Haluatko menestyä työmarkkinoilla? Ammattiosaajan työkykypassilla erotut eduksesi - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Haluatko menestyä työmarkkinoilla? Ammattiosaajan työkykypassilla erotut eduksesi

Työnhaussa arvostetun passin suorittaminen on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa – ja suosittua.

”Työkykypassi kertoo kiinnostuksesta terveyttä tukeviin elämäntapoihin” kertoo kosmetologiopiskelija Kukka-Maaria Keskitaloa ohjaava opettaja Pekka Tiitinen.

”Työkykypassi kertoo kiinnostuksesta terveyttä tukeviin elämäntapoihin” kertoo kosmetologiopiskelija Kukka-Maaria Keskitaloa ohjaava opettaja Pekka Tiitinen.

– Ammattiosaajan työkykypassi on rinnastettavissa vaatimukseen esimerkiksi tulityökortista ja voi jopa ratkaista rekrytoinnissa, kertoo Liikkuva Lappia -hankevastaava, Lappian opettaja sekä fysioterapeutti Pekka Tiitinen.

Hyvinvoinnin teoriaa ja käytäntöä sisältävät työkykypassiopinnot suoritetaan Lappiassa ammatillisen koulutuksen aikana. Passin haltija osoittaa, että hän ymmärtää itsestä huolehtimisen osana ammattitaitoaan.

Lappian tilat tukevat liikunnan harrastamista. ”Kaikki varusteet ovat opiskelijoiden vapaassa käytössä”, opettaja Pekka Tiitinen muistuttaa.

Vastuullisuus vahvistuu

Opetus- ja kulttuuriministeriön kärkihankkeisiin kuuluvan Liikkuvan Lappian ammattiosaajan työkykypassin ensimmäinen moduuli on kaikille pakollinen. Siinä suunnitellaan omaa elämänmuutosta ja perehdytään työkyvyn teoriaan. Toisessa ja kolmannessa osassa laaditaan liikuntasuunnitelma ja tunnistetaan oma harrastuneisuus osana työhyvinvointia ja ammattitaitoa. Neljäs moduuli viimeisen työssäoppimisjakson aikana on aito yhtymäkohta työelämään.

Passi ei tarkoita pakollisia liikuntatunteja tai lautasmallin mukaista lounasta, eli se istuu opiskelijoiden vastuullisuutta korostavaan opetussuunnitelmaan.

– Moduulit voi suorittaa monipuolisesti. Halutessaan saa oman personal trainerinkin, kosmetologiopiskelija Kukka-Maaria Keskitalo kiittää.

– Lainaamme opiskelijoillemme esimerkiksi aktiivisuusmittareita vapaa-ajallekin, ja yhteistyötahomme tarjoavat liikuntamahdollisuuksia jopa maksutta. Heiaheia-sovelluksessa peukutamme toistemme liikuntasuorituksia, Tiitinen iloitsee.

Lappian yhteinen juttu

Työkykypassiin on sitouduttu Lappian johtoa myöten. Moniammatillinen yhteistyö terveydenhoitajien ja kuraattorien kanssa toimii.

– Henkilöstön into heijastuu myös opiskelijoihin, Keskitalo sanoo.

Ammattiosaajan työkykypassi on pitkän kehitystyön tulos.

– Opettajan taito ja tahto kohdata opiskelija on tärkeää. Siten syntyy vahva hyvinvoinnin polku. Haluamme olla Suomen liikkuvin ammattiopisto sekä tarjota eväitä hyvään työelämään ja sen yli, Tiitinen linjaa.


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös