Arpelan seurakuntakoti juhlisti pyöreitä vuosia - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Arpelan seurakuntakoti juhlisti pyöreitä vuosia

Arpelan seurakuntakoti vietti 30-vuotisjuhlaansa sunnuntaina 9.9. järjestetyssä messussa ja sitä seuranneessa juhlatilaisuudessa, johon oli saapunut väkeä salin täydeltä.

”Arpelassa on tulevaisuus”, tuumittiin kuin yhdestä suusta kahvipöydän ääressä.

”Arpelassa on tulevaisuus”, tuumittiin kuin yhdestä suusta kahvipöydän ääressä.

Tornion Arpelassa aurinko toivotti sunnuntain messuun tulijat tervetulleeksi kirpeässä syyssäässä. Seurakuntakodilla kävi vilske, kun ihmiset etsivät istuinpaikkoja ja tervehtivät tuttuja kasvoja iloiten. Messussa saarnasi vt. kirkkoherra Tero Saapunki ja liturgina toimi seurakuntapastori Sasa Lehtinen.

Mukana messuohjelmassa olivat myös tekstinlukijat Kaisa Juuso ja Eira Kummu, ja ehtoollisella avustivat diakonissa Aila Ylinärä ja diakoni Suvi Ylimartimo. Tulijat saivat myös nauttia Alatornion kirkkokuoron ja kanttorin Pertti Hurtigin kauniista musiikista messun ajan.

– Perhekerholaiset esittivät messun jälkeen juhlatilaisuudessa laululeikkejä, Niilo Kallioranta lauloi Pertti Hurtigin säestämänä ja Maija-Liisa Viirret lausui runon. Myös useat vapaaehtoiset olivat mukana juhlien järjestelyissä. Heille kuuluukin suuri kiitos heidän tekemästään tärkeästä työstä, totesi Saapunki hymyillen.

Historiaa ja muisteloita

Messun jälkeen kävijöitä odotti herkullisen näköiset juhlapöydän antimet, kun kahvi- ja kakkutarjoilu oli katettu Arpelan seurakuntakodin noutopöydille.

Kahvihetken ohella seurakuntakodin suunnittelija, isä Matti Porkka muisteli juhlassa, kuinka oli saanut Israelista vaikutteita suunnittelutyöhönsä, ja pitkään Arpelassa asunut kirkkovaltuuston puheenjohtaja Osmo Huhta taas valotti seurakuntakodin mielenkiintoisia syntyvaiheita kuuntelijoille.

– Ennen Arpelan seurakuntakotia, oli tällä paikalla vanha pallokenttä, jossa monet meistä aloittivat jalkapallon pelaamisen nuorempana Arpelan Palloseurassa. Tämä perustettiin jo vuonna 1974. Paikallinen maanviljelijä kuitenkin huomasi, että voisihan tontille olla muutakin käyttöä ja kentälle rakennettiin ensin vasikkahaka ja tämän jälkeen nykyinen seurakuntakoti, muistelee Huhta.

Seurakuntakoti täyttyi juhlavieraista sunnuntaina juhlistamaan Arpelan seurakuntakotia.

– Koti palvelee jokaista kyläläistä, niin ikäihmisiä kuin lapsiakin. Mielestäni meillä on myös hyvä tilanne täällä Arpelassa, sillä perusasiat ovat kunnossa: peruspalvelut löytyvät, kuten koulu, neuvola ja seurakuntakoti. Ikäihmisille löytyy myös asumispaikkoja Arpelan vanhainkoti ry:llä ja uudessa Rauhalan pienkodissa. Tämä on koko seutukunnalle merkittävä asia, painottaa Huhta.

Myös Arpelan seurakuntakodin työntekijä ja kyläläinen Marketta Pohjanen kertoi nauttineensa erittäin paljon juhlasta.

– Paikalle saapui hieman yli 100 vierasta Arpelan kylästä, lähikylistä ja Torniostakin asti. Tilaisuus oli erittäin hieno. On mahtavaa nähdä, että kyläläiset tekevät yhteistyötä järjestääkseen erilaisia tapahtumia täällä Arpelassa, kommentoi Pohjanen hymyillen.

Monipuolista toimintaa

Seurakuntakodin toimintaa riittää melkein viikon jokaiselle päivälle. Sen seinien sisällä toimii muuan muassa lastenkerhot, Ystävänpirtti ja Varttuneen väen kerho.

– Joka toinen tiistai seurakuntakodilla kokoontuu Ystävänpirtti ja joka toinen tiistai Varttuneen väen kerho. Molemmat kuuluvat diakoniatyöhön ja Ystävänpirtissä työskentelee reilut 10 vapaaehtoista Arpelasta ja sen läikkymiltä, kertoo Ylimartimo, joka oli myös aktiivisesti mukana 30-vuotisjuhlien järjestelyissä.

– Tämä oli merkittävä juhla niin alueen diakoniatyöntekijälle kuin seurakuntalaisille. Päällimmäisinä tunteina itselleni jäivät kiitollisuus, lämpö ja Jumalan huolenpito. Annoin juhlaan 120 % työpanoksen, sillä tiesinhän juhlan merkitsevän meille kaikille niin paljon, summaa Ylimartimo, joka on palvellut Arpelan ja sen sivukylien ihmisiä jo 17 vuoden ajan.

Urho Kekkosen lahjoittama patsas on siirretty Arpelan kauppaosuuskunnan vintin seurahuoneelta Arpelan seurakuntakodille. Se löytyy lasivitriinistä ja on nähtävillä kaikille kävijöille.


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös