Lapin maaseudun näyteikkuna avaa maisemaa maaseudulta päin - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Lapin maaseudun näyteikkuna avaa maisemaa maaseudulta päin

Rasti ruutuun elokuun viimeiselle viikonlopulle! Silloin on aika jalkautua Tervolan Louelle perinteisten Maaseudulta Käsin -messujen merkeissä. Tänä vuonna messut palaavat juurilleen ja toimivat Lapin maaseudun näyteikkunana antaen areenan paikallisten pienyrittäjien, käsityöläisten ja esiintyjien käsiin.

Yli 20 vuoden ajan järjestettyjen Maaseudulta Käsin -messujen kantavana teemana on tänä vuonna ilmasto. ”Paikallisuus, kotimaisuus ja luonnonmukaisuus ja sitä myötä myös kestävän kehityksen teemat korostuvat messuilla sekä nyt että tulevaisuudessa”, messusihteeri Elina Miettunen ynnää.

Yli 20 vuoden ajan järjestettyjen Maaseudulta Käsin -messujen kantavana teemana on tänä vuonna ilmasto. ”Paikallisuus, kotimaisuus ja luonnonmukaisuus ja sitä myötä myös kestävän kehityksen teemat korostuvat messuilla sekä nyt että tulevaisuudessa”, messusihteeri Elina Miettunen ynnää.

Tervolassa yli 20 vuoden ajan järjestettyjen Maaseudulta Käsin -messujen missio oli alussa kristallinkirkas: toimia Lapin maaseudun näyteikkunana, joka tarjoaa oivan myynti- ja markkinointifoorumin paikallisille pienyrittäjille, viljelijöille ja käsityöntekijöille sekä kävijöille kurkistusaukon pohjoisen maaseudun elämään. Jotain keskeistä karisi kuitenkin matkan varrelle vuosien varrella. Nyt se on otettu takaisin.

– Tänä vuonna tuomme alkuperäistä ideaa entistä isommin esille. Messut tulevat olemaan koko Lapin maaseudun, ei vain maatalouden näyteikkuna, minkä ansiosta alueen elinvoimaisuus ja monipuolisuus korostuvat entisestään, messusihteeri Elina Miettunen sanoo.

Käytännössä tavoite tulee toteutumaan esimerkiksi siten, että sponsoriyrityksillekin on oma alueensa, jossa he voivat esitellä toimintaansa ja tavoitteitaan ja sitä kautta tuoda julki maaseudun elinvoimaa edistäviä mahdollisuuksia. Sponsoriyrityksiä toivotaan paikalle sankoin joukoin.

– Messuille kutsutaan alueen suuria työllistäjiä maa- ja metsätalouden aloilta minkä myötä yritykset alihankkijoineen ja yhteistyökumppaneineen pääsevät esittelemään maaseutua työllistävää tuottajaketjua. Samalla heillä on hyvä mahdollisuus rekrytoida työvoimaa ja houkutella nuoria alalle, Miettunen vinkkaa.

Kädenojennus ilmastolle

Yhtenä puskurina muutostoimille on ollut palaute: etenkin kävijät ovat kaivanneet messujen palauttamista juurilleen, eli Lapin maaseudun runsaiden antien äärelle. Niinpä Maaseudulta Käsin -nimi pyöräytettiin muotoon: Maaseudulta päin.

– Aiempi nimi viittasi enemmän käsillä tekemiseen kun taas uuden konseptin on tarkoitus tuoda esille maaseutuun ja maatalouteen sekä metsään ja metsätalouteen liittyviä elinkeinoja, palveluja ja tuotteita aiempaa kattavammin käsitöitä unohtamatta, Miettunen tähdentää.

”Näyteikkunaan”, eli messujen parhaille myyntipaikoille odotetaan runsain mitoin paikallisia pienyrittäjiä ja käsityöläisiä kotimaisine tuotteineen. Lisäporkkanakin on tarjolla: 90 % kotimaisuusasteen tuotteillaan täyttäville yrityksille myyntipaikat tarjotaan veloituksetta. Se on kädenojennus toimijoille, jotka laittavat panoksensa kestävän kehityksen kekoon – siihen samaan, jota messut pyrkivät osaltaan kasvattamaan.

– Messuteemaksi valikoitui tänä vuonna ilmasto. Sen tiimoilta messuille tullaan tekemään kestävän kehityksen suunnitelma, joka kannustaa ihmisiä miettimään toimintansa ilmastovaikutuksia. Siihen liittyen messuille pääsee esimerkiksi oman auton sijaan lättähattu- junalla, Miettunen vinkkaa.

Hupia ja hyötyä

Viihtyisän miljöön ja markkinapaikan lisäksi onnistuneiden messujen mausteisiin kuuluvat myös monipuolinen ohjelma ja ruokatarjonta. Siitä kaikesta on pidetty hyvää huolta messureviirin jakautuessa ketterästi kolmeen sektoriin: markkina- ja sponsorialueeseen sekä street food -alueeseen.

– Street food -konseptissa ruokamyyjät ovat saman kadun varrella mikä mahdollistaa myös yhtenäisen ruokailualueen. Ruoat voi hakea eri kojuilta ja silti syödä samassa pöydässä, Miettunen kertoo.

Koko komean, hupia ja hyötyä yhdistelevän kokonaisuuden kruunaavat messutunnelmaa elävöittävät esitykset, joita on luvassa eri puolilla messualuetta.

– Tilaa riittää monenlaisille esityksille ja vaikka pienille urheilukilpailuillekin. Ei muuta kun rohkeasti ilmoittautumaan, Miettunen kannustaa.

Maaseudulta Käsin messut 2019

Lapin maaseudun näyteikkuna: Maaseudulta Käsin

Tervolassa 24–25.8.

Messuteema: Ilmasto.

Tapahtuman järjestäjät: Tervolan kunta ja Ammattiopisto Lappia.

Messupaikka: Ammattiopisto Lappia, Louen toimipiste.

Lisätietoja: www.maaseudultakasin.fi

Messusihteeri: Elina Miettunen, p. 0400 959 322.

Tänä vuonna Maaseudulta Käsin -messujen konkarimyyjiä odottaa iloinen yllätys. ”Enää myyntipaikat eivät ole asfaltilla, kuten ennen vaan nyt ollaan nurmialueella luonnonhelmassa maaseutumaisessa ympäristössä, Miettunen kertoo.


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös