Tornion Suurpilkit on tuonut lappilaiset yhteen jo viimeisen 24 vuoden ajan – ”Tapahtuma on paljon muutakin kuin pilkkikisat” - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Tornion Suurpilkit on tuonut lappilaiset yhteen jo viimeisen 24 vuoden ajan – ”Tapahtuma on paljon muutakin kuin pilkkikisat”

Tornionjoen keväthangilla 29.-31.3. järjestettävä pilkkitapahtuma kiinnostaa niin perheen pienimpiä kuin vanhempia. Tänä vuonna Suurpilkit järjestetään Torniolla suurempana kuin koskaan ennen.

”Suurpilkit on muodostunut jo monille torniolaisille perinteeksi. Tervetuloa tänäkin vuonna”, huikkaa kolmikko, joka vastaa Tornion Suurpilkkien järjestämisestä. Kuvassa Sulo Kujansuu (vas.), Kaisa Kari ja Jorma Sankala.

”Suurpilkit on muodostunut jo monille torniolaisille perinteeksi. Tervetuloa tänäkin vuonna”, huikkaa kolmikko, joka vastaa Tornion Suurpilkkien järjestämisestä. Kuvassa Sulo Kujansuu (vas.), Kaisa Kari ja Jorma Sankala.

Suurpilkit on tunnettu tapahtuma lappilaisten kesken. Tulijoita on viime vuosina hellinyt maaliskuisen auringon paisteen lisäksi lämmin tunnelma. Ihmisiä saapuu Tornion Suurpilkeille suurjoukko – viime vuonna noin 10 000 henkilön verran. Se jos mikä on vaikuttava yleisömäärä merilappilaiselle tapahtumalle.

– Viime vuosien tapaan tulijat pääsevät nauttimaan niin tapahtumista, kuin toistensa seurastakin. Suurpilkeillä on ollut esimerkiksi hauska huomata, kuinka monet jo Lapista pois muuttaneet ihmiset tapaavat tapahtumassa vanhoja tuttujaan ja kavereita, kun tulevat talvilomalla käymään täällä, kertoo tapahtumatuottaja Kaisa Kari, joka on ollut mukana järjestämässä tapahtumaa kaksi kertaa aikaisemmin.

Pitkä historia

Suomen suurimmat pilkkikisat on järjestetty keskellä kaupunkia, Tornionjoen varrella jo vuodesta 1996 lähtien. Ennen tätä oli pilkkikisoja pidetty Kaakamossa, Tornion ja Keminmaan rajalla. Lopulta Park Hotel Torniossa hotellijohtajana toimiva Jorma Sankala lähti viemään ideaa kaupungin omista pilkkikisoista eteenpäin myös Tornion päässä.

– Ensimmäiset kisat järjestimme Kyösti Rantamaan järjestämän ajokoiramiesten tapahtuman yhteyteen. Siitä sitten kaikki lähti liikkeelle, muistelee Sankala, joka toimii nykyisin Matkailuyhdistyksen asiantuntijajäsenenä.

Mukana toiminnassa on ollut Sankalan lisäksi alusta asti Sulo Kujaansuu, joka toimii myös järjestävän tahon eli Euro City matkailuyhdistys ry:n varapuheenjohtaja. Miehen yksi tärkeimmistä vastuualueista on ollut toimittaa suositut voittoautot voittajille joka vuosi. 15 euron arvoisen pilkkikortin lunastaneiden kesken arvotaan viisi henkilöautoa.

– Alussa osallistujia oli muutama sata ja palkintona nykyisen viiden uuden auton arpomisen sijaan perämoottori, muistelee Kujansuu hymyillen kisoja, jotka ovat kasvaneet yhden päivän pilkkikisoista kolmen päivän suurtapahtumaksi.

– Alkuaikoina jäälle kokoontui sekalainen joukko pilkkijöitä, kun nyt puhumme tuhansista kävijöistä. Hienoa onkin ollut huomata vuosien saatossa, kuinka ihmiset ovat ottaneet tapahtuman omakseen ja tänne tullaan yhdessä perheen ja ystävien kanssa, Kujansuu ja Sankala kommentoivat yhdessä.

Kokoperheen tapahtuma

Näyttävä telttakylä, mukaansa tempaavaa live-musiikkia haalaritansseissa sekä Talent-Suomesta tuttu vatsastapuhuja Sari Aalto. Tätä kaikkea ja paljon muuta löytyy Suurpilkkien aikaan Tornionjoen rannalla sijaitsevalta Umpitunnelin piha-alueelta sekä Park Hotel Torniosta. Monipuolista ja laadukasta ohjelmaa pyörii tuntien edestä kävijöille.

– Tänäkin vuonna pilkit käynnistetään suositun iltapilkin parissa perjantaina. Hienon tapahtuman avauksen tulee päättämään ilotulitukset. Ennakkolippuja voi ostaa jo nyt, joten kannattaa toimia nopeasti. Nopeat syövät hitaat, summaa Kari hymyillen.

Lisätietoa: www.suurpilkit.fi


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös