Kaupallinen yhteistyö

Miksi ilmavesilämpöpumppu on hyvä vaihtoehto talouksien lämpömuodoksi? Sami ja Jenni Mäkiranta kertovat syyt

Maalämpö, öljylämpö vai ilmavesilämpöpumppu – mikä on sinun taloutesi lämmitysmuoto? Raja-Techin Sami ja Jenni Mäkiranta ovat aloittaneet tämän vuoden puolella ilmavesilämpöpumppujen asentamisen sekä kiinteistö- että yksityispuolen talouksiin. Tämä yrittäjäpariskunta haluaa tuoda ihmisten tietoisuuteen vaihtoehtoisen lämmitysjärjestelmämuodon nykyisten maa- ja öljylämmitysjärjestelmien rinnalle.

Miksi ilmavesilämpöpumppu on hyvä vaihtoehto talouksien lämpömuodoksi? Sami ja Jenni Mäkiranta kertovat syyt

Sami Mäkiranta odottaa kahvin valmistumista yrityksensä RajaTechin uudessa toimistotilassa, joka sijaitsee Tornion Lakkapään kanssa samassa kiinteistössä. Hänen insinöörivaimonsa Jenni Mäkiranta työskentelee vastapäätä olevassa huoneessa hoitaen rakennusvahinkotarkastuksia vakuutusyhtiöille. Kiireinen arki rullaa eteenpäin.

Mäkirantojen vuonna 2016 perustettu huoltoliike Raja-Tech palvelee niin yrityksiä kuin myös yksityisiä henkilöitä kaikissa LVI- ja kylmätekniikan huolto-, korjaus- ja asennustöissä sekä LVI- suunnittelussa ja –valvonnassa.

Raja-Tech on myös jälleenmyyjä suomalaisomisteiselle Scanofficelle, joka toimii Mitsubishi-merkkisten ilmavesilämpöpumppujen maahantuojana.

– Tällä hetkellä isoihin järjestelmiin, mitkä sisältävät vähintään 3kg kylmäainetta, paikallista kilpailua ei ole, koska luvat rajoittavat toimintaa, Jenni Mäkiranta kertoo.

Miksi ilmavesilämpöpumppu?

Ilmavesilämpöpumppu ottaa energiaa ulkoilmasta ja muuntaa sen lämmöksi hyödyntäen talon vesikiertoista lämmitysjärjestelmää. Se toimii samalla periaatteella kuin tutumpi ilmalämpöpumppu, paitsi että se siirtää lämmön ilman sijasta veteen.

– Ilmavesilämpöpumpun etuna verraten muihin lämpöjärjestelmiin on sen asentamisen helppous. Talouksilla on mahdollista säästää jo alkuinvestoinnissa porakaivon verran. Takaisinmaksun aika on lyhyempi, sillä investointikulut ovat pienemmät, Sami Mäkiranta muistuttaa.

Esimerkkitapauksessa ilmavesilämpöpumppu asennettiin talouteen öljylämmityksen rinnalle. Keskimäärin asennus vei kolme päivää, kunnes uusi lämmitysjärjestelmä oli valmis ja käyttöönotettu. Taloon asennettiin lämmönsiirrin sisälle taloon ja talon ulkopuolelle ulkoyksikkö.

Sähkölaskut voivat puolittua

Ilmavesilämpöpumpulla on tutkitusti myös vaikutusta sähkönkulutukseen – pienenevissä määrin.

Sami Mäkiranta muistuttaa, että säästön suuruus riippuu paljolti talon sijainnista ja koosta, sekä valitusta lämpöpumpusta. Raja-Tech laskee asiakkaalle ennakkoon mitoitusohjelmalla mitä koko paketti kustantaa ja paljon talous tulee säästämään.

– Kulutuslaskelma antaa asiakkaalle konkreettisen kuvan lämmityskuluista ja pääsee itsekin euroon kiinni. Mie pystyn laskemalla näyttämään, että sie saat tällä järjestelmällä tollasen vuositason säästön. Se on laskelmallinen, mutta ei ole kaukana tottuudesta, Sami Mäkiranta muistuttaa.

Jenni Mäkiranta huikkaa työhuoneestaan, kuinka ilmavesilämpöpumppu on hyvä vaihtoehto myös reissaaville henkilöille. Nykyään lähes kaikki ilmavesi- sekä ilmalämpöpumput toimivat etähallintana joko GSM-ohjattuna tai WLAN:n eli langattoman verkon kautta.

– Jos laite on mökillä Äkäslompolossa 30 asteen pakkasessa ja täällä on huoli, onko siellä kaikki kunnossa, niin voi napin painalluksella kattoa mikä se tilanne on. Pystyy etänä hallitsemaan lämpötilaa ja extrana seurata sähkönkulutusta Melcloud-ohjelmalla , Sami Mäkiranta ohjeistaa.

Ilmavesilämpöpumpusta voi saada muuan muassa lämpötilan historian, määrittää ajanjakson ja se voi antaa säätiedotuksen.

– Kun lähet mökiltä ja olet kaksi viikkoa pois, voit pudottaa mökin sisälämpötilan 17 asteeseen. Sitten kun tiedät meneväsi perjantaina takaisin, voit nostaa päivää aikaisemmin sisälämpötilan 22 asteen. Mikä onkaan kivempaa, kuin mennä lämpimään mökkiin, Sami Mäkiranta kommentoi.

Jenni Mäkiranta opastaa kuinka asiakas voi seurata etänä ilmavesilämpöpumpun sähkönkulutusta.

Jenni Mäkiranta opastaa kuinka asiakas voi seurata etänä ilmavesilämpöpumpun sähkönkulutusta.

Ihmisten asenteet vaikuttavat ostopäätöksiin

Sami Mäkirannan mukaan edelleen täytyy tehdä paljon työtä, että saa ihmiset luottamaan ilmavesilämpöpumppuun lämmitysmuotona. Se on Suomessa vielä hieman tuntemattomampi lämmitysmuoto kuin esimerkiksi maalämpöpumppu tai ilmalämpöpumppu.

Mäkirannan mukaan vanhassa tyylissä vesi kiersi ulkona ja loi näin suuren jäätymisriskin. Vettä jouduttiin kierrättämään, mikä monimutkaisti järjestelmää.

–  Ihmiset muistavat, että eihän ne pelannut ja niiden kanssa oli pelkkiä ongelmia. Oikeilla mitoituksilla ja kytkennöillä saadaan kuhunkin kiinteistöihin ratkaisut, jotka varmasti pelaavat. Laitteet ovat kehittyneet.

Yrittäjien kiireinen arki

Tällä hetkellä Jenni Mäkirannan työkuvaan kuuluu rakennusvahinkotarkastukset ja niiden käsittely. Aviomies Sami taas keskittyy kentällä omaan ydinosaamiseen ja asiakkaiden palvelemiseen.

– Kun teen esimerkiksi vanhemmille henkilöille asennuksia, pitää heille kertoa työn ohella mitä teen ja antaa aikaa, Sami Mäkiranta kertoo.

Yrittäjän toimintaan kuuluu myös avata asiakkaalle huoltoon kuuluvat eri vaiheet ja kertoa, mitä on tapahtunut ja miksi. Sami Mäkiranta muistuttaakin, ettei kenenkään tarvitse olla tekniikan ammattilainen.

– Suurin osa asiakkaista on tyytyväisiä, että meidän välillä ei ole ammattisalaisuuksia. Monesti voin neuvoa puhelimessa, jos saadaan asiat näin kuntoon. Ei tarvitse jokaiselle keikalle lähteä. On se kuluttajallekin mukavampaa, että puhelimessa voin auttaa.

Sami ja Jenni Mäkiranta rohkaisevatkin aina soittamaan ja kysymään apua.

Kun vesi lentää, jokin on mennyt rikki ja kaaos on päällä, on pienen firman etuna ketteryys ja mahdollisuus auttaa nopealla aikataululla.

– Täältä ei montaa henkilöä lähde oli sitten kyseessä sähkö-, kylmä-, lvi-tekninen kysymys. Yksi mies tulee ja pystyy hoitamaan kaikki. Huollon hinta saattaa olla meillä putkimiestä kalliimpi, mutta tämä johtuu siitä, että meiltä löytyy monipuolinen kalusto, hyvä koulutus, melkein 20 vuoden kokemus lvi-puolelta ja useammat luvat taskussa, Sami Mäkiranta tiivistää.


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös