Paasto: Enemmän vähemmällä? - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Paasto: Enemmän vähemmällä?

Tuhkakeskiviikosta 6.3. alkoi pääsiäiseen kestävä kirkollinen paastonaika. Tipaton tammikuu tai lihaton lokakuu ovat monille tuttuja paastoja, mutta piispojen paaston ajan tervehdyksessä toivotaan, että paasto antaisi enemmän tilaa Kristukselle ja vähemmän itsekkäälle elämälle.

Piispojen mielestä paasto on:

– tosiasioiden kohtaamista: siinä pyritään eroon siitä, mikä kätkee totuuden oman elämän tilasta.

– parannuksentekoa: sen ymmärtämistä, että oma käyttäytyminen vaatii muutosta.

– kutsua sovintoon: katumus ja anteeksianto palauttavat yhteyden Jumalaan, toisiin ihmisiin ja luomakuntaan.

– valmistautumista toivoon: avautumista Jumalan ihmeitä tekevälle työlle yhdessä toisten ihmisten kanssa.

Tosiasioiden kohtaaminen ja kutsu sovintoon luomakunnan kanssa voi olla toimintaa tulevaisuuttamme ja luomakuntaamme uhkaavaa ilmaston lämpenemistä vastaan. Totuus elämämme tilasta voi olla se, että käyttäytymisemme vaatii muutosta. Vähemmän on enemmän.

Tosiasioiden kohtaaminen ja kutsu sovintoon toisten ihmisten kanssa voi liittyä käytökseemme somessa, joka näivettää lähimmäisten kokonaisvaltaista kohtaamista kaikilla viidellä aistilla. Totuus elämämme tilasta voi olla se, että some-käyttäytymisemme vaatii muutosta. Vähemmän voi olla enemmän.

Tosiasioiden kohtaaminen ja kutsu sovintoon Jumalan kanssa voi näkyä vaikkapa rukoilemiseen muusta vapautuneella ajalla. Siinä kohtaamme tosiasioita Jumalasta ja itsestämme. Totuus elämämme tilasta voi olla se, että hengellinen elämämme vaatii muutosta. Vähemmän voi tuoda enemmän.

Tosiasioiden ja sovinnon kohtaaminen paaston vapauttamassa ajassa ja rauhassa tuo toivoa; toivoa siitä, että Jumala tekee ihmeitä elämässämme, suhteissa lähimmäisiimme ja ympäristöömme. Toivotan sinulle hyvää paaston – enemmän vähemmällä – aikaa minkä tahansa parissa, joka vapauttaa aikaasi epäitsekkäälle elämälle.

Juha Partanen

Keminmaan seurakuntapastori


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös