Kaupallinen yhteistyö: Rovaniemen taidemuseo Korundissa – ”Näyttelyihin voi tulla rentoutumaan yksin tai viettämään aikaa yhdessä” - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Rovaniemen taidemuseo Korundissa – ”Näyttelyihin voi tulla rentoutumaan yksin tai viettämään aikaa yhdessä”

Kulttuuritalo Korundissa Lumen maa -näyttely toivottaa niin paikalliset kuin turistitkin piipahtamaan talven maahan vuoden lämpimämpään aikaan. Kiitos Museokortin ja Taidetorstain on museokäynti yhdessä perheen tai ystävän kanssa entistä kätevämpää.

Rovaniemen taidemuseo Korundissa – ”Näyttelyihin voi tulla rentoutumaan yksin tai viettämään aikaa yhdessä”

Kulttuuritalo Korundi tarjoaa huikeat puitteet ja visuaalisesti hienot tilat Rovaniemen keskustassa. Ennen tai jälkeen näyttelykierroksen voi rentoutua myös kahvin ja pienen purtavan äärellä. ”Monille museokäynti on yhteisöllinen kokemus yhdessä koulutovereiden, perheen tai ystävien kanssa.”

Nykypäivänä museossa ei tarvitse jäykistellä. Museoon voi tulla ihmettelemään, äimistymään ja hämmästymään. Muutaman selfienkin voi napata lempiteoksiensa vierellä ja julkaista rohkeasti eri sosiaalisen median kanavissa.

– Kun käy meillä tutustumassa taiteeseen, on hyvä muistaa, ettei kaikkea aina tarvitse ymmärtää. Kaikilla on lupa omaan kokemukseensa, toteaa Rovaniemen taidemuseon amanuenssi Aira Huovinen.

Kuvassa Rovaniemen taidemuseon museolehtori Kaija Kähkönen sekä Osmo Valtosen teos Circulografi vuodelta 1985. Valtosen suosittu hiekkapiirtäjä hurmaa niin paikalliset kuin ulkomaalaisetkin.

Kuvassa Rovaniemen taidemuseon museolehtori Kaija Kähkönen sekä Osmo Valtosen teos Circulografi vuodelta 1985. Valtosen suosittu hiekkapiirtäjä hurmaa niin paikalliset kuin ulkomaalaisetkin.

Historiallisesta postiautovarikosta kunnostettu Kulttuuritalo Korundi hurmaa huikeilla puitteillaan ja laadukkaalla taiteellaan kävijät läheltä ja kaukaa. Korundi tarjoaa kävijöilleen kohtaamispaikan, jossa voi näyttelyvierailun lomassa rentoutua, juoda kupin kahvia ja keskustella.

– Mielestäni on hieman vanha ajatus, että museo olisi elitistinen paikka. Tänne voi tulla viettämään aikaa ja keskustelemaan ystävän kanssa. Ei tarvitse olla hiljaa. Voi nauraa ja hihkaista, kun saa elämyksen, kertoo Rovaniemen taidemuseon johtaja Hilkka Liikkanen.

Talvi keskellä kesää

Kuten Rovaniemen taidemuseon vuosittaiseen ohjelmakattaukseen kuuluu, taidenäyttelyt vaihtuvat muutaman kuukauden välein. Taidemuseossa on aina esillä Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelman teoksia, nykytaidetta sekä vierailevia näyttelyitä. Tänä vuonna kesän ja syksyn päänäyttelynä nähdään Lumen maa, joka esittelee suomalaista talven taidetta.

Kun astuu sisälle näyttelytilaan, toivottavaa kävijän tervetulleeksi itse marsalkka Mannerheim. Eero Järnefeltin öljymaalaus vuodelta 1933 vie monen katsojan huomion heti alkuun. Tämän jälkeen oikealla puolella näkyy toisen merkittävän suomalaisen taiteilijan Akseli Gallen-Kallelan Ilvesluola kaikessa komeudessaan.

Vaikka ulkona paistaisi aurinko kirkkaalta taivaalta, pääsee katsoja näyttelyn aikana hyvin uppoutumaan talvisiin maisemiin ja sen aikaiseen elämänmenoon. Näyttelyn aikajänne ulottuu 1800-luvulta aina 2000-luvulle asti.

– Kauan aikaa sitten kävi ajatus, että olisi hienoa järjestää näyttely talvimaisemista. Talvea on Suomessa kuitenkin maalattu aika paljon ja mietin, että kesällä näyttely voisi luoda myös mielenkiintoisen kontrastin kävijälle, kertoo Liikkanen, joka toimii näyttelyn kuraattorina.

Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistys otti yhteyttä Rovaniemen taidemuseoon ja kysyivät jos he olisivat kiinnostuneita tekemään yhteistyötä. Liikkanen ajatteli heti, että mikä ettei.

Rovaniemen taidemuseon johtaja ja Lumen maa -näyttelyn kuraattori Hilkka Liikkanen pitämässä opastettua kierrosta. ”Jokainen näyttely tuo Korundiin oman tunnelmansa ja henki muuttuu aina taiteen mukaan. Taidemuseossa voi käydä vierailemassa useammankin kerran vuoden aikana.”

Rovaniemen taidemuseon johtaja ja Lumen maa -näyttelyn kuraattori Hilkka Liikkanen pitämässä opastettua kierrosta. ”Jokainen näyttely tuo Korundiin oman tunnelmansa ja henki muuttuu aina taiteen mukaan. Taidemuseossa voi käydä vierailemassa useammankin kerran vuoden aikana.”

– Vanhempaa taidetta ei niin usein täällä pohjoisessa nähdä. On mahtavaa saada merkittäviä ja korkeatasoisia kultakauden taiteilijoiden töitä tänne, kuten Pekka Halosen, Gallen-Kallelan, Järnefeltin ja Victor Westerholmin, Liikkanen luettelee.

– Toista vastaavaa paikkaa ei ole täällä pohjoisessa. Korundi ja talon monipuoliset näyttelyt ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia niin turisteille kuin paikallisillekin.

Museokortti helpottamaan piipahtamista

Myös Lapissa on nähtävillä hitaasti ulottuva kulttuurinmuutos, joka on tuomassa rennomman suunnan ihmisten museokäyntitapoihin ja yleisiin asenteisiin museoista.

– Kun ihmiset käyvät elokuvissa vapaa-ajallaan, olisi ilo nähdä jatkossa sama käytäntö museoissa. Useimmiten matkustaessa vieraillaan ulkomaalaisissa museoissa, mutta sitten oman kotikaupungin kohteissa jää käymättä, Huovinen toteaa.

Kiitos Museokortin, on piipahtaminen museoissa ympäri Suomen nyt helpompaa ja vaivattomampaa. 68 euron hintaisella kortilla on mahdollista vierailla Suomessa 280 museossa vuoden aikana – rajattomasti. Hinta haukkuu itsensä takaisin jo muutamalla museokäynnillä. Rovaniemellä mukana ovat Korundin lisäksi Arktikum, Tiedekeskus Pilke ja Lapin metsämuseo.

– Rovaniemen taidemuseo tarjoaa vaihtuvia näyttelyitä, joten eri vuoden aikoina löytyy aina jotain uutta nähtävää. Vaikka olisi vieraillut ihan vasta, niin jo parin kuukauden päästä voi olla esillä kokonaan uudet näyttelyt. Museokortti on myös mainio lahjaidea, vinkkaa Huovinen.

Kyseinen kortti on luonut myös konkreettisia tuloksia, sillä taidemuseon kävijämäärissä on näkynyt pientä nousua viime vuosien aikana. Rovaniemen taidemuseo oli muuan muassa Lapin suosituin museokorttikohde vuonna 2017.

– Turisteille vastaava Museokortti on täällä Rovaniemen alueella Kulttuuripassi, jolla pääsee vierailemaan Korundissa, Arktikumissa ja Tiedekeskus Pilkkeessä. Passi on voimassa viikon, lisää Huovinen.

Tutustuminen veloituksetta Taidetorstaisin

Jos mielii tutustua uuteen Lumen maa -näyttelyyn, kannattaa pistää korvan taakse Taidetorstait. Tämä tarkoittaa, että Korundiin ei tarvitse maksaa sisäänpääsyä klo 18-20 välillä torstaisin.

Rovaniemen taidemuseon amanuenssi Aira Huovinen toivottaa vieraat tervetulleeksi.  Korundi on auki tiistaista sunnuntaihin klo 11–18 sekä Taidetorstaisin klo 20 asti, jolloin on myös vapaa pääsy näyttelyihin klo 18–20.

Rovaniemen taidemuseon amanuenssi Aira Huovinen toivottaa vieraat tervetulleeksi. Korundi on auki tiistaista sunnuntaihin klo 11–18 sekä Taidetorstaisin klo 20 asti, jolloin on myös vapaa pääsy näyttelyihin klo 18–20.

– Kuka tahansa on tervetullut, oli sitten yksin, kaksin tai porukalla, Huovinen vinkkaa.

Korundi tarjoaa myös joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko ja sunnuntai yleisöopastuksia taidemuseon pääsylipun hinnalla. Myös luentosarjoja ja työpajoja järjestetään sen hetkisten näyttelyiden yhteyteen. Yleisöopastusten tarkemmat ajat sekä Lumen maa -näyttelyn luentosarjoista ja työpajoista löytää lisätietoa Korundin nettisivuilta.

– Voimme myös räätälöidä opastuksia ja työpajoja kiinnostuneille. Tilaisuuksien pitäminen syntymäpäivistä firman virkistyspäiviin on mahdollista. Kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä ja tiedustella lisää, kannustaa Huovinen.

Lapsiperheitä on myös muistettu, sillä museosta löytyy taidekoti Korundinen, jossa on itsenäinen työpaja lapsille. Lapset pääsevät esimerkiksi itse ripustamaan pieniä taideteoksia seinälle ja rakentamaan erilaisia näyttelykokonaisuuksia.

– Toivomme, että ihmiset tulisivat koko perheen voimin käymään. Lapset katsovat monesti taidettakin aivan eri tavalla kuin aikuiset. On mielenkiintoista seurata heidän reaktioitaan, Huovinen toteaa hymyillen.

– Museo on paikka, joka on tarkoitettu kaikille. Tervetuloa siis piipahtamaan!

 

Rovaniemen taidemuseo

Auki tiistaista sunnuntaihin klo 11–18 sekä Taidetorstaisin klo 20 asti, jolloin on myös vapaa pääsy näyttelyihin klo 18–20.

korundi.fi


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös