Tornion kirkkoherra valitaan toukokuussa - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Tornion kirkkoherra valitaan toukokuussa

Seurakuntalaiset valitsevat Tornion seurakunnan uuden kirkkoherran jälleen toukokuussa. Vaali toimitetaan sunnuntaina 26.5.2018 ja ennakkoon voi äänestää 20.-24.5.

”Kirkkoherra on vastuussa seurakunnan jumalanpalvelusten, sakramenttien, kirkollisten toimitusten ja sananjulistuksen oikeasta hoitamisesta sekä yksityisen sielunhoidon harjoittamisesta. Hän on myös seurakunnan viranhaltijoiden ja työntekijöiden esimies”, kertoo Hannu Ojalehto.

”Kirkkoherra on vastuussa seurakunnan jumalanpalvelusten, sakramenttien, kirkollisten toimitusten ja sananjulistuksen oikeasta hoitamisesta sekä yksityisen sielunhoidon harjoittamisesta. Hän on myös seurakunnan viranhaltijoiden ja työntekijöiden esimies”, kertoo Hannu Ojalehto.

Kirkkoherranvaali on Suomessa ainoa suora kansanvaali, jossa valitaan henkilö vakinaiseen virkaan. Tornion seurakunnan kirkkoherranvaalissa äänioikeutettuja ovat Tornion seurakunnan täysi-ikäiset jäsenet, joita tällä hetkellä alueella on 13 542.

Kirkkoherranvaali toimitetaan sunnuntaina 26.5.2019 ja ennakkoäänestys 20.-24.5. välisenä aikana. Tällä hetkellä Tornion seurakunnan vt. kirkkoherrana toimii Hannu Ojalehto, kunnes uusi kirkkoherra valitaan. Miehellä on vuosien kokemus seurakunnan hallinnossa työskentelystä ja jopa vaalienkin järjestämisestä.

– Saavuin kapitulin pyytämänä tähän tehtävään. Heti työsuhteeni alussa keskustelin kirkkoherranvaalien järjestämisestä, sillä tiedän aikaisemmasta kokemuksestani, kuinka vaalien valmisteluun pitää varata oma aikansa, kommentoi Ojalehto.

Vaalisijat julkaistu

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli teki Tornion seurakunnan kirkkoherran virkaa koskevan vaaliehdotuksen heidän istunnossaan 17.1.2019. Tuomiokapituli asetti hakijoista ensimmäiselle vaalisijalle Tornion seurakunnan kappalaisen TM Tero Saapungin, toiselle vaalisijalle Rovaniemen seurakunnan kappalaisen TM Mirja-Liisa Lindströmin ja kolmannelle vaalisijalle Rovaniemen perheasiain neuvottelukeskuksen johtajan, rovasti TM Sari Arposen.

Vaalisijoille asetetut ehdokkaat antavat vaalinäytteen eli saarnaavat ja toimittavat messun kolmena peräkkäisenä sunnuntaina Alatornion kirkossa huhti- ja toukokuussa. Vaalinäytteet annetaan kyseisinä päivinä: 28.4., 5.5. ja 12.5.

– Vaaliajankohtaa haettaessa on otettu huomioon, että vaalinäytepäivät ovat tasavertaiset jokaiselle. Aluksi suunnittelimme vaaleja pääsiäisen tienoille, mutta haasteeksi tuli löytää tasavertaisia vaalinäytepäiviä. Onhan silloin myös eduskuntavaalitkin, joten lopulta toukokuun loppu valikoitui parhaimmaksi vaihtoehdoksi, avaa Ojalehto kirkkoherranvaalien ajankohdan valintaa.

Viime marraskuussa seurakuntaan äänestettiin uudet luottamushenkilöt. Valtuustossa aloitti vuodenvaihteessa 27 kirkkovaltuutettua, joista 17 oli uusia.

– Vasta valitun istuvan kirkkovaltuuston on asetettava pian vaalilautakunta, joka vaalit käytännössä ja teknisesti hoitaa. Onkin parempi, että uudet luottamushenkilöt saavat turvallisen sisäänajovaiheen, toteaa Ojalehto.

Avoin vaalitiedottaminen

Tornion seurakunnan tavoitteena on tehdä toukokuussa järjestettävät kirkkoherranvaalit mahdollisimman avoimesti ja korrektisti. Vaalitiedottaminen pyrkii antamaan ihmisille riittävän paljon tietoa.

– Tällä hetkellä meillä on ainoastaan virallinen päätös tuomiokapitulin asettamista vaalisijoista. On ollut hienoa huomata, kuina erilaisia hakijoita olemme saaneet mukaan. Siinä mielessä syntyy mielenkiintoiset vaalit, kommentoi Ojalehto hymyillen.

– Ennakkoäänestys tullaan kuljettamaan ympäri Torniota. Tulemme siis ihmisten äärelle.


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös