Kaupallinen yhteistyö: Tunturi-Lapin loma-asuntojen myynti pirteimmillään ennen sesonkeja – ”Etunamme on paikallisuus ja hyvä aluetuntemus” - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Tunturi-Lapin loma-asuntojen myynti pirteimmillään ennen sesonkeja – ”Etunamme on paikallisuus ja hyvä aluetuntemus”

Lapin Arvokiinteistöjen pohjoisin toimisto sijaitsee Levin hiihtokeskuksen tuntumassa, missä asuntokauppaa pyörittää yrityksen yksi uusimmista kasvoista, Arto Karjalainen.

Tunturi-Lapin loma-asuntojen myynti pirteimmillään ennen sesonkeja – ”Etunamme on paikallisuus ja hyvä aluetuntemus”

Vaikka Arto Karjalaisella on parinkin sadan kilometrin matka lähimpiin työkavereihin, on hän yhteydessä lähes päivittäin kollegoihin sekä tapaa tiimiläisiään kuukausittain. ”Olemme yhteyksissä viikoittain kaikkien kanssa tehden yhteistyötä myyntien suhteen. Jos minulla on kohde täällä, myydään sitä myös Rovaniemellä, Keminmaalla ja Oulussa.”

Sallassa syntynyt, Rovaniemellä suurimman osan työelämästään viihtynyt Arto Karjalainen pyörittää Lapin Arvokiinteistöjen Levillä sijaitsevaa toimistoa. Kolme vuotta on juuri tullut täyteen tänä keväänä kiinteistönvälittäjänä ja Levin uutena asukkina.

– Työskentelin ennen Lapin lennostossa ja myöhemmin Tikkakoskella ilmavoimien palveluksessa, mutta jäätyäni eläkkeelle vuonna 2011, päätin palata takaisin kotiseudulle, avaa Karjalainen taustojaan.

Tie Lapin Arvokiinteistöille ja kiinteistönvälitysalalle tapahtui sattumusten kautta, kun mies törmäsi yrityksen työpaikkailmoitukseen. Neuvotteluiden jälkeen sopimus syntyi ja mies muutti vaimonsa kanssa Leville, jossa on Lapin Arvokiinteistöjen pohjoisin toimisto.

– Pidän todella paljon työstä ja erityisesti lokaatiosta. Voimme käydä liikkumassa luonnossa, kuten hiihtämässä talvisin ja golfia pelaamassa kesäisin, kommentoi Karjalainen, joka paljastaa olevansa suuri golfin ystävä.

– Tunturi-Lapissa työskentelytavat eroavat myös kaupungeissa työskentelyyn, sillä esimerkiksi en järjestä yleisesittelyitä, vaan sovimme jokaisen asiakkaan kanssa erikseen, milloin tapaamme. He lähestyvät etukäteen sähköpostilla tai soitolla ja toimin täten asiakkaan aikataulun mukaan, avaa Karjalainen työtapojaan.

Kiinteistönvälittäjän armeijatausta on melko uutta alalla, mutta Karjalainen näkee karttuneen kokemuksen erilaiselta alalta vain etuna.

– Olen tuonut mukaani tähän työhöni armeijan alalla opitut tavat, kuten täsmällisyyden ja asioista kiinnipitämisen. On tärkeää ottaa kontakti heti, kun asiakas ottaa yhteyttä. Vastaan iltaisin ja viikonloppuisinkin, sillä töitä tehdään silloin, kun niitä on, toteaa Karjalainen.

Myyntikausi pirteimmillään ennen sesonkeja

Lapin Arvokiinteistöjen toiminta-ajatuksena on se, että jokainen asiakas ja koti on arvokas, oli kohde pieni, iso, halpa tai kallis. Tunturi-Lapin kohteissa erityisesti loma-asuntojen kauppa on sujunut hyvin viimeisen muutaman vuoden aikana.

– Lähdemme aina eteenpäin asiakkaan tarpeesta. Loma-asuntoja ostavat eritoten suomalaiset perheet, pariskunnat ja eläkkeelle jäävät henkilöt. Myynti on pirteimmillään ennen sesonkeja ja jos kohde on hinnoiteltu oikein, voi se käydä kaupaksi nopeastikin, kertoo Karjalainen.

Erityisesti sijoittajat, jotka ostavat uusia kohteita tai haluavat myydä, aloittavat prosessin ennen sesonkien alkua Karjalainen muistuttaa. Kesäaika on taas kohtuu hiljaista aikaa loma-asuntojen myynnissä, sillä ihmiset viettävät kesälomiaan ja tällöin mielessä ei heti ensiksi ole aloittaa osto- tai myyntiprosessia.

Karjalainen mieltää Lapin Arvokiinteistöjen vahvuudeksi sen, että he ovat paikallinen toimija, eli ollen aina asiakkaalle saavutettavissa. ”Aina löytyy joku, joka vastaa puheluun ja lähtee esittelemään kohdetta.”

Karjalainen mieltää Lapin Arvokiinteistöjen vahvuudeksi sen, että he ovat paikallinen toimija, eli ollen aina asiakkaalle saavutettavissa. ”Aina löytyy joku, joka vastaa puheluun ja lähtee esittelemään kohdetta.”

Lapin olosuhteissa on kiinteistönvälittäjälle loppuvuosi helpoin aika myyntiin, sillä pääsy kohteeseen on mutkattomampi. Talven sesonkiaikoina mökit ja huoneistot ovat varattuja tai vuokrattuja, mikä luo haasteen esittelyaikoihin. Näytöt yritetään sopia siten vaihtopäiviksi tai mökkien ollessa vapaita.

– Viime kautena kysyntää oli eritoten hyvin Pallastunturin alueella, jossa myynnin onnistumisprosentti oli korkea. Ulkomaalaisten kiinnostus lomamökkejä kohtaan on noussut hieman ja suurin osa kysyjistä ovat Keski-Euroopasta. Heidän tavoitteenaan on löytää kohde rauhalliselta paikalta, ei vilinän keskeltä, Karjalainen avaa tilannetta ulkomaalaisten ostajien suhteen.

Levin alueellakin kauppa käy ja positiivisista näkymistä kertoo myöskin se, että hiihtokeskusalueelle ollaan rakentamassa lisää uusia kohteita.

– Hinnat eivät ole nousseet paljoakaan viime vuosien aikana lomakohteissa, paremminkin hinnat ovat laskeneet varsinkin vanhemmissa lomarakennuksissa, jotka ovat yli 5 km säteellä Levin keskustasta. Levin alueella vieläkin parhaiten myyvät kohteet ovat omakotitalot, sillä alueella on asuntopulaa vakituisista kohteista, vinkkaa Karjalainen.

Laaja myyntialue kattaa koko Tunturi-Lapin

Karjalainen matkustaa työnsä puolesta satoja kilometrejä kuukausittain.

– Eilen ajoin Hetaan, toissa päivänä Kilpisjärvelle ja viikoittain matkustan Ylläksen jommallekummalle puolelle. Myyntialue on todella laaja ja kohteet vaihtelevat keskuskohteista erämökkeihin.

Karjalaisen mukaan kauppaa tehdäkseen on oltava paikan päällä. Rovaniemeltäkin on noin kahden tunnin ajomatka Leville ja aina useamman tapaamisen yhteensovittaminen ei ole mahdollista.

– Asun Levin keskuksesta 1,5km päässä, joten olen saavutettavissa helposti, Karjalainen kertoo.

Lapin Arvokiinteistöjen paikallistuntemus on etu ja valttikortti, sillä kiinteistönvälittäjä tuntee hyvin alueen markkinat.

– Nykyihminen elää niin hektisesti tässä hetkessä ja usein tulee kyselyitä, jos onnistuisi lähteä samana päivänä näyttämään kohdetta. Totta kai onnistuu, Karjalainen toteaa.

Vaikka Karjalainen on vielä kohtuu tuore alalla, on hän aina innokas oppimaan uutta.

– Mielenkiinto säilyy tähän hommaan, kun jokaisessa työtehtävässä tulee jotain uutta eteen ja opittavaa. Myös jokaiset kohteet ovat uniikkeja ja työn suolana on se, että pääsen tapaamaan uusia ihmisiä koko ajan. Osa vanhoista asiakkaistani saattavat tulla vielä moikkaamaankin toimistolle ollessaan lomalla täällä Levillä. Tämä on osoitus mielestäni siitä, että olen tehnyt työni hyvin, Karjalainen summaa hymyillen.


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös