Kaupallinen yhteistyö

111 vuotta oman kylän kauppiaat

Mats ja Henna-Kaisa Rinteellä on tällä viikolla syytä juhlaan, kun yrittäjäpariskunnan vetämä K-supermarket Ounasvaara täyttää vuoden.

111 vuotta oman kylän kauppiaat

K-supermarket Ounasvaaran yrittäjät Henna-Kaisa ja Mats Rinne viettävät tällä viikolla 1-vuotissyntymäpäivää Ounasvaaralla.

111 vuotta. Se on aika, jona Rinteen suvulla on ollut kiinteää kauppaa Lapissa.

Se on pitkä aika.

Tämän myöntävät myös Mats ja Henna-Kaisa Rinne, jotka viettävät tällä viikolla syntymäpäivää. Ei sentään suoranaisesti 111 vuotta, vaan ensimmäistä synttärivuotta,  K-supermarket Ounasvaarassa.

– Vuosi on mennyt älyttömän  nopeasti. Arki vie liian äkkiä mennessään, kuvailee Henna-Kaisa.

– Kuitenkin tuntuu että oltaisiin oltu jo kauemminkin avoinna Ounasvaaralla.

Totta tosiaan. Tämä on vuosi lisää Matsin parinkymmenen vuoden yrittäjyyteen. Aikaisemmin rehupuolella, nyt elintarvikealalla kiinteää kauppaa vetämässä. Jostain se on aloitettava.

Samaa ajattelivat Matsin isoisovanhemmat ja vielä siitäkin vanhemmat sukupolvet jo 1800-luvulla, kun he alkoivat tehdä kauppaa Lapissa ja Venäjällä. Ajat tekivät kaupanteosta toki hieman erilaista.

– Tuona aikana monta sukupolvea taaksepäin sukuni sukunimi oli Ohukainen, kertoo Mats.

– Kauppaa alettiin tehdä Venäjän suuntaan, mutta kauppa kävi niin huonosti, koska sukunimi ei kuulostanut venäläiseltä. Se piti muuttaa jos halusi selvitä alalla.

Nimi muutettiin ja kauppa alkoi käydä hyvin. Kunnes Venäjän raja suljettiin ja tuli äkkilähtö takaisin  Suomeen yöllä porojen kyydillä.

– Tuohon aikaan venäläisten pelko oli niin suuri, että kun Suomeen päästiin, piti sukunimi taas muuttaa. Se haluttiin muuttaa suomalaiseksi ja veljekset päättivät kaikki ottaa uuden oman sukunimen. Näin syntyi Rinne.

Yrittäjä Mats Rinne kertoo K-supermarket Ounasvaaran hyllyjen päädyssä komeilevia valokuvia Rinteen suvun 111 yrittäjävuoden varrelta.

Yrittäjä Mats Rinne kertoo K-supermarket Ounasvaaran hyllyjen päädyssä komeilevia valokuvia Rinteen suvun 111 yrittäjävuoden varrelta.

Vuonna 1906 Matsin isoisän setä pystytti ensimmäinen kiinteän kaupan Rovaniemelle ja viisi sukupolvea eteenpäin, Mats ja Henna-Kaisa jatkavat perinnettä.

– Ei se automaattisesti tarkoita, että yrittäjäksi lähdetään, vaikka perheen sisällä yrittäjiä onkin, muistuttaa Mats pohtiessaan, miten kaupan yrittäjäksi loppujen lopuksi ajautui.

– Intoa pitää löytyä omasta takaa tai muuten homma ei onnistu.

Uudet ajat, uudet haasteet

Vaikka ajat ovat muuttuneet yli vuosisadan, pätee kaupassa sama periaate: asiakkaita halutaan palvella esimerkillisesti. Myös paikallisuus on tärkeää. Tämä loistaa Matsin ja Henna-Kaisan puheesta, kun kysytään ensimmäisen vuoden saavutuksista ja haasteista.

– Ei tässä saavutuksia ole ehtinyt miettiä, kun töitä tekee ja aika rientää niin nopeasti, mutta yhteisvoimin tätä tehdään.

Paikallinen yhteistyö on asia, joka nostetaan kartalle.

Ruokakauppojen valikoimaa on kasvatettu yli 19000 tuotteeseen, joista tärkeä osa on noin 30 paikallisen eri toimijan tuottamia.

Ruokakauppojen valikoimaa on kasvatettu yli 19000 tuotteeseen, joista tärkeä osa on noin 30 paikallisen eri toimijan tuottamia.

– Iso teollisuus oli ennen paikan päällä fyysisesti, joten paikallisia tuotteita käytettiin enemmän. Nykyään isoja tehtaita ei enää paikkakunnalla ole tai ne ovat valuneet etelään, mikä tarkoittaa sitä, että paikallisten tuotteiden saatavuus on vähentynyt, toteaa Mats.

Monet paikalliset yrittäjät ovat pienyrittäjiä ja Mats ja Henna-Kaisa halusivat tietoisesti tehdä mahdollisimman paljon yhteistyötä lappilaisten toimijoiden kanssa. Tällä hetkellä K-supermarket Ounasvaara ja K-market Viirinkangas tarjoavat 30 paikallisen eri toimijan tuotteita, mutta Henna-Kaisa uskoo, että kesällä lukema nousee entisestään.

– Täällä on paljon marjanpoimijoita, kalastajia, maanviljelijöitä ja muita tuottajia, jotka pääsevät vauhtiin nyt kesällä.

K-Supermarket Ounasvaaran valikoimaa on myös kasvatettu vuoden aikana yli 19000 tuotteeseen ja valikoimaa kasvatetaan tarpeen ja kysynnän mukaan.

– Sitä haluaa haastaa itseään ja henkilökuntaa koko ajan, palvelemaan mahdollisimman hyvin ja monipuolisesti kaiken kiireen keskellä sekä tehdä kaupastaan omannäköisen, sanoo Henna-Kaisa.

Tämä halutaan tehdä historiaa unohtamatta. Väkisinkin se tulee mieleen, kun juhlitaan ensimmäistä synttärivuotta. Siksi kaupan hyllyjen päätyjä koristavat vanhat kuvat vuosikymmenten takaa Rinteen suvun yrittäjyydestä 111 vuoden ajalta.

Yrittäjäpariskuntaa alkaa hymyilyttää.

– Kyllä ne ajat ja yrittäjyyden haasteet ovat muuttuneet, miettii Mats.

Siinä, missä Matsin isoisoisän setä joutui tekemään äkkilähdön Venäjältä poron selässä, haastaa Matsia ja Henna-Kaisaa liikenne- ja kaavamuutokset, turistiasiakkaiden vaikutus, nettiruokaostosten mahdollisuudet sekä paikallisen yhteistyön kasvattaminen. Tehtävää riittää monella saralla, vaikka haasteet olisivatkin positiivisia.

– Niin se vain on, että työ tekijäänsä opettaa ja se lähtee aina esimerkin kautta, toteavat Henna-Kaisa ja Mats.

Näin voisi kuvitella myös monen muun Rinteen yrittäjän sanoneen tehdessään pitkän uran kaupan-alan yrittäjänä Rovaniemellä viimeisen 111 vuoden aikana.

Vahvasti kuulostaa, että myös Henna-Kaisalla ja Matsilla on vielä monta yrittäjävuotta alalla edessä.

Synttäreiden kunniaksi K-supermarket Ounasvaarassa juhlistetaan Paikallista sinulle -tapahtumaa, jossa tuotteitaan on esittelemässä kourallinen paikallisia lähi- ja pientuottajia, muun muassa Arctic ice cream, Arla Greens, Meän liha, Arctic Warriors, Sallan Villiporo, Arctic Superfoods, Rönkä, Lapin Krassi sekä Lohipaja. Tervetuloa maistelemaan!

Haluatko paikallisen tuotteesi paikallisen ruokakaupan hyllyyn?

– Mats ja Henna-Kaisa Rinne etsivät koko ajan lisää lappilaisia yrittäjiä monipuolistamaan K-supermarket Ounasvaaran ja K-market Viirinkankaan valikoimaa.

– Jos koet, että tuotteesi voisi olla kauppojen hyllyssä, ota yhteyttä henna.rinne@k-market.com


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös