Mitä tapahtuu ennen h-hetkeä? - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Mitä tapahtuu ennen h-hetkeä?

Aulis Sallisen Punainen viiva -ooppera saapuu pian Kemiin. Työryhmä on laittanut viimeisen vaihteen päälle ja valmistautuminen Tervahallissa esitettäviin näytöksiin on alkanut.

Mitä tapahtuu ennen h-hetkeä?

Helsingin Koomisen Oopperan johtaja ja oopperaohjaaja Laura Åkerlund valmistautuu yhdessä tuottajan Esajuha Postin kanssa tulevaan koitokseen innokkain mielin: ”Harvoin pääsee oopperaa tekemään näin suureessa tilassa”.

Kaksi vuotta sitten Helsingin Koomisen Oopperan johtaja ja oopperaohjaaja Laura Åkerlund sai yhdessä tuottajan Esajuha Postin ja Kemin kaupunginorkesterin taiteellisen johtaja Erkki Lasonpalon kanssa idean tuoda Punainen viiva -oopperan Meri-Lappiin.

– Kemi on hyvin erityinen paikka ja uskon, että erityisesti tämä ooppera kiinnostaa yleisöä täällä, kertoo Åkerlund, joka on juuri saapunut Kemiin Helsingistä työryhmän kokoontumista ja koelauluja varten.

Kantaesityksestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 40 vuotta, joten sen tuominen Kemiin tuntui työryhmän mielestä täydelliseltä ajoitukselta. Näytökset esitetään Kemin Tervahallissa 24., 26. ja 27. maaliskuuta.

Paikallisia yhteistyökumppaneita

Punainen viiva -ooppera pohjautuu Ilmari Kiannon samannimiseen romaaniin, joka kertoo Suomen ensimmäisistä eduskuntavaaleista vuonna 1907.

– Oopperassa tuodaan esille sen aikaista myllerrystä kansan keskuudessa, sekä sitä, kuinka suomalaiset heräävät uuteen poliittisen virtaukseen, Åkerlund avaa oopperan tarinaa.

Produktio sai tuulta purjeisiin, kun Kemin kaupunginorkesteri lähti mukaan produktioon yhteistyössä muiden paikallisten toimijoiden kanssa.

Erityisesti Ammattiopisto Lappia päätti lähteä mukaan suurella joukolla.

– Lappia ottaa merkittävän roolin produktiossamme. Puvut ja lavastus valmistetaan opistolla, sekä maskeeraus hoituu heidän kauttaan, Posti luettelee.

Lavastajana ja puvustajana toimii Anne Lasonpalo, ja orkesteria tulee johtamaan kapellimestari Erkki Lasonpalo.

– Meillä on rautainen tiimi puikoissa, Åkerlund kommentoi.

Haasteista mahdollisuuksiksi

Punainen viiva -ooppera tullaan esittämään Kemin Tervahallissa, joka tuo tuottajan mukaan omat haasteensa produktioon.

– Tervahalli on haasteellinen sen suuren tilan ja lavan leveyden vuoksi, Posti kommentoi. Lavalla nähdään orkesterin ja laulajien lisäksi kaksi kuoroa, Meri-Lapin Oratoriokuoro sekä Tuiran kamarikuoro Oulusta.

– Näen suuren lavan myös kuitenkin mahdollisuutena. Harvoin oopperaa pääsee tekemään näin suureessa tilassa. Kuoroilla ja esiintyjilläkin on enemmän liikkumistilaa, 42 metrin verran. Hyvä etteivät joudu kohta hölkkäämään lavan puolelta toiselle, Åkerlund naurahtaa.

Viimeiset viikot menevät työryhmällä valmisteluihin, kuten viimeisten laulajien kiinnityksiin ja lavasteiden ja pukujen valmistukseen. Esitystä hiotaan viimeiseen muottiin välimatkoista huolimatta.

Innostus paistaa ohjaajan kasvoilta:

– Matkan varrella on tiimin kesken noussut yhdessä tekemisen meininki. En malta odottaa, mihin se kantaa.


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös