Ka­tu­pö­ly pois mah­dol­li­sim­man pian - "Ei tar­vit­se olla hen­gi­tys­sai­ras saa­dak­seen oireita epä­puh­taas­ta ilmasta ke­väi­sin"

Talven jäljiltä teille jää monenlaista hiekkamursketta ja sepeliä, jotka pölyävät katupölynä hengitysilmaan.

– Ei tarvitse olla hengityssairas saadakseen oireita epäpuhtaasta ilmasta keväisin. Hengityssairaalle katupölyaika voi tuoda vaikeampia oireita, sairauden pahenemisvaiheita ja hengenahdistusta, toteaa Länsi-Lapin Hengitysyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Suopajärvi.

Hänen mukaansa katupölyn aiheuttamien terveyshaittojen minimoimiseksi on tärkeää, että kaupungeissa ja kunnissa osataan varautua katujen puhdistustöihin oikein.

– Oleellista on saada hiekoitushiekka kerättyä ja pestyä pois mahdollisimman varhain. Me Länsi-Lapin Hengitysyhdistyksessä kannustamme toiminta-alueemme kuntapäättäjiä huolehtimaan, että katupöly siivotaan pois Hengitysliiton suosittelemassa kahden viikon aikarajassa.

– Koska osa hiekoitushiekasta on yksityisten taloyhtiöiden vastuulla, sama toive kuuluu heidän suuntaansa, hän jatkaa.

Jokainen autoileva kuntalainen voi osaltaan olla avuksi. Renkaiden vaihto jo aikaisessa vaiheessa keväällä vaikuttaa katupölyn määrän kehittymisen.

– Siivous taas saadaan yhteistoimin sujumaan, kun autot siirretään pois puhdistettavilta kaduilta kunnan tai kaupungin ohjeiden mukaan.