Ristin ja ylösnousemuksen pääsiäinen - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Ristin ja ylösnousemuksen pääsiäinen

Pääsiäisen juhla kertoo meille syyn miksi Jumala lähetti Poikansa tänne maailmaan. Pääsiäisen juhla on kokonaisuus, jonka varsinainen vietto alkaa jo palmusunnuntaina ja sitä seuraavalla hiljaisella viikolla.

Ristin ja ylösnousemuksen pääsiäinen
Mauri Laakso, seurakuntapastori

Elämme nyt kirkkovuoden kulussa paastonaikaa, joka edeltää pääsiäistä ja kestää 40 päivää. Tänä aikana meidän tulisi valmistautua pääsiäisen juhlaan ja sen viettoon. Se ei kuitenkaan ole kovinkaan näkyvää valmistautumista eikä juhlan odotukseen sisälly samanlaista ulkonaista valmistelua kuin joulun juhlan odotus ja siihen valmistautuminen.

Kuitenkin pääsiäisen juhla on oikeastaan joulun juhlaa suurempi ja tärkeämpi juhla. Se kun kertoo meille syyn miksi Jumala lähetti Poikansa tänne maailmaan. Pääsiäisen juhla on kokonaisuus, jonka varsinainen vietto alkaa jo palmusunnuntaina ja sitä seuraavalla hiljaisella viikolla, jota kutsutaan myös kärsimysviikoksi. Sen kuluessa saamme seurata Jeesuksen kärsimystä Jerusalemissa ja sitä seuraavaa kuolemaa Golgatan keskimmäisellä ristillä. Näin pitkäperjantai on ensimmäinen ja olennainen osa pääsiäisen sanomasta.

Syntien sovitus

Se kertoo meille Jeesuksen kuolemasta ristillä ja siitä, kuinka Hän siten antaa itsensä uhriksi kaikkien ihmisten syntien sovitukseksi. Tässä on kristillisen uskon syvin totuus ja merkitys, Jeesuksen kuolema meidän syntiemme sovitukseksi ja sen tähden rististä onkin tullut kristillisen uskomme tunnus ja symboli. Mutta ilman pääsiäisaamua ja Jeesuksen ylösnousemusta ja voittoa kuolemasta tämä ei olisi mahdollista, siksi pääsiäisen juhla ja sen sanoma Jeesuksen ylösnousemuksesta on kristillisen uskon lähtökohta ja alku.

Tästä kirjoittaa apostoli Paavali ensimmäisen Korinttilaiskirjeen luvussa 15 näin: ”Ennen muuta annoin teille tiedoksi tämän, minkä itse olin saanut vastaanottaa: – Kristus kuoli meidän syntiemme vuoksi, niin kuin oli kirjoitettu, hänet haudattiin, hänet herätettiin kuolleista kolmantena päivänä, niin kuin oli kirjoitettu, ja hän ilmestyi Keefakselle ja sitten niille kahdelletoista.” (1. Kor.15:3-5)

Näissä sanoissa on kiteytettynä pääsiäisen sanoma ja merkitys, mutta koko Uusi Testamentti kauttaaltaan on todistusta Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta kaiken lähtökohtana ja perustana. Ilman tätä kaikkea meillä ei olisi kristillistä kirkkoa ja uskoa. Tämä on hyvä muistaa ja pitää mielessä, kun valmistaudumme pääiäisen juhlaan ja sen viettoon.


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös