Kauan kaivatut Alatornion kirkon portaat ovat valmiina käyttöön - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Kauan kaivatut Alatornion kirkon portaat ovat valmiina käyttöön

Alkutalven aamuaurinko valaisee kirkkaana Alatornion kirkon keltaiset seinät ja uudet harmaat betoniset portaat. Vastavalmistuneet portaat ovat kauan kaivatut niin Tornion seurakunnan työntekijöiden kuin seurakuntalaisten puolelta. Urakka alkoi kesäkuun lopussa kiireisimmän hääsesongin jälkeen neljän miehen voimin.

Kauan kaivatut Alatornion kirkon portaat ovat valmiina käyttöön

Seurakunnan kiinteistöpäällikkö Martti Kerimaa (vas.), pääurakoitsija Tapani Myllyneva ja vt. kirkkoherra Tero Saapunki ovat ihastelemassa Alatornion kirkon uusia portaita aurinkoisessa ilmassa.

– Portaiden suunnittelu lähti käyntiin 10 vuotta sitten, jolloin tarve oli jo silloin käsillä. Alun perin portaiden suunnitelmat on tehnyt Antti Pihkala, joka tällä hetkellä toimii Kirkkohallituksen pääarkkitehtina. Arkkitehti Ilpo Väisänen on jalostanut suunnitelmat nyt toteutettuun toimivaksi kokonaisuudeksi, kertoo Martti Kerimaa, Tornion seurakunnan kiinteistöpäällikkö. Suunnitelmat on hyväksytetty myös museoviranomaisella.

Tornion seurakunnan vuosibudjetissa on Alatornion kirkon portaiden uusiminen ollut listalla jo pitkään, mutta aina kiireisemmät korjaukset ovat menneet edelle. Tarve uusille portaille on syntynyt talven liukastumisvaaran vuoksi. Tornion seurakunnan kiinteistöpäällikön mukaan portaat ovat syöneet seurakuntamestareiden ja hautausmaanhoitajien työpanosta portaitten talvikunnossapidon vuoksi.

Uudet portaat on tehty huomattavasti korkeammalle maastosta vanhoihin portaisiin nähden. Näin portaat pysyvät paremmin puhtaana lumesta, kun mereltä lunta tuiskuttaa reilusti talviaikaan. Uusiin portaisiin on asennettu vesikiertoinen maalämmöllä toimiva lämmitys, joka on kytketty osaksi kirkon maalämpöjärjestelmää, Kerimaa kertoo. Lämmitys säätyy portaissa olevien lumitunnistimien avulla.

Rakennusliike T. Myllyneva Oy toimi pääurakoitsijana projektissa. Toimitusjohtaja Tapani Myllynevan mukaan portaiden toteuttaminen suunnitelmien pohjalta on ollut mielenkiintoinen projekti.

– Portaissa näkyy tekijöiden kädenjälki. Pinnat ovat käsin hierrettyä betonia. Kaiteet toteutettiin myös käsityönä museoviranomaisten tarkkojen ohjeiden ja mitoitusten mukaan.

Myllyneva kiittää Tornion seurakuntaa hyvin sujuneesta yhteistyöstä. Myös yrityksen työpäällikkö Juho Kalliainen ja työntekijät saavat hyvin suoritetusta työstä kiitokset.

– Olen kiitollinen onnistuneeseen työhön ja työnjälkeen.

Portaiden lisäksi uutuutena Alatornion kirkolla ovat uudet kaiteet ylä- ja alaportaissa. Tässä on Kerimaan mukaan huomioitu se, että kaiteet ovat turvaamassa keskialueella erityisesti saattoväen kulkua. Portaiden yhteydessä on toteutettu pääportaiden eteisen lattian nosto eli on pyritty saamaan esteettömämpi kulku vierailijoille. Urakassa on uusittu myös liikuntaesteisten sisäänkäynti, johon on asennettu sähköllä lämpenevä erillinen luiska.

Vt. kirkkoherra Tero Saapungin mukaan ihmiset ovat kehuneet portaita komeiksi ja että, ne ovat totisesti tulleet tarpeeseen.

– Haluan toivottaa kaikki ihmiset tervetulleiksi tänne seurakunnan tilaisuuksiin Alatornion kirkon tiloihin ja ihastelemaan samalla uusia portaita.


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös