Rönkä Oy tarjoaa vaihtelua ruokapöytään – karitsajauhelihalla korvaat perinteisemmät vaihtoehdot - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Rönkä Oy tarjoaa vaihtelua ruokapöytään – karitsajauhelihalla korvaat perinteisemmät vaihtoehdot

Helppokäyttöinen ja maultaan mieto Meri-Lapin Karitsa maistuu niin arjessa kuin juhlassa.

Ensiluokkaisten karitsatuotteiden kanssa on helppo hymyillä, Rönkä Oy:n hankintapäällikkö Anne Närhilä ja tuotantotyöntekijä Jonas Pykäläinen iloitsevat.

Ensiluokkaisten karitsatuotteiden kanssa on helppo hymyillä, Rönkä Oy:n hankintapäällikkö Anne Närhilä ja tuotantotyöntekijä Jonas Pykäläinen iloitsevat.

Perinteisesti pääsiäisen aikaan tarjoiltu karitsa on myös oivaa arkiruokaa. Pidempää valmistusta vaativien paistien rinnalle Rönkä Oy on tuonut markkinoille karitsa- ja karitsa-nautajauhelihaa, joita voi hyödyntää tutumpien jauhelihojen tapaan.

– Lihapulliin, kastikkeisiin, piirakoihin… Eikä maistu villasukalle, Röngän hankintapäällikkö Anne Närhilä kumoaa ennakkoluulot välittömästi.

Monikäyttöisyytensä lisäksi karitsajauhelihan ravintoarvot ovat kohdallaan: sen rasvapitoisuus on kymmenen prosentin tietämillä. Karitsa-nautajauhelihassa sama luku on myös maltilliset noin 16 prosenttia.

Tuotantotyöntekijä Jonas Pykäläinen varmistaa jauhelihan kulun vaa’an kautta pakkauksiin.

Laadukasta lähilihaa

Röngän koko 35-vuotinen toimintahistoria on aina perustunut turvallisiin tuotteisiin ja vastuullisiin toimintatapoihin läpi tuotantoketjun. Vain siten laatuvaatimukset täyttyvät ja asiakkaiden odotuksiin ja tarpeisiin voidaan vastata aukottomasti.

Yrityksen ensimmäiset vähittäiskauppaan kehitetyt karitsatuotteet tulivat markkinoille vuonna 2004 naudan- ja poronlihatuotteiden rinnalle. Sitä edelsi vuosien pohjatyö niin alkutuottajien kuin tuotekehityksen parissa. Valikoimissa on myös monipuolinen ravintolatuoteperhe.

– Tällä hetkellä karitsa on erikoistuotteemme ja sen osuus tuotteistamme on viisi prosenttia, Närhilä kertoo. Päätuotteemme on nauta.

Meri-Lapin Karitsan raaka-aine tulee Lapin läänin lisäksi Pohjanmaan lammastiloilta.

– Liha on jalostettu 5-10 kuukauden ikäisistä karitsoista. Meillä on erinomainen raaka-aine ja taito käsitellä sitä, Röngän myyntijohtaja Eero Mäki-Jokela lisää.

Meneillään olevan teurastamon modernisoinnin yhteydessä Röngälle on tulossa erillinen teurastuskapasiteettia lisäävä lammaslinjasto. Myös logistiikka toimii ja keminmaalaisvalmisteisia tuotteita myydään aina Helsinkiä myöten. Yhteistyö on tiivistä alkutuottajista ravintoloihin.

– Ravintoloiden menuista Meri-Lapin Karitsa on varma valinta ympäri Suomen, Mäki-Jokela vinkkaa.

Vaaka on mitannut jokaiseen linjastolla kulkevaan rasiaan määrätyn painon jauhelihaa. ”Automatiikka ei kuitenkaan korvaa tuotantotyöntekijöitämme”, Närhilä muistuttaa.

Karitsan kysyntä kasvussa

Rönkä käyttää vain ensiluokkaista Meri-Lapin Karitsaa myös karitsajauhelihatuotteissaan. Niitä myydään S-ryhmän Arinan ja Koillismaan isommissa yksiköissä sekä pääosin kaikissa Citymarketeissa. Kysyntä kasvaa jatkuvasti.

– Yhdistämme myös karitsaa ja nautaa erilliseksi jauhelihatuotteeksi, jotta pystymme vastaamaan valtakunnalliseen kysyntään, Mäki-Jokela havainnollistaa.

Karitsajauheliha löytyy kauppojen pakastealtaista ja sesonkiaikaan palvelupisteistä, karitsa-nautajauhelihaa ilmestyy kevään aikana kylmähyllyihin.

Jauhelihat ovat lähiruokaa parhaimmillaan Röngän muiden karitsatuotteiden, kuten paahtopaistin sekä sisä- ja ulkofileiden lailla.

– Pyrimme siihen, että kaikissa kaupparyhmissä olisi pääsiäisenä tarjolla Meri-Lapin Karitsan paistia, Mäki-Jokela mainitsee.

Ensiluokkainen lopputuote on ammattitaitoisen lihanjalostuksen lisäksi monen tekijän summa.

– Laadukasta ja maukasta lihaa saadaan vain hyvinvoivista ja terveistä karitsoista, Närhilä kiittää työhönsä erinomaisesti sitoutuneita Röngän yhteistyölampureita.

Meri-Lapin Karitsan lihapullat

500 g karitsa-nauta jauhelihaa

100 g hienonnettua sipulia

2 dl korppujauhoja tai perunahiutaletta

vettä tai lihalientä

2 kananmunaa

suolaa

mustapippuria

Kuullota ja jäähdytä hienonnettu sipuli. Turvota korppujauhot/perunahiutaleet vedessä. Sekoita raaka-aineet massaksi ja muotoile lihapullat. Paista pannulla tai uunissa.

Meri-Lapin Karitsan lihapullat


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös