Opiskelijoista tulevaisuuden sijoittajia - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Opiskelijoista tulevaisuuden sijoittajia

Nykynuoret haluavat varautua tulevaan ja tehdä järkeviä ja pitkällä aikavälillä kannattavia taloudellisia päätöksiä.

Opiskelijoista tulevaisuuden sijoittajia

Lapin yliopiston Ravintola Petronella kuhisee opiskelijoista. On toki päivällisaika, mutta suurimman osan katse on kiinnittynyt takaseinällä seisovalle valkokankaalle, jossa lukee ”Opiskelijoiden oma sijoitusilta”.

Kyllä, opiskelijoita kiinnostaa sijoittaminen.

Moni saattaa ensimmäiseksi miettiä, että mistä on kummunnut aalto opiskelijoita ja nuoria, joita voi kiinnostaa sijoittaminen, eikä miete ollut kaukana Pohjolan Osuuspankin asiakkuusjohtaja Olavi Kurolan mielessä, kun hän sai yhteydenoton Lapin yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Matias Kassalalta. Ylioppilaskunnalla kun oli halu järjestää sijoittamisilta.

– Minut yllätti positiivisesti, että tällainen haluttiin järjestää ja että näin moni tuli paikalle. Monet tuntuivat myös kirjoittavan paperille asioita muistiin, kertoo Kurola.

Yleensä sijoittaminen mielletään vanhempien ikäluokkien asiaksi, joten mahdollisuus päästä kertomaan sijoittamisesta opiskelijoille oli samaan aikaa yllättävää että innostavaa.

– Halusin ehdottomasti mukaan, sillä haluamme olla vahvasti asiakkaidemme arjessa mukana ja vastata opiskelijoiden toiveisiin. Sijoittamisen ydinasia on, että jos nuori porukka innostuu, he voivat oikeasti tehdä itselleen hyvää ja vaikuttaa omaan varallisuuteen, jatkaa Kurola.

Matias Kassala on samaa mieltä:

– Oma tulevaisuus kannattaa pitää mielessä ja tämä on yksi tärkeä osa sitä, miten siihen voi varautua.

Minustako sijoittajaksi?

Monissa nuorten kommenteissa kaikuu halu varautua juuri tulevaan – ajatus siitä, että on järkevää säästää, mutta myös sijoittaa varoja, etteivät rahat vain seiso tilillä.

Osa nuorista on jo sijoittajakonkareita, mutta osa muutaman kerran sijoittaneita kokeilijoita. Silti kaikkia kiinnostaa samalla tavalla lisätieto sijoittamisesta ja sen mahdollisuuksista. Kurola vastaa kysymyksiin kuten minustako sijoittajaksi? Miksi sijoittaa? Säästäminen vai sijoittaminen? Mihin sijoittaa?

– Liikkeelle kannattaa lähteä oman sijoittajakuvan luomisesta; mitkä asiat ovat itselle tärkeitä ja lähestyä pankin neuvojaa ja käydä keskustelua asioista, joita haluaisi toteuttaa tulevaisuudessa.

Siinä missä vielä muutama vuosi sitten täytyi fyysisesti siirtyä paikasta toiseen allekirjoittamaan papereita, nykyään kuka tahansa pystyy ostamaan omalta kotisohvalta osakkeita ja tekemään sijoituksia.

– Palvelut on tehty helpoiksi ja sujuviksi, ja niistä on myös tullut edullisia, mikä mahdollistaa, että sijoittamisen voi aloittaa muutamista kympeistä ja satasista.

Kurola uskoo, että tämä on edesauttanut nuorten kiinnostusta sijoittamiseen – siihen on helppo päästä käsiksi.

– Sijoittaminen kuuluu kaikille ja kaikilla on erilaisia taloudellisia päätöksiä elämässä, joihin voi itse varautua. Lopputulos on varmasti parempi, kun on itse varautunut.

Kurola painottaa, että sijoittaminen on myös oman talouden ylläpitämistä. Miten etukäteen varaudutaan taloudellisiin haasteisiin ja miten tehdään sijoituksia asiallisella riskillä maltillisesti niin, että se kantaa läpi elämän pienissä ja isoissa päätöksissä.

– Sijoittaminen ei ole pörssipelureiden juttua, vaan normaalia omantaloudenpitoa.

Kysyimme Lapin yliopiston opiskelijoilta: Miksi sijoittaminen kiinnostaa?

Joel, 24, opiskelee johtamista:

– Siinä kiinnostaa tulevaisuuteen katsominen ja tulevaisuuden turvaaminen. Se kiinnostaa myös harrastuksena.

Tuomas, 22, opiskelee oikeustiedettä:

– Koska kiinnostaa vaurastua ja säästäminen on muutenkin elämässä tärkeää.

Janne, 20, opiskelee johtamista:

– Finanssivetoistumisen myötä tällä pörssillä ja omistaja-arvon kasvattamisella on iso merkitys, joten kiinnostaa tietää, miten ne toimii ja mitkä vaikuttaa kaikkeen.

Joel, 22, opiskelee johtamista:

– Yrityspuolen asiat kiinnostaa ja tulevaisuuden kannalta varallisuuden kasvattaminen ja säästäminen tuntuu järkevältä pitemmällä tähtäimellä.


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös