Jaetut eväät - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Jaetut eväät

Jumalanpalveluspäivät Helsingissä 29.-31.3.2019

Helsingin tuomiokirkkoon kokoontui suuri joukko seurakuntien työntekijöitä ja seurakuntalaisia pohtimaan jumalanpalvelukseen liittyviä asioita. Otsikkona oli Messu keskukseen. Yhteisöllisen jumalanpalveluksen eväitä saatiin jakaa yhdessä.

Alustuksissa puhuttiin mm. yhteisöllisyydestä ja vapaaehtoisuuden kulttuurista. Kanavatyöskentelyssä eri puolilla Helsingin keskustaa pohdittiin esimerkiksi esteiden purkamista, jumalanpalvelusmusiikkia, hiljaisuutta ja kasteen teologiaa. Yhdessä vietettiin rukoushetkiä ja erilaisia messuja.

Normaalin ”kymppijumalanpalveluksen” lisäksi puhuttiin erityismessuista ja esiteltiin erilaisia jumalanpalvelusyhteisöjä, kuten Verkosto ja Tuomasmessuyhteisö. Vierustoverin kanssa käytiin pieniä jutteluja aiheesta. Mielestäni kirkkomme tilaa kuvaa hyvin juttukaverinani olleen papin toteamus, että helpommalla hän pääsee, kun suunnittelee messun itse. Seurakuntalaisten osallisuus on edelleenkin pääasiassa vastaanottamista eikä palvelemista.

Vapaaehtoisuuden kulttuurista puhui Leichesterin Holy Trinity -kirkon kirkkoherra John McGinley. Hänen seurakunnassaan on nykyisin yli 600 aktiivista seurakuntalaista, kun heille on annettu vastuita yhteisen pappeuden nimissä. Aikaisemmin messussa kävi vain kourallinen ihmisiä.

Itse osallistuin useampaan eri messuun. Kanavatyöskentelyksi valitsin Vanhassa kirkossa Hiljaisuus, rukous ja jumalanpalvelus. Pohdittiin, miten hiljaisuus ja rukous rakentavat jumalanpalvelusta sekä ruokkiiko jumalanpalvelus kristityn hengellistä elämää ja kasvua kristittynä. Kanavassa vietettiin myös messu, jonka avustajat kutsuttiin osallistujista. Sain toimia ehtoollisavustajana! Osallistuin myös Mikael Agricolan kirkossa Tuomasmessuun.

Kaikissa tilaisuuksissa ja messuissa nautin suuresti mahtavasta virrenveisuusta. Siinä yhteisöllisyys toteutui tosi syvällisesti. Sunnuntaina olin vielä hienossa messussa, jossa saarnasi jumalanpalveluskouluttaja, entinen kirkkoherramme Juhani Holma. Messu oli samalla Helsingin Vanhan kirkon urkurin tohtorinväitöstilaisuus, joten musiikki oli aivan huippuluokkaa. Messun jälkeisillä kirkkokahveilla saatiin vaihtaa kuulumisia ja muistella menneitäkin. Osallistuin myös messujatkoille.

Kahden vuoden välein, nyt kolmannen kerran, järjestetyt Jaetut eväät oli antoisa koulutus. Lienenkö jakanut kenellekään mitään, itse kuitenkin sain runsaasti eväitä elämääni. Messu on minulle keskeinen lähde, josta saan voimaa arjen asioihin.

Mervi Mustonen


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös