Talviliukkaat eivät yllätä kun muistaa varautua ja vakuuttaa itsensä oikein – ”Talviliikenteeseen tulee varautua ennakoivalla ja valppaalla asenteella” - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Talviliukkaat eivät yllätä kun muistaa varautua ja vakuuttaa itsensä oikein – ”Talviliikenteeseen tulee varautua ennakoivalla ja valppaalla asenteella”

Liikenneturvallisuuden merkitys korostuu talvisessa Lapissa, jossa olosuhteet osaavat aina yllättää. Tienkäyttäjän turvana ovat ennakoiva asenne, oikeat varotoimet sekä kattavat vakuutukset. Viimeksi mainituista huolehtii LähiTapiola Lappi, jossa lappilaisten turvallisuus on sydämen asia.

Onnettomuuteen joutumisen riski on kaikille tienkäyttäjille yhteinen. ”Useimmiten liikenneturvallisuus on kuitenkin omasta asenteesta kiinni,” LähiTapiola Lapin myyntijohtaja Max Hakulinen tietää.

Onnettomuuteen joutumisen riski on kaikille tienkäyttäjille yhteinen. ”Useimmiten liikenneturvallisuus on kuitenkin omasta asenteesta kiinni,” LähiTapiola Lapin myyntijohtaja Max Hakulinen tietää.

Talven vaihtelevat sääolosuhteet yllättävät usein paitsi autoilijat, myös kevyen liikenteen kulkijat. Lumentulo, liukkaat tiet, lipevä loska, musta jää, hirvivaara ja petollinen pimeys yhdistettynä riittävien varotoimien ja varusteiden puutteeseen voi olla kohtalokas kombo. Onnettomuuksilta välttyminen vaatii niin maalaisjärkeä kuin ajankohtaista tietoa liikenneturvallisuudesta. Kattavat vakuutukset tuovat turvaa silloin kun onnettomuus yllättää.

– Oikean turvan valitseminen sekä autolle että ihmiselle on elintärkeää. Elämänturvayhtiönä LähiTapiola haluaa vahinkojen korvaamisen lisäksi auttaa myös ennaltaehkäisemään vahinkoja, LähiTapiola Lapin myyntijohtaja Max Hakulinen toteaa.

Oikealla asenteella talviliikenteessä

Jos mielii välttyä onnettomuuksilta, on syytä sisäistää muutama kikkakolmonen. Huolellinen kuljettaja, ja kulkija katsoo mittarinlukemat ennen ulos lähtöä ja havainnoi tietä ja tienkäyttäjiä myös liikkeellä ollessaan. Kun elohopea liikkuu nollan alapuolella, jossain on varmasti jäätä. Ja jos on jäätä, on liukasta. Liikenneturvan takaamiseksi on hyvä ajatella, miten toimii ennen kuin toimii.

– Autoilijoihin ja kevyen liikenteen käyttäjiin pätevät pitkälti samat säännöt. On muistettava ennakoida muuta liikennettä ja huolehdittava oikeasta varustuksesta, Hakulinen alustaa.

Autoilijoihin ja kevyen liikenteen käyttäjiin pätevät talvellakin samat säännöt. On ennakoitavaa muuta liikennettä, huolehdittava oikeasta varustuksesta, tarkkailtava ympäristöä ja sopeutettava vauhti kelin mukaiseksi, LähiTapiola Lapin myyntijohtaja Max Hakulinen listaa.

Autoilijan kannalta oikeaan varustukseen liittyvät erityisesti talvirenkaat. Myös matkantekoon on syytä varata talvella lisäaikaa. Siinä missä ennakointivirheet voi kesällä paikata nopealla reagoinnilla, on se liukkaalla tiellä haastavampaa. Pitkänäköisyys on talvella valtti.

– Niin autonkuljettajan kuin pyöräilijän on ajettava niin, että kaikille toiminnoille jää riittävästi aikaa. On tarkkailtava ympäristöä ja sopeutettava vauhti kelin mukaiseksi. Jalankulkija voi hyötyä nastakengistä tai muista turvajalkineista, jotka lisäävät pitoa, LähiTapiola Lapin liiketoimintajohtaja Heli Kallio vinkkaa.

Hirvikanta ja hirvikolarit kasvussa

LähiTapiolan korvauspalveluissa tiedetään, että aina edes oikea asenne ja pätevät varotoimenpiteet eivät riitä. Talvikausi keleineen aiheuttaa Elämänturvayhtiössä ruuhkaa, koska ihmisiä liukastuu, kaatuu, jää auton alle ja joutuu poro- tai hirvikolareihin.

Viimeisin skenaario ei ole tuulesta temmattu, vaan realistinen riski, joka täytyy etenkin Lapissa ottaa tosissaan. Siinä missä hirvieläinkolarien määrä laski valtakunnallisesti vuodesta 2016, Lapissa trendi kääntyi toiseen suuntaan: hirvikannan koko ja hirvikolarien määrä ovat kasvaneet tasaisesti jo 17 vuoden ajan.

– Hirvionnettomuuksien osalta vaarallisinta aikaa on syyskuun ja joulukuun välinen aika. Hirvivaara- ja porovaaramerkit on sijoitettu alueille, joilla eläimet liikkuvat eniten. Niiden kohdalla kaasujalkaa on syytä keventää huomattavasti, Kallio muistuttaa.

Elämänturvayhtiö LähiTapiolalla tiedetään, että parhaistakin varotoimista huolimatta ihmisiä liukastuu, jää auton alle ja joutuu poro- ja hirvikolareihin. ”Siksi oikean turvan valitseminen autolle ja ihmiselle on todella tärkeää,” LähiTapiola Lapin myyntijohtaja Max Hakulinen muistuttaa.

Onnettomuuteen joutumisen riski koskee siis kaikkia tienkäyttäjiä tasapuolisesti. Useimmiten turvallisuus liikenteessä on kuitenkin omasta asenteesta kiinni.

– Talviliikenteeseen tulee aina varautua ennakoivalla ja valppaalla asenteella. Liikenne on vuorovaikutusta muiden tienkäyttäjien kanssa, eivätkä kaikkien taidot ja kyvyt ole samanlaiset. On osattava varautua yllätyksiin, Hakulinen lisää.

Lisätietoja: www.lahitapiola.fi

LähiTapiola Lapin ammattilaiset ovat mukana tukemassa kokonaisvaltaista elämänturvaa. Se pitää sisällään myös vakuutukset talviliikkujan turvaksi. ”Vahingon sattuessa muun muassa Autohätäpalvelu ja Terveyshelppi auttavat nopeasti,” LähiTapiola Lapin myyntijohtaja Max Hakulinen kertoo.

Vinkit pohjoisen tienkäyttäjille talvikauden liikenneturvallisuuteen:

1) Lämpömittarin lukeman tarkistus ennen ulos lähtöä ja varustautuminen sen mukaan

2) Huolellinen ennakointi sekä ennen liikkeelle lähtöä että liikenteessä

3) Tilannenopeuden ja etäisyyksien säätäminen keliolosuhteiden ja tilanteen mukaan

4) Oikea asenne: ennakoi, varaudu, tunne riskit!

5) Kattavat vakuutukset, jotka tarjoaa LähiTapiola Lappi

Jos liukkaat kelit kuitenkin yllättävät, löytyy apu läheltä:

- LähiTapiola Lapin autohätäpalvelu (24h) 016 554 3601

- Terveyshelppi (7-23) 0206 1000

- Matkahätäpalvelu (24h) 0800 0 4351


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös