Matalan kynnyksen terveydenhuoltoa – ”Ihmiset luottavat neuvoihin, joita apteekin henkilökunta antaa” - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Matalan kynnyksen terveydenhuoltoa – ”Ihmiset luottavat neuvoihin, joita apteekin henkilökunta antaa”

Apteekkari Tarja Heikkinen lähti opiskelemaan proviisoriksi lukion jälkeen. Sen jälkeen hän on kerennyt toimia apteekkarina, lääketehtaan päällikkönä sekä opiskellut johtamisen ja pienyrittämisen erikoisammattitutkinnon. Tie vei lopulta Sampo Apteekin johtoon.

Matalan kynnyksen terveydenhuoltoa – ”Ihmiset luottavat neuvoihin, joita apteekin henkilökunta antaa”

Heikkisen mukaan itsenäisessä 100-vuotiaassa Suomessa on hyvä toimia yrittäjänä. ”Kiitos siitä sotiemme veteraaneille. Haluamme osaltamme tukea myös tulevaisuuden tekijöiden eli nuorten hyvinvointia. Niinpä jouluna 2017 lahjoitamme joulutervehdyksiin varatut varat MLL:n Lasten ja nuorten puhelimelle.”

Kainuusta lähtöisin oleva Tarja Heikkinen on kerennyt kokemaan elämänsä aikana monta muuttoa. Hän on pakannut ja purkanut muuttolaatikoita niin Hyrynsalmelta Kuhmoon ja sieltä Kuopion kautta Kuusamoon ja Kemijärvelle. Vuodesta 2013 lähtien hän on toiminut apteekkarina Rovaniemen Sampo Apteekissa.

– Pohjoinen on enemmän sielunmaisemaani. Tänne halusin jäädä.

Heikkinen toimi 13 vuoden ajan päällikön virassa Kemijärven Orion Pharman lääketehtaalla. Strategisista syistä Orion kuitenkin päätti lopettaa tehtaan toiminnan vuonna 2002 Heikkinen siirtyi työskentelemään apteekin puolelle ja päätyi Kemijärven kautta Pelloon apteekkariksi.

– Asuimme Pellossa, mutta aloitimme rakentamaan taloa tänne Rovaniemelle.

Talon valmistuttua v. 2008 Heikkinen ajoi töihin Pelloon joka päivä vuoteen 2013 asti. Matkaa tuli yhteensä yli 200 km päivässä ja 60 000 km vuodessa.

–  Saatuani apteekkiluvan Rovaniemeltä, oli se asumisen ja perheen kannalta lottovoitto.

Heikkinen aloittaa päivät toimistolla aikaisten aamulla, jotta ehtii käydä paperihommat läpi rauhassa Sampokeskuksessa sijaitsevassa apteekissa. Työssään hän hoitaa paljon henkilöstöasioita, sillä yrityksellä on tällä hetkellä 20 vakituista työntekijää, oppisopimusopiskelijoita, työkokeilijoita ja farmasianoppilaita.

Vasta vuosi sitten aloittanut yritys Sagatar Beauty & Wellness -hoitola Sampo Apteekin vastapäätä on osoittautunut mielenkiintoiseksi investoinniksi Heikkisen mukaan.

– En aikaisemmin ole ollut tällaisessa yritystoiminnassa mukana, mutta piti olla vähän hullun rohkea ja kokeilla jotain uutta.

Heikkinen pitää siitä, että hän on kartalla mitä ympärillä tapahtuu.

– Omassa roolissani on tärkeää seurata ympäröivää yhteiskuntaa sekä tarkkailla toimintaympäristöä, mitä muutoksia on meneillään ja mihin mahdollisesti pitää varautua.

Heikkinen seuraa tiivisti erityisesti uutisia lääkemyynnin vapauttamisesta.

– Keskustelu käydään täysin bisneksen lähtökohdista. Tämä ei ole ollenkaan terveydenhuollon näkökulmasta ajateltua.

Heikkisen mukaan apteekki on matalan kynnyksen terveydenhuollon toimipiste, jonne ihmisten on helppo tulla.

– On sykähdyttävä nähdä miten ihmiset tulevat kaikenlaisten vaivojen ja ongelmien kanssa. Tämä osoittaa sen, että ihmiset luottavat neuvoihin, joita apteekin henkilökunta antaa.

Heikkinen jatkaa kertoen, että nykyinen apteekkijärjestelmä on maan kattava. Apteekki löytyy lähes joka kunnasta ja lääkkeet ovat samanhintaiset kaikkialla Suomessa ja palvelu turvattu kaikille. Tällainen asiantuntijapalvelu on entistä tärkeämpää tulevaisuudessa.


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös