Maaseudulta Käsin -messut antavat panoksensa ilmastotalkoisiin - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Maaseudulta Käsin -messut antavat panoksensa ilmastotalkoisiin

Jo perinteeksi muodostuneet Maaseudulta Käsin -messut nojaavat tänä vuonna kestävän kehityksen pilareihin. Jätteen määrä minimoidaan ja kierrätys maksimoidaan. Ja kukaties astiatkin ovat syötäviä?

Messuorganisaatiossakin on tehty uudistuksia. Ohjausryhmän lisäksi toiminnallinen "työrukkanen" koostuu nyt laajasti kunnan eri järjestöistä ja yksityisistä ihmisistä. Kiireisenä arkipäivänä kuvaan pääsivät messusihteeri Elina Miettunen, palvelusihteeri Nina Maikkula, Tervolan 4H:n toiminanjohtaja Sirpa Vuokila ja 4H aktiivinuori Emma Tepsa.

Messuorganisaatiossakin on tehty uudistuksia. Ohjausryhmän lisäksi toiminnallinen "työrukkanen" koostuu nyt laajasti kunnan eri järjestöistä ja yksityisistä ihmisistä. Kiireisenä arkipäivänä kuvaan pääsivät messusihteeri Elina Miettunen, palvelusihteeri Nina Maikkula, Tervolan 4H:n toiminanjohtaja Sirpa Vuokila ja 4H aktiivinuori Emma Tepsa.

Pakkaset paukkuvat, mutta Tervolassa katseet on jo suunnattu kohti kesää. Elokuiset Maaseudulta Käsin -messut häämöttävät horisontissa ja ohjelmaa paketoidaan täydellä tohinalla. Yli 20 vuoden perinteen omaaville messuille odotetaan jopa 10 000 kävijää aina Etelä-Suomea ja pohjoisinta Lappia myöten. Mahtipontiselta kuulostava kävijämääräarvio ei ole tuulesta temmattu.

– Messuilla on joka vuosi käynyt vähintään 7000 vierasta eri puolilta Suomea. Valtaosa myyjistä on vakiokävijöitä, mutta uusille on aina tilaa. Haluamme kannustaa erityisesti paikallisia, lappilaisia toimijoita lähtemään rohkeasti mukaan, messusihteerinä toista vuotta työskentelevä Elina Miettunen kehottaa.

Messut ilmaston asialla

Toive paikallisten toimijoiden aktiivisemmasta osallistumisesta ja paikallisesti tuotetun lähiruoan nousemisesta näkyvämmin esille liittyy osaltaan myös tämän vuoden messuteemaan. Ajan hengen mukaisesti Maaseudulta Käsin -messut pyrkivät tuomaan esille ilmastonmuutokseen liittyviä kysymyksiä ja osallistamaan sekä myyjät että messukävijät mukaan ajankohtaiseen ilmastokeskusteluun.

– Haluamme olla mukana ilmastotalkoissa ja tarjota kävijöille ajantasaista informaatiota siitä, mitä kukin voi tehdä ilmaston eteen. Kyse ei siis ole siitä, että kaikilla pitäisi olla sähköautot. Kyse on pienistä arjen valinnoista, Miettunen korostaa.

Myös messujen organisointi pyritään hoitamaan ilmastovaikutukset huomioiden. Se näkyy monenlaisina yhteistyökuvioina useiden eri toimijoiden kanssa. Muun muassa Lapin ammattikorkeakoululta on pyydetty kestävän kehityksen suunnitelma messuja varten. Siinä opiskelijat voisivat olla keskeisessä roolissa.

– Tähtäämme siihen, että koko tapahtuman organisointi toteutuisi kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Haaveena on saada myös tuottajat mukaan vaikkapa siten, että pakkausmateriaalit ja kertakäyttöastiat olisivat kierrätettäviä tai jopa syötäviä mikä on nykyään mahdollista, Miettunen ehdottaa.

Käytännössä kestävän kehityksen missio tulee näkymään messuilla siten, että jätteen määrä on pyritty minimoimaan ja kierrätystehokkuus maksimoimaan. Lisäksi paikalla on myyjien ja tuote-esittelijöiden lisäksi myös teemanmukaisten hankkeiden, kuten bio- ja kiertotaloushankkeiden edustajia.

– He ovat paikalla kertomassa luontoon ja ympäristöön liittyvistä hankkeista ja siitä, miten luonnon hyvinvointia voidaan edistää. Messut ovat hyvä paikka tällaisille keskusteluille, Miettunen toteaa.

Uusia herkkuja haetaan

Pääpiirteissään vuoden 2019 Maaseudulta Käsin -messut tulevat seurailemaan perinteistä, tutuksi tullutta kaavaa. Myyntikojut erilaisine ruokineen, juomineen ja paikallisine käsitöineen sekä eläinkaverit yhdessä ilmastonmuutosteeman kanssa muodostavat mukavat raamit kesäisille messuille. Pari pientä toivetta messusihteerillä kuitenkin olisi:

– Jos jollakulla on ideoita perinteisistä messuruoista poikkeavista herkuista, se olisi oikein tervetullutta. Perinteissä ei ole mitään vikaa, mutta vaihtelu virkistää, Miettunen naurahtaa.

– Lisäksi toivomme ohjelmaan paikallisten esiintyjäryhmien esityksiä aina musiikista tanssiin, hän vinkkaa.

Mikä?

Maaseudulta Käsin messut 2019

Tervolassa 24-25.8

Messupaikka: Ammattiopisto Lappia, Louen toimipiste

Lisätietoja: www.maaseudultakasin.fi

Messusihteeri: Elina Miettunen, p. 0400 959 322


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös