malleja.

Puutarhakalusteissa näkee tänä vuonna myös perinteisemmästä poikkeavia malleja.

– Esimerkiksi osa perennoista vaatii auringoisen ja osa varjoisen paikan. Myös istutussyvyys pitää tarkistaa ennen istutusta, Ylinenpää täsmentää.

Katja Harju muistuttaa myös nurmikonhoidon tärkeydestä: keväällä nurmea ei kannata jättää lannoittamatta ja kalkitsematta.

– Laatu tulee siitä, että hoitaa säännöllisesti, hän sanoo.

Puutarhasesonki starttaa Rovaniemen K-raudassa toden teolla toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Perjantaina ja lauantaina järjestettävä Puutarhan avaus –tapahtuma pitää sisällään erikoistarjouksia muun muassa grilleistä, puutarhakalusteista, kukista ja puutarhakoneista. Lisäksi myymälässä vierailee edustajia, jotka kertovat uutuuksista ja neuvovat, jos jokin askarruttaa mieltä.

 


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös