Kaupallinen yhteistyö

Ruokateatteri on tanssin, teatterin ja ruuan liitto

Jutajaiset palaa tänä kesänä uudistuneena. Festivaaliviikonlopun monipuolisessa tarjonnassa on mukana myös ensimmäistä kertaa yllätyksellistä ruokateatteria.

Ruokateatteri on tanssin, teatterin ja ruuan liitto

Jutajais-viikonlopun Liemessä-ruokateatterin oikeana hovimestarina toimii Bar 21:n Eino Hantula.

Bar 21:n hovimestari Eino Hantula on järjestellyt Lappia-talon Saivo-näyttämön pöydät tarkasti paperille piirtämänsä kartan mukaisesti. Jokaisen pöydän tulee olla senttimetrilleen oikeassa asennossa Jutajaisiin mennessä, kun näyttämöllä esitetään ruokateatterinäytös Liemessä.

Ruokateatteria ei olla koskaan aikaisemmin tehty Rovaniemellä. Kyseessä on koko illan teatteriesitys, jonka aikana katsojille tarjoillaan kolmen ruokalajin yllätysmenu. Katsojat ovat keskellä ravintolan tapahtumia, ja ruokalajit ja juomat tarjoillaan vieraille reaaliajassa näytelmän tapahtumia myötäillen. Hantula odottaa jännityksellä festivaaliviikonlopun näytöstä.

– On ihan huikeaa, että saamme olla toteuttamassa aivan uutta juttua Rovaniemellä. Kaikki ruokalajit ja komponentit, lisukkeet ja juomat liittyvät jollain tavalla esitykseen. Ruoka vaihtuu ja ilta etenee koko ajan esityksen juonen mukaisesti, Hantula kertoo.

Näytelmässä seurataan pienen Pas Ne Sauce -ravintolan kriisiä henkilöstöasioiden ja talouskurimusten keskellä. Näyttelijät esittävät tarjoilijoita, hovimestareita ja kokkeja, mutta itse ruuan toteuttaa ja tarjoilee Bar 21:n henkilökunta. Eino Hantula toimii illan oikeana hovimestarina.

– Yritämme pitää suumme supussa ja olla täysin näkymättömiä, koska itse show tapahtuu näyttämöllä. Vastaamme siitä, että katsojilla on oikeaan aikaan tarinaa oikea ruokalaji ja juoma nenän edessä, ja annamme näyttelijöiden viedä esitystä eteenpäin, hän kertoo.

Hyppy tuntemattomaan – illan menu pidetään vierailta salassa

Liemessä-näytelmän käsikirjoitus on kuopiolaisen Tanssiteatteri Minimin käsialaa, ja ryhmä onkin esittänyt ruokateatteria menestyksekkäästi omassa kotikaupungissaan. Liemessä-näytelmän korkeatasoinen menu on suunniteltu juuri tätä esitystä varten ja sen on laatinut keittiömestari Teemu Korkalainen. Sen lisäksi hovimestari Eino Hantula on valikoinut yhdessä Bar 21:n yrittäjän Juha Eskelisen kanssa illan juomatarjoilun.

– Juomavalintojen pitää sopia sekä illan ruokatarjoilun että tietysti näytelmän juonen kanssa yhteen. Illan menun pidämme kuitenkin salaisena, ettei esityksen juoni paljastu, Hantula kertoo.

Bar 21:n henkilökunta toimii Liemessä-näytelmän aikana oikeina tarjoilijoina, mutta eivät ole osa itse esitystä. "Yritän olla mahdollisimman näkymätön ja kuulumaton", Hantula nauraa.

Bar 21:n henkilökunta toimii Liemessä-näytelmän aikana oikeina tarjoilijoina, mutta eivät ole osa itse esitystä. "Yritän olla mahdollisimman näkymätön ja kuulumaton", Hantula nauraa.

Yllätyksellinen ruokateatteri nähdään festivaaliviikonloppuna Lappia-talon Saivo-näyttämöllä. Bar21:n henkilökunta pääsee harjoittelemaan esitystä kunnolla teatteriryhmä Minimin kanssa vasta paria päivää ennen h-hetkeä.

– Molemmat tiimit ovat alansa huippuja, joten kaikki sujuu varmasti hyvin. Mielenkiinnolla odotan, mitä tapahtuu kun kaksi ammattiryhmää lätkäistään samaan tilaan. Aletaankohan siinä heti nokkapokkasille näyttelijähovimestarin kanssa, Hantula nauraa.

Koko kansan kaupunkifestivaali – Jutajaiset palaa uudistuneena

Lappia-talossa nähtävä Liemessä-näytelmä on vain ripaus Jutajaisten antia. Lukuisten esiintyjien lisäksi viikonloppuna nähdään Konttisen kesäteatterissa ensi-iltansa saava Hölmöläisten Kyläsirkus, jossa Eino Hantula on myös mukana. Kesä-heinäkuun vaihteessa järjestettävät Jutajaiset tuo esille pohjoista kulttuuria ja kansanperinnettä musiikin, tanssin, teatterin sekä erilaisten perinnepajojen myötä.

– Lisäksi meillä on erikoisuuksia, kuten Taito Lapin kanssa pidettävä himmelipaja, klovneriaa, tanssipiknikiä ja katutanssia. Odotan itse myös kantaa ottavaa YLVA yhtyettä, johon kuuluu Niillas Holmberg sekä 22PistePirkon entisiä muusikoita, kertoo Jutajaisten festivaalijohtaja Paula Kähkönen.

Pitkät juuret omaava Jutajaiset-festivaali on uudistunut koko kansan kaupunkimaiseksi folk-festivaaliksi. Tänä kesänä Jutajaisten ohjelmistossa on huomioitu erityisesti perheet ja uuden folkmusiikin ystävät. Kähkönen kertoo, että monille rovaniemeläisille Jutajaiset ovat eräänlainen keskikesän kohokohta.

– Monet ovat tulleet sanomaan minulle, että Jutajaisista alkaa kesä ja loma. Toivon aurinkoista ja iloista viikonloppua sekä sitä, että rovaniemeläiset ja lappilaiset heittäytyvät rohkeasti folk-musiikin ja erikoisesitysten vietäviksi, Kähkönen toivoo.

Liput Liemessä-näytelmään sekä muuhun Jutajaisten ohjelmaan osoitteesta www.lipputoimisto.fi ja lisätietoa ohjelmistosta osoitteesta www.jutajaiset.fi.


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös