Kalifornian kirkkaat valot vaihtuivat Lapin rauhalliseen luontoon - 210-senttiselle lentopalloilijalle puolen vuorokauden bussimatkatkin ovat lasten leikkiä - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Kalifornian kirkkaat valot vaihtuivat Lapin rauhalliseen luontoon - 210-senttiselle lentopalloilijalle puolen vuorokauden bussimatkatkin ovat lasten leikkiä

Tuumaa vaille seitsemän jalkaa. Sen verran on kertynyt amerikkalaisen mittapuun mukaan pituutta Team Lakkapään kaikkien aikojen pisimmälle pelaajalle, Oliver Martinille. Muuntotaulukko antaa suomalaisille tutumman lukeman, lähes 211 senttimetriä.

– Pelasin nuorena myös koripalloa, mutta keskushyökkääjän rooli olisi vaatinut enemmän voimaa. Olen ollut aina tällainen hoikka poika. Serkkuni houkutteli minut pian lentopalloon, tunsin lajin heti omakseni ja sillä tiellä ollaan edelleen, 23-vuotias keskipelaaja kertoo.

Martinin CV:stä löytyy myös mielenkiintoinen yksityiskohta. Nuorukainen edusti vuonna 2013 Yhdysvaltoja beach volleyn alle 19-vuotiaiden MM-kisoissa Portugalissa. Läpimurto rinnakkaislajissa jäi kuitenkin tekemättä.

– Tykkään beach volleysta ja pelaan sitä edelleen kesäisin, mutta nyt laitan kaikki paukut lentopalloon. Ehkä palaan vielä hiekalle lentopallourani jälkeen.

Elokuussa Rovaniemelle tullut Martin vietti neljä edelliskautta kalifornialaisessa UCLA:n yliopistossa. Muutto miljoonakaupungin lämmöstä kylmään Lapin talveen oli Martinilta tietoinen ratkaisu.

– Rovaniemi on täydellinen vastakohta Los Angelesille. Halusin pois kaupungin kirkkaista valoista lähelle luontoa. Meillä ei ole oikeaa talvea, mutta olen päässyt lautaillessa maistamaan lunta.

– Valmentajani ja agenttini suosittelivat minulle Suomea. Täällä on hyvätasoinen liiga ja sitä kautta mahdollisuudet mennä eteenpäin. Hyvä esimerkki on Loimussa pelannut libero Dustin Watten, joka esiintyi syyskuussa USA:n MM-kisajoukkueessa.

Oman maansa ulkopuolella pelaa noin 300 yhdysvaltalaista lentopalloilijaa. Suomessakin heitä on tällä hetkellä parisenkymmentä. Yksi syy tähän on pitkään maasta puuttunut yliopistosarjan jälkeinen liiga. Viime syksynä perustettu NVA on vielä lapsenkengissä maan muihin palloilusarjoihin verrattuna.

– Yliopiston jälkeen on käytännössä kaksi vaihtoehtoa: lopettaa ura tai yrittää päästä Eurooppaan. Kaikki maajoukkuepelaajat pelaavat ulkomailla ja kokoontuvat sarjakauden jälkeen kotimaahan leireilemään, Martin kertoo.

– Ensimmäinen vuosi ulkomailla on minullekin tärkeä kehitykseni kannalta. Haluan antaa omat näyttöni tulevaisuuden maajoukkuevalintoja sekä uraani ajatellen. Tavoitteeni on pelata joskus vielä Italiassa.

Team Lakkapää on päässyt ottamaan mittaa jo lähes kaikista vastustajistaan Mestaruusliigassa. Martin uskoo joukkueen olevan kahden edelliskauden tapaan parhaimmillaan vasta kevään pudotuspeleissä.

– Meillä on paljon pieniä asioita, joita pitää vielä parantaa. Sarjassa ei ole yhtään joukkuetta, jota emme pystyisi hyvän päivän tullen voittamaan.

Team Lakkapäässä keskimiesten peliaika on jakautunut melko tasan Martinin, Danny Grantin ja Tuomas Hautalan kesken.

– Mielestäni tämä on vain hyvä asia. Harjoituksissa on sopiva kilpailu pelipaikoista - se vie meitä kaikkia eteenpäin. Positiivinen asia joukkueessa myös on, että kaikki puhuvat englantia.

Ensimmäinen vieraspelireissukin Lakkapään vuosimallin 1983 bussilla oli Martinille positiivinen kokemus.

– Parasta bussissa ovat sängyt. Muuten pitkät pelireissut olisivat yli kaksimetriselle melkoista tuskaa ja taistelua.

Team Lakkapää pelaa

Lentopallon Mestaruusliigassa Team Lakkapää kohtaa Savo Volleyn. Ottelun pelataan Lapin Urheiluopistolla sunnuntaina 11. marraskuuta alkaen kello 17.00. Lentopallon Supersunnuntain käynnistää kello 14.00 Urheiluopistolla pelattava miesten 1-sarjaottelu Napapiirin Palloketut - Maaningan Mahti. Ennakkoliput voit ostaa kätevästi nettilippu.fi -palvelun kautta.


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös