K-Supermarket Kauppatorin raudankova taistelupari tukee toisiaan niin ylä- kuin alamäissä – ”Me ollaan yhtä isoa perhettä, johon kuuluu kolmekymmentä henkeä” - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

K-Supermarket Kauppatorin raudankova taistelupari tukee toisiaan niin ylä- kuin alamäissä – ”Me ollaan yhtä isoa perhettä, johon kuuluu kolmekymmentä henkeä”

Mari Mustonen sai ensimmäisen kosketuksensa kaupanalalta vasta ollessaan 13-vuotias. Nyt nainen toimii yhdessä aviomiehensä Mikan kanssa kauppiaina Rovaniemen K-Supermarket Kauppatorilla. Maaliskuun 1. päivä tuli kauppiaspariskunnalla täyteen kaksi vuotta Lapissa. ”Parissa vuodessa on kerennyt sattua vaikka ja mitä.”

K-Supermarket Kauppatorin raudankova taistelupari tukee toisiaan niin ylä- kuin alamäissä – ”Me ollaan yhtä isoa perhettä, johon kuuluu kolmekymmentä henkeä”

Mari ja Mika Mustoselle on tärkeää, että kaupan rento tunnelma tarttuu myös asiakkaisiin. ”Me teemme töitä tosissamme, muttemme totisena. Nauraa saa ja hauskaa olla, mutta työt hoituvat samalla”, pariskunta kommentoi.

Iloinen jutustelu ja pulppuava nauru kantautuvat viereiseltä käytävältä.

Olemme Rovaniemellä sijaitsevan K-Supermarket Kauppatorin vihannesosastolla.

Kauppias Mari Mustonen on juuri auttamassa asiakasta löytämään tuotteen, joka oli hetken aikaa hukassa. Etsintäprosessin jälkeen kauppias kävelee reippain askelein kassalle päin tervehtien aurinkoisesti vastaantulevia asiakkaita.

Kauppiasparin toinen osapuoli, Mika Mustonen on juuri lopettanut työvuorolistojen teon ja kävelee kaupan poikki auttamaan vasta tulleen kuorman purussa.

K-supermarket Kauppatorin asiakkaille on kauppiaspariskunta varmasti jo tullut tutuksi näyksi kahden viimeisen vuoden aikana.

– Me teemme todella paljon lattiatason töitä. Jos nähdään, että on tiukkaa jollakin osastolla, niin mennään kyllä auttamaan. Kauppiaiden pitää kuulua ja näkyä, niin aamu-, kuin ilta-asiakkaille, kertovat Mustoset.

K-supermarket Kauppatorin kauppiailla ei ole yhtä samanlaista työpäivää. ”Päivä rakentuu sen tarpeen mukaan. Toki konttorihommat täytyy jossakin vaiheessa tehdä, mutta työskentelemme myös paljon lattiatasolla.”

K-supermarket Kauppatorin kauppiailla ei ole yhtä samanlaista työpäivää. ”Päivä rakentuu sen tarpeen mukaan. Toki konttorihommat täytyy jossakin vaiheessa tehdä, mutta työskentelemme myös paljon lattiatasolla.”

11 vuotta yhteistä kaupanalaa takana

Mistä kauppiasparin tarina sai sitten alkunsa?

– Olemme kasvaneet samalla paikkakunnalla, Muhoksella, kertoo Mari.

– Siellä myös tutustuimme toisiimme, Mika katsahtaa vaimoonsa hymyillen.

Mari sai kipinän kaupan alalle jo 13-vuotiaana, kun sai työpaikan kylän kaupalta. Mikan suunnitelmissa oli taas lähteä opiskelemaan automaatioasentajaksi.

Kun Mari kävi armeijan, mietti nuori nainen kokemuksensa jälkeen suunnan vaihdosta.

– Hain poliisikouluun ja mietin myös armeijaan töihin hakeutumista. Onneksi ne ideat jäivät taka-alalle. Lopulta tuttu paikallinen kauppias sai avattua silmäni, että kaupanala on niin minun juttu. Olen todella sosiaalinen ihminen ja rakastan olla ihmisten parissa. Se sopii tähän työhön.

K-ryhmään Mari liittyi vuonna 1999 ja lähti sen jälkeen systemaattisesti kouluttautumaan. Aluksi hän suoritti myynnin ammattitutkinnon ja tämän jälkeen esimiehen erikoisammattitutkinnon, kauppiasvalmennuksen ja yrittäjän ammattitutkinnon.

Mika taas päätti hypätä kaupan maailmaan alan ulkopuolelta ja irtisanoutui vakituisesta työsuhteestaan.

– Toimin tätä ennen automaatioasentajana yli 10 vuotta. Aloin miettimään, että voisiko tehdä jotain muutakin.

Mika suoritti esimiehen erikoisammattitutkinnon ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon yhdessä Marin kanssa.

– Onhan tämä meille sellaista yhteisen unelman elämistä, kertoo Mari, joka myöhemmin sai kunniallisesti vietettyjen kauppiasvuosien myötä diplomikauppiaan arvonimen vuonna 2016.

Hääjuhlat asiakkaille

Pariskunta kuvailee toisiaan melko impulsiivisiksi ihmisiksi.

– No hyvänä esimerkkinä on tilanne, kun asuimme pienen kokoisessa rivitaloasunnossa Muhoksella ja kysyin, että pitäisikö rakentaa talo?, Mari muistelee.

– Minä siihen tokaisin, että no rakennetaan, Mika vastaa.

– Seuraavana päivänä olimme ostamassa jo tonttia, naurahtaa pari muistolle.

Pariskunnan rohkeat ja joskus spontaaneiltakin vaikuttavat päätökset ovat saaneet ihmiset joskus ymmälle.

– Muistan, kun joku kommentoi, että eroamme vielä, kun lähdemme yhteiselle uralle ja olemme toistemme seurassa koko ajan, Mari naurahtaa ja jatkaa:

– Olemme toimineet viimeiset 11 vuotta yhdessä kauppiaina ja mielestämme nämä vuodet ovat vain vahvistaneet suhdettamme entisestään.

Yhteistä matkaa on Mustosilla takana kokonaisuudessaan 18 vuotta.

– Olemme kasvaneet yhteen. Suhteen tiivistyminen myös poiki sen, että menimme salaa naimisiin vuonna 2010.

Pariskunta päätti järjestää hääjuhlat heidän sen aikaisessa kauppapaikassaan Kestilän K-market Eväsrepussa, joka oli myös heidän ensimmäinen yhteinen kauppansa.

– Kestilä oli yhtä isoa perhettä. Mietittiin, että on liian vaikea päättää ihmisten kesken, ketä kutsua ja ketä ei. Päätettiin sitten lähettää kutsukirje asiakkaille meidän hääkuvan ja runon kera, Mari ja Mika muistelevat.

Kauppiaspariskunnalla on selkeä työjako: Mika hoitaa työvuorot ja Mari taas taloushallinnon puolet sekä henkilöstön. ”Tämä on muovautunut 11 vuoden aikana. Ei ole tarvinnut paljon keskustella. Työnjako menee niin automaattisesti.”

Kauppiaspariskunnalla on selkeä työjako: Mika hoitaa työvuorot ja Mari taas taloushallinnon puolet sekä henkilöstön. ”Tämä on muovautunut 11 vuoden aikana. Ei ole tarvinnut paljon keskustella. Työnjako menee niin automaattisesti.”

Henkilökunta voimavarana

Mustosten värikäs tie on vienyt heidät kahden eri kaupan kautta Rovaniemelle.

He aluksi toimivat Kestilässä, jossa Marin mukaan koko kylä oli kuin oma perhe.

– Kun odotin ensimmäistä lastamme, koko kylä odotti sitä. Ja kun muutettiin, niin sanoivat, että ei se niin harmita, että te muutatte, mutta kun te viette meidän lapsen, naurahtaa Mari muistolle.

Kestilän jälkeen tie vei Ouluun K-Market Myllyojalle. Molempien kauppojen asiakaskunnat pitävät yhteyttä edelleen monin eri tavoin kauppiaspariskuntaan.

– Kaikki paikat ovat olleet ihania, mutta Rovaniemi on kolahtanut meihin kuin metrinen halko päähän. Me ollaan aivan myytyjä. Ihana kaupunki ja meillä on 110% mahtava henkilökunta, Mari kertoo.

– Henkilökunnan avulla ollaan sopeuduttu kaupunkiin, sillä meille kaikki on niin uutta täällä. Myös asiakkaat ovat hyvin ottaneet meidät vastaan, Mika avaa.

Kauppiaat mieltävät heidän kolmekymmentä henkisen työporukan yhdeksi suureksi perheeksi.

– Pyritään luomaan kodinomainen ilmapiiri, joka myös sitten huokuu asiakkaille.

Pariskunnalle kauppiaan pesti ei ole pelkästään työtä.

– Eihän tätä jaksaisi muuten ollenkaan. Olemme 24/7 tavoitettavissa. Esimerkiksi henkilökunta saa, vaikka yöllä soittaa, jos jokin painaa mieltä. Asiakkaita pyrimme auttamaan myös aina. Se on meidän elämäntapa, kertoo Mari.

Kauppatorilla valikoimaa rakennetaan asiakkaan toiveiden mukaisesti, joten kauppiaat rohkaisevat jokaista kertomaan tuotetoiveitaan ja muitakin toiveita toiminnan kehittämiseksi.

– Niin kuin näet tuosta Marin puhetavasta, voit kuvitella, kuinka asiakkaiden kanssa tulee rupateltua, Mika huikkaa hymyillen.

– Me ollaan asiakkaita varten. Koskaan ei saa niin kiire olla. Silmät ihan kostuvat tässä… tehdään tätä suurella tunteella ja täydellä sydämellä, Mari vastaa liikuttuneena.

Remontti heti alkuun

Ensimmäiset pari vuotta eivät olleet heti helpoimmasta päästä kauppiaille uudella paikkakunnalla.

– Meillä on kova vuosi takana, kun oli remontti. Se alkoi 2016 loppuvuodesta ja valmistui viime kesänä.

Kauppatorin K-Supermarket sai täyden muodonmuutoksen sisätiloissa – ainoastaan ulkoseinät jäivät ennalleen.

– Tämä on ollut suurimpia remontteja Pohjois-Suomen alueen K-supermarketeissa, Mari kertoo ja jatkaa kommentoiden, kuinka Mikalla oli kaikki langat käsissä projektin aikana.

– Mikan ansiosta kaikki meni niin hyvin. Saatiin myös henkilökunta hyvin sitoutumaan, kun he saivat itse päästä suunnittelemaan ja tekemään valintoja, kuten millaisilla työvälineillä he haluavat tehdä töitä jatkossa.

Kauppiaiden mukaan remontti myös hitsasi porukan yhteen. Sosiaalisessa mediassa aktiivinen Kauppatorin K-Supermarket loi somepäivityksiä, joissa esimerkiksi keskellä myymälää lihamestari pelaa jääkiekkoa remonttimiesten kanssa.

Työntekijöiden tekemät remppakappaleet tulivat myös tunnetuiksi kaupan Facebook-sivuilla.

– Työntekijämme olivat varmaan huomanneet meidän silmäpusseista, että nyt on rankkapaikka kauppiaillakin. He tekaisivat tsemppibiisin ja lähettivät meille. Toinen toisiaan tukien mennään, Mari naurahtaa.

Pariskunnalle erityisen tärkeää on ollut yhteisen matkan varrella toisen tuki niin rankoissa kuin hienoissakin hetkissä.

–  Kun toisella tuntuu, että ei vitsi, ei jaksa eteenpäin, niin toinen tuuppaa eteenpäin. Ollaan tällainen raudankova taistelupari, joka purskuttaa menemään eteenpäin, kertoo Mari hymyillen.

– Ilot ja surut jaetaan yhdessä, komppaa Mika.


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös