”Joulumenussa kannattaa olla ripaus uutta ja perinteistä” Soilen vinkit joulukuun ruokapöytään - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

”Joulumenussa kannattaa olla ripaus uutta ja perinteistä” Soilen vinkit joulukuun ruokapöytään

Soile Alamäki uskaltaa kokeilla rohkeasti eri ruoka-aineita ja valmistustapoja ruoanlaitossa. Etenkin lappilainen teema saa näkyä ja maistua joulukuun ruokapöydässä. Centtilän elintarvikepuolen myyjä kertoo hänen vinkkinsä, kuinka pienillä muutoksilla voi jouluruoasta saada irti enemmän.

”Joulumenussa kannattaa olla ripaus uutta ja perinteistä” Soilen vinkit joulukuun ruokapöytään

Centtilän elintarvikepuolella työskentelevä Soile Alamäki esittelee eri vaihtoehtoja joulupöydän antimiksi.

Soile Alamäen joulupöydässä saa näkyä ja maistua vahvasti lappilainen teema. Uutta ja perinteistä on Centtilän myyjän mielestä kiva yhdistellä. Alamäen mukaan kannattaa rohkeasti kokeilla uusia makuja ja esimerkiksi mausteilla voi saada ihmeitä aikaan.

Mitä Alamäen joulupöydästä voi sitten löytää? Tässä hieman vinkkejä kaikille, jotka painivat jouluruoan valmistuksen kanssa ja haluaisivat jotain uutta mukaan perinteisten laatikkoruokien ja kinkun ohelle.

– Alkuruokapöytään tykkään tehdä kylmäsavulohesta suolaista juustokakkua. Toinen herkullinen alkuruoka on kylmäsavupororouheesta valmistettu juustoinen alkukeitto. Lappilainen teema saa näkyä joulupöydässäni.

Alamäki vinkkaa uunijuureksien olevan hyvä vaihtoehto jos haluaa kasvispainotteisemman ruokalautasen. Myös kasvispohjaiset laatikot ja kasvispihvit sopivat hyvin.

– Ja jos haluaa taas hieman juhlavampaa perunaa ruokapöytään, ovat Hasselbackenin perunat hyvä valinta. Bataattiperunan suosio on nyt myös noussut, mikä näkyy esimerkiksi bataattilaatikkona.

Jos sama maku kyllästyttää, voi helposti Alamäen mukaan piristää ruokaa muuttamalla raaka-aineita tai mausteita.

– Kokeilin tehdä pari vuotta sitten punakaalista coleslaw- eli kaalisalaattia, joka oli todella hyvää. Punakaalista myös tarttui kivasti hieman runsaampi väri salaattiin.

Pääruokana voi kinkun lisäksi tarjoilla eri kalavaihtoehtoja. Alamäki tunnustaakin olevansa suuri kalaruoan ystävä.

– Suolakalat ovat melko vakio ruokapöydässäni. Jos haluaa vähän muuttaa reseptejä, voi lohen esimerkiksi värjätä punajuurella. Paistettuja Posion muikkuja minulta löytyy myös.

Jälkiruoaksi Alamäki valmistaa liivatteella jogurttipohjaisia kakkuja, jotka ovat marjaisia ja kevyitä. Marjoina voi käyttää vaikkapa kotimaista mustikkaa tai mansikkaa.

– Appelsiini-jogurttipannacotta on myös yksi lemppareistani. Mielestäni appelsiini sopii hyvin jouluun. Toinen, jonka valmistan pannacottan lisäksi, on perinteinen tiramisu-juustokakku.

Soile Alamäki tuo takahuoneesta läpinäkyvällä lahjamuovilla paketoidun valkoisen korin, jossa on sisällä erilaisia joulutuotteita. Löytyy suklaata, hilloja, mausteita, teetä, lasinen glögipullo ja kynttilöitä. Centtilä on rakentanut lahjakoreja jo muutaman vuoden ajan ja tänä vuonna niitä voi jälleen nähdä liikkeessä. ”Voimme räätälöidä korin asiakkaan toivomusten mukaan.”

Soile Alamäki tuo takahuoneesta läpinäkyvällä lahjamuovilla paketoidun valkoisen korin, jossa on sisällä erilaisia joulutuotteita. Löytyy suklaata, hilloja, mausteita, teetä, lasinen glögipullo ja kynttilöitä. Centtilä on rakentanut lahjakoreja jo muutaman vuoden ajan ja tänä vuonna niitä voi jälleen nähdä liikkeessä. ”Voimme räätälöidä korin asiakkaan toivomusten mukaan.”

Centtilän joulun uutuudet

Keminmaalla sijaitseva koko perheen tavaratalo on panostanut etenkin tänä vuonna elintarvikepuolella jouluisiin uutuuksiin, joita ruokapöydissä ei välttämättä ennen ole nähty. Elintarvikepuolen hyllyt notkuvat jouluisista tuotteista ja myös perinteiset joulukorit tulevat myyntiin piakkoin.

– Meiltä löytyy pienempään nälkään paistovalmis kalkkunan juhlafilee. Koot vaihtelevat näissä, mutta enää ei ole vain 2kg tai 1,5kg paloja, vaan pienempääkin kokoa löytyy, Alamäki opastaa.

Tänä vuonna hyllyiltä löytyy myös terveellisempi vaihtoehto kalkkunaleikkeestä ja ylikypsästä perinnekinkusta. Molemmat ovat höyrysavustettuja tuotteita ja noen pitoisuus on niissä vähäisempi. Myös gluteenittomille syöjille löytyy vaihtoehtona kalkkunafilee.

– Kotimaiset sillit löytyvät nyt uusin maustein, sillä meillä on uutuutena mustaherukka ja kataja. Mun mielestä sopii vallan mainiosti joulupöytään. Ja juustot mukaan ehdottomasti. Siellä onkin valinnan varaa hieman enemmän.

Juomapuolella näkyy vahvasti ruotsalaisen perinteisen joulujuoman Julmustin tulo Suomen markkinoihin. Julmust on virvoitusjuoma, joka muistuttaa makeaa kotikaljaa sekä omenalimonadia.

– Kun ollaan tässä rajan pinnalla, niin otettiin Julmust mukaan valikoimaamme. Se kiinnostaa ihmisiä. Mutta ei huolta, kyllä meiltä perinteinen glögikin löytyy niin muovipakkauksessa, kuin myös näyttävämmässä lasipullossa. Sopii hyvin iltaan kuin iltaan.

Kun kaikki elintarvikepuolen uutuudet on kierretty, huikkaa Alamäki viimeisen vinkin.

– Haluaisin rohkaista kaikkia kokeilemaan perinteisten ruokien lisäksi uusia makuja joulun alla. On kiva sekoittaa jotain uutta ja jotain vanhaa. Rohkeasti vain kokeilemaan!


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös