”Ei voimasta haittaa ole – selkääni en ole saanut kuin isoveljeltäni” – Team Lakkapään Niko Matti Koskela vannoo voimaharjoittelun nimeen - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

”Ei voimasta haittaa ole – selkääni en ole saanut kuin isoveljeltäni” – Team Lakkapään Niko Matti Koskela vannoo voimaharjoittelun nimeen

Team Lakkapään ”yleismies” Niko-Matti Koskela on viihtynyt levytankojen parissa jo yläasteikäisestä pojanklopista saakka. Voimanosto vaihtui kuitenkin lentopalloon - jokusen kerran on tullut painittuakin.

- Omaa ”loppusijoituspaikkaani” en vielä tiedä, mutta tällä hetkellä Rovaniemellä on hyvä olla. Asuntokin on ostettu, joten toivottavasti ainakin jonkin aikaa täällä vierähtää, WoVon libero Outi Polson kanssa yhteisen kodin jakava Koskela kertoo.

- Toisaalta, kun sanon lähteväni kotiin, menen Lestijärvelle, lentopalloilija naurahtaa.

Koskelan ”kotipaikka”, Keski-Pohjanmaalla sijaitseva hieman alle 800 asukkaan Lestijärvi on väkiluvultaan Suomen kymmenenneksi pienin kunta.

- Lestijärvi oli hyvä kasvualusta nuorelle urheilijalle. Pelailtiin paljon jääkiekkoa ja jalkapalloa. Niin pienellä paikkakunnalla ei ollut omaa joukkuetta, mutta pihapelit olivat kova juttu. Nuorena kilpailin myös yleisurheilussa, lähinnä heittolajeissa.

Koskela innostui voimaharjoittelusta omien sanojensa mukaan yläasteikäisenä pojankloppina. Voima tarttui nuoreen mieheen sen verran hyvin, että vuonna 2004 voimanoston alle 17-vuotiaiden SM-kisoista irtosi ykkössija (yhteistulos 535 kg).

- Olivathan ne tulokset vissiin 16-vuotiaalle ihan kohtalaisia. Maasta nousi parhaimmillaan 240 kiloa, eikä se ollut silloin kaukana ikäluokan Suomen ennätyksestä. Voimanosto jäi ja lentopallo tuli tilalle, kun isoveli muutti Kokkolaan. Yksin en viitsinyt enää salilla niin usein käydä - lentopallon sosiaalisuus veti puoleensa, Koskela muistelee.

Lestijärvi tunnettiin vielä vuosituhannen vaihteessa alueen suosituimmasta tanssilavasta, Discolandista. Maamme huippuesiintyjien vieraillessa ”Lestillä” kylän väkiluku moninkertaistui. Koskela ei ainakaan myönnä, että nuoruusvuosien voimaharjoittelulla olisi ollut mitään yhteyttä kylän viikonloppumenoihin.

- Muutaman kerran olen tanssilavan pihalla paininut, mutta koskaan en ollut aloittavana osapuolena. Tarvittaessa kyllä menin välin rauhoittelemaan kavereita. Selkääni en ole saanut kuin isoveljeltä, Koskela veistelee.

Lentopallo-oppinsa nuorukainen sai Kyyjärven Kyky-Betsetissä. Rovaniemellä temperamenttinen pelimies on jo toista reissuaan. Ensimmäinen pohjoisen visiitti 2009–13 toi kokoelmiin Lakkapään riveissä SM-kultaa ja -pronssia.

Tuolloin suoritetut fysioterapeutin opinnot ovat auttaneet Koskelaa myös omalla urheilu-uralla.

- Nykyään en jää miettimään, että mikähän vaiva minulla nyt on. Pystyn analysoimaan tilanteen ja toimimaan sen mukaan.

Lähes koko ikänsä levytankojen parissa viihtynyt Koskela vannoo myös lentopallossa voimaharjoittelun nimeen. Omaa uraa ovat vaikeuttaneet lähinnä selkävaivat.

- Jos olet fyysisesti vahvempi, et varmasti ole lentopallossa ainakaan huonompi. Lisäksi hyvä fyysinen kunto estää usein loukkaantumisilta, Koskela tietää kokemuksesta.

Ikävuosissa mitattuna 30-vuotias Koskela on Team Lakkapään kokenein pelaaja. Kentällä hän on esiintynyt hakkurina, yleispelaajana ja jopa liberona. Moniosaajan vastuulle kuuluu nykyään myös joukkueen fysiikkavalmennus. Koskela on pelaaja, joka elää pelissä tunteella - olipa hän sitten kentällä tai vaihtonurkkauksessa.

- Noiden lisäksi pyrin tuomaan ryhmään henkistä vahvuutta sekä urheilijan arkea, eli mitä harjoitusten välissä tulisi tehdä. Itsellenikin se on auennut vasta kokemuksen myötä.

Alkusyksyn selkävaivat pikku hiljaa selättänyt pelimies povaa Lakkapäälle nousujohteista kevättä. Kuntohuippu on ajoitettu maalis-huhtikuulle.

- Tällä hetkellä yksittäinen peli voi olla vielä joko tosi hyvä tai tosi huono. Pudotuspeleissä pitää olla hyvä joukkue, joka voittaa meiltä viidestä pelistä kolme.

Team Lakkapää pelaa

Team Lakkapää päättää Lentopallon Mestaruusliigan syyskauden lauantaina 22. joulukuuta kello 17.00 Lapin Urheiluopistolla Akaa-Volleyta vastaan. Liput Lakkapään kotiotteluihin voit ostaa kätevästi ennakkoon nettilippu.fi -palvelun kautta .


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös