Kaupallinen yhteistyö

Säästä kotisi lämmityskustannuksissa maalämpöpumpulla

Edullinen, ekologinen ja huoleton maalämpöpumppu kasvattaa suosiotaan kotitalouksien lämmöntuottajana ja syrjäyttää vanhoja öljykattiloita.

Säästä kotisi lämmityskustannuksissa maalämpöpumpulla

Purasten pihaan asennettiin kesäkuussa maalämpöpumppu, jonka takia vanha öljysäiliö oli kaivettava maasta ylös.

Heidi ja Tuomas Purasen piha on myllerryksessä. Pihalla ammottaa kuoppa, josta Tuomas Puranen on kaivanut vanhan öljysäiliön ylös. Tulevien päivien aikana pihalle porataan 180 metriä syvä reikä, piha putkitetaan ja talon pannuhuoneeseen asennetaan maalämpöpumppu.

Näin Purasten omakotitalo muuttuu maalämmitteiseksi kahdessa päivässä.

Heidi ja Tuomas Puranen ostivat neljä vuotta sitten omakotitalon Saarenkylästä. Vuonna 1979 rakennetussa talossa oli rakennusajankohdalleen tyypillinen öljylämmitys.

– Ostimme talon remonttikohteeksi vanhemmalta pariskunnalta. Öljylämmitys mietitytti jo ostohetkellä, mutta talossa oli niin paljon muuta puuhaa, ettei lämmityslaitteiston uusiminen ollut ensimmäisenä mielessä, Heidi Puranen kertoo.

– Nyt kun kaikki muut on saatu jotakuinkin valmiiksi ja kodista on tullut meidän näköisemme, tuli maalämmönkin asentaminen ajankohtaiseksi, Tuomas Puranen lisää.

Puraset tilasivat maalämpöpumppua varten tarjouksen kuudelta eri palveluntarjoajalta, mutta päätyivät lopulta paikalliseen LVI Lämsään.

Remontin jälkeen Heidi ja Tuomas Puranen päättivät myös päivittää kotinsa lämpölaitteiston uuteen uskoon. "Halusimme vaihtaa öljyn maalämpöön, koska se on vakaampi ja edullisempi vaihtoehto", Tuomas Puranen kertoo.

Remontin jälkeen Heidi ja Tuomas Puranen päättivät myös päivittää kotinsa lämpölaitteiston uuteen uskoon. "Halusimme vaihtaa öljyn maalämpöön, koska se on vakaampi ja edullisempi vaihtoehto", Tuomas Puranen kertoo.

– Tilasimme Lämsältä valmiin paketin, joka sisälsi työt alusta loppuun. Se oli helpompaa kuin alkaa itse etsimään poraajat, oikeanlainen pumppu sekä putkimiehet, Tuomas Puranen kertoo.

– Paikallinen, pitkään toiminut yritys tuntui luotettavalta. Jos pumppu tilataan kauempaa, voi olla epäselvää miten toimitaan, jos jotain ongelmia ilmenee, Heidi Puranen lisää.

Puraset harkitsivat öljykattilan tilalle myös ilmalämpöpumppua, mutta päätyivät lopulta maalämpöön. Tuomas Puranen oli kuullut työkavereiltaan kehuja maalämmöstä, ja niinpä Puraset alkoivat suunnitella pumpun hankintaa ennen pääsiäistä.

– Vaikka öljyn hinta on tällä hetkellä edullinen, maalämpö on pitkällä tähtäimellä vakaampi ja edullisempi vaihtoehto. Laskeskelin, että pumppu maksaa itsensä takaisin noin viidessä vuodessa. Maalämpöpumppu on turvallinen ja huomattavasti helpompi kuin öljylämmitys. Ja totta kai ekologisuus on pelkkää plussaa, Tuomas Puranen kertoo.

Maalämpö Suomessa vielä harvinainen – kiinnostus kasvaa jatkuvasti

Maalämpöpumpun etuja ovat sen ekologisuus ja sekä lämmityskustannusten edullisuus. Lisäksi maalämpöpumppu on täysin huoltovapaa. Pumppu voidaan asentaa kaikkiin talouksiin, jossa on vesikiertoinen lämmönjakotapa.

Maalämpöpumput ovat yleisiä Ruotsissa, mutta Suomessa ne ovat vasta kasvattamassa suosiotaan. LVI Lämsän maalämpöpumppujen myyjän Lauri Ylipaavalniemen mukaan maalämpö on kasvava ja haluttu energiamuoto myös Suomessa.

– Aina kun öljyn litrahinta hyppää euroon ja yli, niin maalämmön kysyntä nousee, Ylipaavalniemi sanoo.

Syy maalämpöpumppujen harvinaisuuteen Suomessa johtuu Ylipaavalniemen mukaan siitä, että maalämpöpumppu on ostohetkellään hintava investointi. Pumppu maksaa itsensä kuitenkin lämmityskustannuksissa takaisin 5-7 vuodessa.

– Lapsiperheissä, joissa vettä lämmitetään enemmän, pumppu maksaa itsensä takaisin vieläkin nopeammin, Ylipaavalniemi kertoo.

Keskiverto-omakotitaloon asennettavan maalämpöpumpun hinta on asennuksineen ja porauskaivoineen noin 15 000 – 17 000 euroa. Hinta vaihtelee talon neliöiden, pumpun merkin ja tehon sekä porauskaivon syvyyden ja porattavan maaperän laadun mukaan. Pumpun asennuksesta saa kuitenkin mittavat kotitalousvähennykset, jotka pudottavat laitteen hintaa huomattavasti.

 LVI Lämsän putkiasentajat Sami Lämsä ja Joonas Haapasuo asentavat maalämpöpumppua Purasten pannuhuoneeseen.

LVI Lämsän putkiasentajat Sami Lämsä ja Joonas Haapasuo asentavat maalämpöpumppua Purasten pannuhuoneeseen.

Ylipaavalniemi moittii sitä, että useat palveluntarjoajat antavat asiakkaille epämääräisiä tarjouksia maalämpöpumpuista, jolloin hankintapäätöksen tekeminen on asiakkaalle vaikeaa.

– Monet tarjoukset tehdään käymättä ollenkaan paikan päällä kohteessa. Tarjouksissa ei ole eritelty laitteen hintaa, reiän hintaa tai asennustyön hintaa, vaan kaikki on ikään kuin kokonaisena kakkuna. Jos oston yhteydessä ei ole eritelty erikseen asennuksen hintaa, pumpun ostaja ei saa kotitalousvähennyksiä, hän selventää.

– Jälkikäteen alkaa kinastelu siitä, mitä töitä tarjoukseen sisältyi ja mitä ei. Joistain tarjouksista on uupunut maalämpöpumpun kytkeminen vesiverkkoon, eli työt ovat jääneet tavallaan kesken. Lämsältä asiakas saa aina tarkan erottelun siitä, mitä hinta pitää sisällään. Asennamme maalämmön alusta loppuun, niin sen kuuluu mennä, hän painottaa.

Maalämpöpumppu on luotettava ja pitkäikäinen

Myös Saarenkylässä asuvat Lauri ja Annikki Rantanen ovat päättäneet vaihtaa öljylämmityksen maalämpöpumppuun. Pumppu asennetaan Rantasten taloon heinäkuun aikana. Maalämpöpumpun hankkiminen tuli ajankohtaiseksi vanhan öljykattilan vaihdon yhteydessä.

– Tulimme siihen lopputulokseen, ettei öljykattilaa ei ollut enää järkeä alkaa uusia. Maalämpö oli taloudellisesti ja ekologisesti järkevin ratkaisu, Lauri Rantanen kertoo.

Maalämpöpumpun asentamiseen tarvitaan kunnalta toimenpidelupa. Lupaa varten kunnan rakennusvalvontaan on toimitettava suunnitelma tehtävästä porauskaivosta, tontin asemakaava sekä suostumus naapureilta.

– Naapurit ovat suhtautuneet myönteisesti ja olleet kiinnostuneista uusiutuvasta energiasta, Lauri Rantanen toteaa.

Lauri Rantasen (oik.) omakotitaloon asennetaan heinäkuussa maalämpöpumppu. Lämsän maalämpöpumppukauppias Lauri Ylipaavalniemen (vas.) mukaan maalämpö on järkevin ratkaisu taloihin, joissa on vesikiertoinen lämmönjakotapa.

Lauri Rantasen (oik.) omakotitaloon asennetaan heinäkuussa maalämpöpumppu. Lämsän maalämpöpumppukauppias Lauri Ylipaavalniemen (vas.) mukaan maalämpö on järkevin ratkaisu taloihin, joissa on vesikiertoinen lämmönjakotapa.

Toimenpideluvalla varmistetaan, että maaperä soveltuu poraamiseen, eikä naapuruston porauskaivot sijaitse liian likellä toisiaan. Itse maalämpöpumpun asentaminen kestää kahdesta kolmeen päivään.

Toimenpidelupavaatimus astui voimaan vuonna 2011. Sitä ennen poraamiseen ei tarvittu erillistä lupaa.

– Ihmiset porasivat vain menemään. Helsingissä on porattu vahingossa metrotunneliinkin, Ylipaavalniemi nauraa.

Rantasten vuonna -66 rakennettuun taloon asennetaan viimeisintä invertteritekniikkaa käyttävä saksalainen maalämpöpumppu. Invertteri säätää ja päivittää itse itseään sekä ”juttelee” laitteenvalmistajan kanssa jatkuvasti. Laite myös ilmoittaa valmistajalle, mikäli pumppuun tulee toimintavika.

Rantasten tytär asuu Helsingissä, ja Lauri Rantanen on usein vierailujen aikana hermoillut, kuka kävisi katsomassa öljynpoltinta heidän poissaolonsa aikana. Maalämpöpumppu on kuitenkin laitteena luotettava, ja laitteen toimivuuden voi itse tarkistaa Helsingistä käsin.

– Etäohjaus on varsinkin ikäihmisille valtava helpotus, koska tyhjä hermoilu jää pois ja saa keskittyä olennaiseen, eli asumiseen, matkailuun ja viihtymiseen, Ylipaavalniemi kertoo.

Ylipaavalniemi uskoo, että maalämpöpumppujen suosio tulee tulevaisuudessa nousemaan edullisuutensa, helppokäyttöisyytensä sekä erityisesti ekologisuutensa takia.

– Maalämpö on hajuton ja mauton energiamuoto. Öljypoltinta pitää huoltaa, säätää ja nuohota vuosittain, siinä on koko ajan pientä puuhaa. Nykyiset maalämpölaitteet on pyritty tekemään mahdollisimman helpoiksi yksinkertaisiksi käyttää, Ylipaavalniemi kertoo.

– Onneksi noen kanssa ei tarvitse enää olla tekemisessä. Pannuhuonetta sai siivota useasti, naurahtaa Annikki Rantanen.


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös