Mielipide

Katoliset rocktähdet – Elokuva Kaksi paavia saa nauramaan, ajattelemaan ja fanittamaan!

Elokuva
Fernando Meirelles: Kaksi paavia
Netflix, 2019

4/5

Fernando Meirellesin Gloden Globe- ja Oscar-ehdokkuuksia kahminut elokuva Kaksi paavia (Two Popes) on tositarinaan perustuva kertomus katolisen kirkon paavi Benedictus XVI:n (Anthony Hopkins) ja hänen seuraajansa paavi Franciscusen eli Jorge Mario Bergoglion (Jonathan Pryce) ystävyydestä.

Elokuvassa paavi esitetään rokkitähden kaltaisena ihmisten fanittamana hahmona, mikä on suomalaiseen uskontokulttuuriin tottuneen näkökulmasta huvittavaa. 

Elokuva naurattaa tuomalla konservatiivisen uskonnon kontekstiin modernit ilmiöt askelmittareista selfiehin.

Mahtipontinen miljöö ja päähenkilöt muistuttavat kuningatar Elisabet II:sta kertovaa Crown -sarjaa. Kuningattaren tapaan paavin roolin takaa löytyy tavallinen ihminen, joka kokee epävarmuutta ja yksinäisyyttä.

Elokuva sisältää useita pätkiä todellisista uutislähetyksistä. Dokumenttimaisuutta ja dramaattisuutta lisäävät myös käsikamera-kuvaustyyli.

Käsikirjoitus sisältää lukuisia elämänopetuksia ja nerokkaita metaforia. Dialogi on syvällistä ja kantaaottavaa, mutta myös viihdyttävää. 

Elokuvasta voi poimia viittauksia ilmastokysymyksiin, joihin jokainen katsoja voi samaistua uskonnosta riippumatta.

Se, kuinka paljon tapahtumat ja paavien kahdenkeskiset keskustelut vastaavat todellisuutta, jää mietityttämään leffakokemuksen jälkeen.