Netin tökkimiseen voi löytyä yllättävä syy - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Netin tökkimiseen voi löytyä yllättävä syy

Moni kotinetin käyttäjä tuskailee hitaan yhteyden kanssa. Vaikka liittymäsopimuksen mukaan netin pitäisi olla huippunopea, saattaa yhteys aika ajoin jumittua lähes täysin.

Usein netti tuntuu vielä hyytyvän esimerkiksi juuri silloin, kun olet päättänyt rentoutua parin tunnin ajan hyvän Netflix -elokuvan parissa. Ennen kuin laadit tulikivenkatkuisen palautteen operaattorillesi, kannattaa tarkistaa muutama asia. Vika voi yhteyden lisäksi piillä myös omissa toimissasi.

Testaa nopeus eri vuorokaudenaikoina

Ensimmäinen vaihe ongelmien kartoittamisessa on testata nettiyhteytesi todellinen nopeus esimerkiksi nopeustesti.fi -palvelun kautta. Näin saat tietää, paljonko dataa yhteytesi pystyy lähettämään ulos ja ottamaan vastaan. Testi kannattaa tehdä muutamaan eri otteeseen, jotta tuloksista saa mahdollisimman kattavat.

Jos yhteys vaikuttaa luvattua hitaammalta myös nopeustestin mukaan, on aika ryhtyä kartoittamaan ongelmien syitä. Vika ei kuitenkaan aina piile liikoja lupailleessa operaattorissa, vaan usein netin käyttäjä on saanut yhteyden hidastumaan aivan itse.

Liittymän päivitys kannattaa

Eräs yleisimmistä syistä netin hidasteluun on omaan käyttöön liian pieneksi mitoitettu liittymä. Jos useat perheenjäsenet käyttävät yhteyttä samaan aikaan, saattaa tuloksena olla kokonaisvaltainen jumitus kaikilla tietokoneilla.

Esimerkiksi netin suoratoistopalvelut vaativat vähintään 5 megabitin yhteyden. Jos kukin perheenjäsen katselee sarjoja tai vaikkapa pelaa kasinolla omalta koneeltaan käsin, tulee yhteys kertoa katselijoiden määrällä.

Alimitoitettu liittymä on helppo päivittää uuteen. Kun teet liittymävertailun netissä , voit samalla hankkia käyttöösi myös mobiilidataa.

Tarkista tekniikka

Joskus ongelmat ratkeavat myös huomattavasti yksinkertaisemmilla keinoilla. Hyvä idea on esimerkiksi kurkata, mihin modeemi tulikaan alun perin asennettua. Jos se löytyy kaapin perältä talvitakkivuoren takaa, voit todennäköisesti syyttää netin hitaudesta itseäsi.

Myös nykyaikaisten talojen rakenteet saattavat torpata signaalin kulun. Varsinkin nollaenergiataloissa signaalin eteneminen on usein haastavaa, sillä sen matka saattaa töksähtää jopa ikkunalasiin. Tukiaseman sijoittelua kannattaakin miettiä tarkkaan, ja esimerkiksi eri kerroksiin voi olla hyvä hankkia omat reitittimensä.

Yhteyden lisäksi huomiota tulee kiinnittää myös laitteeseen, jolla nettiä käytät. Virukset ja vakoiluohjelmat voivat tarttua matkaan huomaamatta tavallisessakin surffauksessa tai peleissä, ja ne saattavat pahimmillaan jumittaa yhteyden täysin. Ongelma hoituu säännöllisellä virustorjuntaohjelman käytöllä.


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös